SKB Mostar

Kvesić: Fali novca, ali Pedijatrija ove godine seli u novu zgradu

Kvesić kaže da je 85 poto posla završeno, ali inflacija i poskupljenja su ugrozila planirani završetak radova.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 06. 2022. u 11:15 Fena
Kvesić: Iako fali novca, plan je da se Pedijatrija ove godine useli u novu zgradu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građevinski radovi na novoj zgradi Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar skoro su gotovi, završetak je planiran početkom rujna ili listopada, dok se useljenje i otvaranje očekuje do kraja godine, ako se uspije realizirati novi kredit kod Saudijskog fonda za razvitak.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić, zbog poremećaja na tržištu i drastičnog povećanja cijena građevinskih radova s planiranim sredstvima neće se moći realizirati obveze vezane za izgradnju zgrada Pedijatrije, pa je pomoć zatražena od Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Zgrada skoro gotova

''Zgrada je skoro pa gotova. U visokoj je fazi izgrađenosti, dobrim dijelom i fasada je završena, kao i unutrašnjost objekta. Jedan dio opreme, koji smo tenderom nabavili i koji je u tijeku, je tu po skladištima firmi koji su podizvođači radova'', kazao je Kvesić.

Ocijenio je da je 85 poto posla završeno, ali inflacija i poskupljenja su ugrozila planirani završetak radova.

''Mi smo imali ugovor od 17 milijuna koji je praktički „ispucan”. Dio kredita kojeg još imamo je negdje oko 2,5 milijuna, a što smo planirali za opremu. Međutim, ovog časa ćemo po prioritetima mijenjati stvari. Iz Saudijskog fonda, s obzirom na novonastale okolnosti oko cijena i svega što se događa na tržištu, dozvolili su aneks ugovora na 20 posto'', pojasnio je Kvesić.

Međutim, ni tih 20 posto neće biti dovoljno za zatvaranje financijske konstrukcije.

Dodatna sredstva

''Mi smo neki dan imali sastanak s konzorcijem izvođača i s inženjerima te ustvrdili kako će faliti još novca. U tom pravcu smo pokrenuli inicijativu sa Saudijskim fondom i s Vladom HNŽ-a da se osiguraju dodatna sredstva kroz Saudijski fond'', kazao je ravnatelj SKB-a Mostar.

U sličnoj situaciji našle su se još dvije zdravstvene ustanove iz HNŽ-a (Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić” i Opća bolnica Konjic) kojima također nedostaje novca za dovršetak započetih projekata, pa je dogovoreno da Vlada HNŽ-a priskoči u pomoć.

''S obzirom na poskupljenje građevinskog materijala ravnatelji triju bolnicu iskazali su potrebu za dodatnim sredstvima i na sastanku s njima dogovorili smo da Vlada pokrene proceduru zaduživanja za dodatnih 12 milijuna maraka za ove tri naše bolnice'', kazao je za Fenu predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Od ukupnog iznosa 7,2 milijuna maraka pripast će SKB-u Mostar za završetak izgradnje i opremanje Pedijatrije, 3,6 milijuna ići će za obnovu i opremanje više odjela u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić”, dok će preostalih 1,2 milijuna biti usmjeren u Opću bolnicu Konjic.

 

Kopirati
Drag cursor here to close