S otvaranja

FOTO Veliki iskorak: Mostar dobio Zrakoplovno - medicinski centar

Dom zdravlja Mostar otvorio je u prostorijama Medicine rada Doma zdravlja Mostar, Zrakoplovno-medicinski centar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 02. 2024. u 12:21 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Mostar otvorio je u četvrtak, 29. veljače, u prostorijama Medicine rada Doma zdravlja Mostar, Zrakoplovno-medicinski centar.

Obzirom na to da se u Mostaru nalazi centar za školovanje kontrolora zračnog prometa, a i zbog blizine same BHANS-a Mostar je, kako je istaknuto na otvaranju, zbog jedan ovakvog zrakoplovnog centra unaprijedio kvalitetu i sigurnost svih sudionika u zračnom prometu.

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Mostara Mario Kordić

''Dok smo mi u Gradskoj upravi rješavali probleme oko Zračne luke Mostar i svega onoga što ste pratili u posljednje dvije godine, Dom zdravlja Mostar je radio jedan fantastičan posao i potrefilo sa da smo mi u isto vrijeme, napravili taj iskorak kad od 15. travnja krećemo sa svim onim najavljenim hubovima koje smo komunicirali posljednjih pola godine. Ovo je dodatak toj cijeloj priči. To će biti taj medicinski dio te zrakoplovne priče, gdje će piloti i osoblje koje je vezano uz zrakoplovstvo dobiti potrebne liječničke certifikate, preglede i sve ostalo. Mi kao Grad osiguravamo ovu infrastrukturu i ugovore sa zračnim kompanijama, tako da je ovo jedna win-win situacija, očiti primjer zajedničke suradnje više razina vlasti'', rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić i dodao kako se na ovaj način prave pravi i dugoročno održivi rezultati.

Foto: Bljesak.info / Ministar zdravstva rada i socijalne skrbi Hercegovačko – neretvanske županije, Milenko Bevanda

I ministar zdravstva rada i socijalne skrbi Hercegovačko – neretvanske županije, Milenko Bevanda, složio se kako je ovo veliki iskorak koji Mostar vodi bliže Europi.

''Mostarski Dom zdravlja je napravio jedan iskorak otvorivši jedan ovakav prestižni centar koji bi trebao u budućnosti pokazati što to znači za regiju. Grad Mostar i Vlada HNŽ ulaže velike napore u aerodrom, kako bi nam se otvorili putevi prema Europi. Osjećamo se kao da smo dio Europe i ovo je jedan od načina, odnosno iskorak prema tomu'', rekao je ministar Bevanda.

Foto: Bljesak.info / Ravnateljica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda

Da iza cijele ove priče stoje višemjesečni napori i trajna edukacija navela je ravnateljica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda.

''Nije ovo grupa ljudi čije se zdravstveno stanje može olako shvatiti. To su detaljni pregledi koji se moraju obavljati zbog rizika i odgovornosti koja ta radna mjesta podrazumijevaju. Stoga smo odlučili da usmjerimo u tu vrstu edukacije ljude za koje znamo da su izvrsni u svom poslu'', navela je Bevanda.

Istaknula je kako je početna ideja iza svega ta da pokušaju na tržištu ostvariti što više možemo, kako bi što manje ovisili o Zavodu za zdravstveno osiguranje.

''Odnosno kako bismo uspjeli nadomjestiti onu razliku koja nam se javlja u financijskim sredstvima na mjesečnoj razini. Širenjem na sve vrste tržišta pokušavamo sustići, ne naše prostore, nego Europu'', dodala je ravnateljica mostarskog Doma zdravlja.

Foto: Bljesak.info / dr. Boženka Galić Tirić

Uvjete za otvaranje Zrakoplovno-medicinskog centra ova ustanova stekla je po ovlaštenju BHDC-a te će time ovaj centar ubuduće vršiti preglede zrakoplovno-tehničkog osoblja kao što su piloti, kabinsko osoblje, kontrolori letenja i drugi. Na čelu svega će stajati liječnica Boženka Galić Tirić koja je edukaciju prošla u Direkciji za civilno zrakoplovstvo u Beogradu.

''Mi smo današnjim otvaranjem Zrakoplovno medicinskog centra i Ambulante za pomorsku medicinu zaokružili jednu priču i mislim da smo jedina služba gdje na jednom mjestu možete dobiti liječnička uvjerenja što se tiče kopnenog, zračnog i pomorskog prometa. Pregledi su jako detaljni i nema apsolutno nikakvih odstupanja, a do sada su se obavljali u Sarajevu'', navela je dr. Galić Tirić i dodala kako je ovo drugi aktivan centar u FBiH.

Nvela je kako su to su prvi pregledi prije zasnivanja radnog odnosa i periodični pregledi koji su zakonom propisani kada ih se treba raditi.

''Jako su detaljni, a neki opći paket koji osoba koja se certificira mora proći sadrži laboratorijsku analizu, EKG, pregled specijalista uho, grlo, nos, pregled internista, rendgen pluća, testove na drogu, alkohol, psihotestiranja, pregled neuropsihijatra. Kada zaokružimo cijeli taj dio priče i kada ja kažem da je čovjek po svim parametrima sposoban za upravljanje zrakoplovom ili brodom, mi imamo kontrolu, odnosno ovlaštenog liječnika ispred Direkcije civilnog zrakoplovstva koji mora dati zeleno svijetlo da takav čovjek uđe u sustava'', navela je Galić Tirić.

Foto: Bljesak.info / S otvaranja Centra u Mostaru...
Kopirati
Drag cursor here to close