Kolumna za Bljesak.info

Manuela Naessl direktorica EBRD-a - Utiranje puta za europsku budućnost u Bosni i Hercegovini

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, podijelila je svoje razmišljanje za portal Bljesak.info
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 02. 2024. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moderna autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu je dugogodišnji san njenih građana i privrednika. Mnogi su nepotrebno proveli previše sati na putu, vozeći sporim tempom u prosjeku 60 km/h, u gustom prometu i iza kamiona koji gutaju gas.

Jedno od ključnih postignuća EBRD-a u Bosni i Hercegovini je podrška i financiranje povezivanja zemlje, kako bi se premostio jaz ne samo u kilometrima, već i u ekonomskim ambicijama i mogućnostima.

Najnovije financiranje od 110 milijuna eura koje je EBRD odobrila u prosincu 2023. godine pomoći će da se završi najveći građevinski pothvat u BiH, Koridor Vc. Kada bude u potpunosti izgrađen, koridor bi trebao postati dio paneuropske autoceste u dužini od 325 kilometara u okviru europske TEN-T mreže, a koji će prolaziti kroz BiH od sjevera prema jugu i na kraju povezivati zemlju s glavnim europskim čvorištima poput Budimpešte, Zagreba i Beograda.

Izgradnja najnovije dionice koja će uskoro početi povezivat će Mostar, jedan od najvećih gradova u BiH s Hrvatskom, donoseći nebrojene pogodnosti u pogledu trgovine, kao i za lokalne zajednice i turiste. Ova dionica će skratiti vrijeme putovanja, poboljšati sigurnost na putu i olakšati prometne gužve oko ovog slikovitog grada.

Dionica obuhvata i pet tunela ukupne dužine oko 6 kilometara i deset vijadukata, što pokazuje koliko je zaista lijep, ali i težak teren u BiH. Pored financiranja, također podržavamo javno poduzeće i državu u razvoju putnog sektora, financijskoj održivosti, boljem korporativnom upravljanju, zapošljavanju žena u građevinarstvu i još mnogo toga.

  / Manuela Naessl

Ključni sudionici

EBRD na ovome nije radila sama, već usporedo sa značajnim investicionim grantom od 150 milijuna eura iz Investicionog okvira EU za zapadni Balkan i impresivnih 150 milijuna eura sufinanciranja od strane lokalnih komercijalnih banaka. Prikupljanje ovog velikog iznosa komercijalnog sufinanciranja za dugoročni infrastrukturni projekta u BiH je prvi put u zemlji.

Podrška lokalnih banaka je izuzetna. Uz naše najnovije financiranje, ukupan doprinos EBRD-a projektu Koridor Vc sada premašuje 1 milijardu eura, uz dodatnih 830 milijuna eura do sada obezbjeđenih u investicionim grantovima iz EU (kao i sličan iznos financiranja od strane naše 'sestrinske banke ' EIB Global).

Koridor Vc je najveći infrastrukturni projekta u BiH i projekta od javnog interesa za oba entiteta, koji već ima i imat će veoma pozitivan utjecaj na živote građana. Kao što je često slučaj s dugim infrastrukturnim projektima, praktično je nemoguće u potpunosti izbjeći ekološke i društvene utjecaje.

Veliki infrastrukturni projekti će neminovno uticati na zajednice duž odabrane rute. Zbog toga su JPAC, banke i Vlada Federacije radili veoma efikasno više od dvije godine, uključujući i EBRD-ov Nezavisni mehanizam odgovornosti za projekte na rješavanju pitanja koja su pokrenuli lokalni akteri. Ovaj proces pažljivo balansira ekonomičnost projekta sa potencijalnim društvenim i ekološkim rizicima.

EBRD je zajedno sa JPAC-om zacrtao put naprijed za 2024.g. kako bi se dodatno smanjili mogući preostali utjecaji. Naše zajedničke akcije su detaljno opisane u akcionom planu i uključuju, između ostalog, obavezu EBRD-a da objavi dodatne informacije za javnost o procjeni utjecaja na životnu i društvenu sredinu i višekriterijskoj analizi, kao i ažurirane detalja projekta, ali i neki dodatni rad na društvenim rizicima i povezanih ranjivosti.

Zajedno sa JPAC-om ćemo objaviti ove dokumente i održati dalje konzultacije sa svim zainteresiranim stranama. Međutim, važno je napomenuti da se trasa Koridora Vc neće promijeniti u odnosu na sadašnju trasu. I ništa manje važno je naglasiti da ćemo osigurati da svi sudionici imaju dostupne najbolje moguće informacije.

Naredni koraci

U nastavku ovog putovanja izgradnje i osposobljavanja cijelog koridora Vc, preostala je još jedna izazovna dionica – tunel Prenj, tunel autoceste dug 11 km koji će biti jedan od najdužih u Europi. Kada bude izgrađen, završit će ovaj paneuropski projekt, možda baš u vrijeme kada BiH samouvjereno stupi na europsku scenu.

Javne konzultacije za ovaj važan projekt tek počinju i pozivamo sve zainteresirane strane da se izjasne i pogledaju predstavljena dokumenta. Procjena utjecaja na okoliš i ostali dokumenti mogu se pronaći na sljedećim linkovima za englesku here (English) i BHS verziju here (Bosnian), ili lično u uredima JPAC-a u Mostaru i Sarajevu te u Konjicu, Jablanici i Mostaru, kao i u uredu EBRD-a u Sarajevu.

EBRD, a prije svega JP Autoceste, uvijek su spremni da slušaju i uče od zajednica pogođenih projektom kako bi osigurali da se poduzmu odgovarajuće mjere za rješavanje njihovih zabrinutosti. U svim zemljama u kojima poslujemo svaka osoba je dobrodošla da nam se obrati direktno ili preko rezidentnih kancelarija EBRD-a u svojim zemljama ako postoje neke zabrinutosti zbog projekta koji financira Banka.

I dok traju konzultacije na dionicama južno od Sarajeva, završeni su mnogi kilometri Koridora Vc. Vrlo je vjerojatno da će sve dionice od Sarajeva do Doboja biti završene i otvorene tijekom 2026. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close