Generacijski projekt

Kreće gradnja “kralja” među tunelima: Prenj će biti gotov za 7 godina!

Ovo je generacijski podhvat, vrlo izazovan, zahtjevan, ne znamo što će nas sve dočekati u utrobi Prenja, možda će tamo biti jezera, pa ćemo možda morati graditi i neki most
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 06. 2020. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tunel Prenj najveći i nazahtjevniji objekt na autocesti na koridoru 5c trebao bi se početi graditi u drugoj polovici sljedeće godine, a izgradnja tog tunela koji će biti jedan od tri najduža u Europi planirano je da traje 6 godina, izjavio je izvršni direktor Autocesta FBiH Adem Zolj, prenosi Hrvatski Medijski Servis (HMS).

Kreditna sredstva u iznosu od 600 milijuna eura za izgradnju tunela Prenj već su osigurale Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka.

''Ovo je generacijski podhvat, vrlo izazovan, zahtjevan, ne znamo što će nas sve dočekati u utrobi Prenja, možda će tamo biti jezera, pa ćemo možda morati graditi i neki most, ali sadašnja je procjena da će izgradnja “kralja”, kako smo prozvali tunel Prenj, trajati 6 do 7 godina'', kazao je Zolj za HMS.

U tom razdoblju, dakle do 2027. odnosno 2028. godine trebala bi, prema riječima Zolja, biti završena izgradnja kompletne autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu duge 335 kilometara od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru, na paneuropskom koridoru 5C.

Na jugu, u Hercegovini trenutno se izvode radovi na dvije dionice; Zvirovići ( kod Međugorja) – Počitelj dugoj 10,5 kilometara, te mostu Počitelj preko rijeke Neretve dugom blizu 1.000 metara i visokom 100 metara, koji bi trebali biti završeni do kraja 2022., te dionici Počitelj-Buna, dugoj 7,2 kilometra, koja će biti gotova za tri do četiri mjeseca.

U sljedeća dva mjeseca trebala bi početi radovi na dionici Buna-tunel Kvanj, koja bi trebala biti završena 2022. godine, a godinu kasnije autocesta bi s juga došla do petlje Mostar jug, koja će se nalaziti u blizini Zračne luke.

Na sjeveru Hercegovine, odnosno na granici Hercegovine i Bosne, već dva mjeseca probija se tunel Ivan, a za dva mjeseca bit će izabran izvođač za 7 km dugu dionicu Tarčin-Tunel Ivan.

U proljeće 2022 planiran je završetak izgradnje te dionice i tunela Ivan čime će autocesta stići do Bradine. Za dionicu Bradina-Ovčari kod Konjica dugu 11 km, prema riječima izvršnog direktora Autocesta FBiH radit će se novi projekat budući je došlo do promijene trase.

U središnjem dijelu privode se kraju radovi na iznimno zahtjevoj dionici autoceste Zenica jug-Zenica sjever, do Vranduka duge 11 kilometara, koja bi trebala biti otvorena krajem novembra ove godine.

U međuvremenu je ugovorena izgradnja još dvije dionice Vranduk-Nemila i Nemila-Poprikuše odnosno Žepče jug s tim da se dionica do Nemile planira završiti do ljeta 2022. godine.

Za dionicu Putnikovo Brdo, odnosno Doboj Jug-Medakovo dugu 8 kilometara, također je osigurano 60 milijuna eura kreditnih sredstava od EBRD i u ovoj godini bit će raspisan natječaj za izgradnju te dionice, a trenutno se projektiraju dionice Medakovo-Žepče sjever i Žepče sjever-Žepče jug.

Kada projektiranje završi planira se raspisati tender za obje ove dionice koje su ukupne dužine 35 kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close