Zapelo

Kordić upozorava da Mostar ne smije izgubiti dan

I mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, koji je ranije vijećnicima rekao da su ga razočarali i umorili, govorio je kako se na današnjoj sjednici rade o točkama koje bi trebale potaknuti investicije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 10. 2022. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebalo su biti ''investicije malo veće, i malo većem financijskom iznosu'', ali neki vijećnici ne misle tako, rekao je predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić obraćajući se medijima u pauzi sjednice Gradskog vijeća.

Naime, u raspravi o prostornom planu, kako kaže Marić, sporne su bile dvije točke – Majdan Kuti i poslovna zona Miljkovići.

Pritisci

''Mislim da mi kao vijećnici nemamo pravo da podliježemo bilo kakvim pritiscima i da trebamo razmišljati svojom glavom i raditi u interesu svih građana Grada Mostara a ne pojedinih nevladinih organizacija i držati se isključivo zakonskih propisa'', rekao je Marić.

Rekao je da je vjetro-park Pločno ogromna investicija te da je u nacrtu i odluka o poljoprivrednim zemljištima u BiH.

I mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, koji je ranije vijećnicima rekao da su ga razočarali i umorili, govorio je kako se na današnjoj sjednici rade o točkama koje bi trebale potaknuti investicije.

Dovoljno sluha

''Žao mi je da danas nije bilo dovoljno sluha od strane oporbenih vijećnika da podrže jednu odluku koja je vrlo jasna detaljno komunicirana. Pojavili su se nekakvi natpisi u medijima. Očito je to kod njih izazvalo određenu nervozu. Meni je žao da je nekako osobno stavljeno ispred javnoga interesa i da ta će se odluka naći tek na sljedećoj sjednici. To je uzalud izgubljenih mjesec dana'', rekao je Kordić.

Naveo je kako će grad izgubiti vrijeme i da Mostar ''nema luksuza izgubiti niti jedan dan''. Rekao je kako je za ulaganja Grada u infrastrukturu najbitniji iznos renta koja se dobije kad se nešto pokrene u građevinskom sektoru.

Miljkovići

Rekao je kako je proširenje poslovne zone Miljkovići tražio on osobno.

''Pojavio se jedan ozbiljan investitor. Tražili smo lokaciju koja bi bila pogodna u odnosu na ono što su oni tražili – blizina 400-kilovoltnog dalekovoda, blizina prometnice i razni uvjeti. Mi smo tad ponudili tri lokacije a jedna je poslovna zona Miljkovići s obzirom na konfiguraciju te poslovne zone i zahtjev investitora smo našli shodno da proširimo tu zonu. Ja sam osobno kontaktirao vlasnika te zemlje, razgovarao s njim ili bio u ideji da nam proda ili na bilo kakav drugi način pomogne. Naišao sam na dobronamjernu reakciju da je ponudio besplatno lokaciju ako će se otvoriti 2500 radnih mjesta'', rekao je Kordić i rekao da je sve otišlo u krivom smjeru.

Imena ulica i pločice

Na pitanje zašto su ostale ploče sa starim nazivima ulica, Kordić je rekao kako je odluka donesena i kad je objavljena su se formalno stekli uvjeti za izmjene te da, što se pločica tiče, da bi sve bilo riješeno da Mostar od ranije ima uređenu tu oblast.

''Grad Mostar je u jednom projektu tzv. adresni registrar gdje bi grad trebao dobiti nove adrese nove kućne brojeve i novi izgled tabli. Trenutno nemamo viziju kako će izgledati pločice i bilo je suludo da krenemo u ad hoc akciju'', rekao je.

Deponija

Na pitanje što deponijom na Uborku, rekao je da ''stojimo na vrlo sličnoj poziciji''. Rekao je da se trenutno radi na tenderskoj dokumentaciji pročistača otpadnih voda, koji bi trebao spriječiti procjedne vode da idu u rijeku Neretvu. Investicija je, kaže, teška oko 2,5 milijuna KM.

Što se tiče sanacije deponije, rekao je kako se čeka Kantonalni sud u Sarajevu te da uvijek postoji prijetnja da grad bude zatrpan smećem te da je deponija nešto što je hitno.

''To nije nerješiv problem, ali Inicijativa jer me se tiče da svojski uspore taj projekt'', rekao je.

Razvitak

Rekao je kako ne zna tko je kupio zgradu Razvitka.

''Ne znam investitora. Moje saznanje je da je investitor je kupio i nedavno smo da objavili poziv da se svi stanari koji polažu pravo jave kako bismo ih povezali s investitorom kako bismo našli jedno mudro rješenje a to je da se Razvitak obnovi i da stanari obeštete. Dozvola mora proći kroz izvjesne filtere. Investitor mi se čini ozbiljan.

''Ne znam tko je kupio Razvitak'', rekao je Kordić.

Rekao je i kako nije upoznat s detaljima radova na sjevernom ulazu u Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close