Povećan broj

Migrantski centri u Srbiji poluprazni, a u BiH pretrpani

Pojačan priljev migranata bio očekivan nakon ukidanja restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 06. 2020. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini trenutačno boravi oko sedam tisuća ilegalnih migranata, a u proteklim tjednima znatno je povećan broj onih koji dolaze iz Srbije, izjavio je u ponedjeljak ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Ovaj je dužnosnik za sarajevski "Dnevni avaz" kazao kako je pojačani priljev migranata bio očekivan nakon ukidanja restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa ali je upozorio na zabrinjavajuću činjenicu da su migrantski centri u Srbiji rekordnom brzinom ostali poluprazni što dokazuje da je većina onih koji su tamo bili smješteni sada požurila ka BiH u nastojanju da nastavi put u Europsku uniju.

"Vidim da su (mignatski) centri u Srbiji gdje je bilo devet tisuća migranata napola ispražnjeni", kazao je Ujić dodajući kako je zbog ovoga BiH u problemima jer u prihvatnim centrima koje je ta zemlja uspostavila u suradnji s međunarodnim organizacijama sada nema mjesta za smještaj migranata koji svakodnevno pristižu.

Postojeći prihvatni centri projektirani su da mogu osigirati smještaj za najviše šest tisuća osoba.

Svi prihvatni centri u BiH koncentrirani su na području Unsko-sanske županije gdje i boravi najveći broj ilegalnih migranata te u okolici Sarajeva no dva kampa podignuta u okolici glavnog grada uglavnom su samo privremena odredišta migrantima u njihovim nastojanjima da što prije prijeđu granicu s Hrvatskom, Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close