Klimatska akcija TvojCO2.ba

Mostar nominirao tri stabla za 'Stablo godine u BiH'

Više od polovine teritorije Bosne i Hercegovine prekriveno je bogatim šumama izuzetne raznolikosti.
Gospodarstvo / Ekologija | 31. 10. 2022. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru platforme za klimatsku akciju TvojCO2.ba, UNDP u Bosni i Hercegovini pozvao je da zajedničkim promotivnim snagama mobiliziramo sve ljubitelje prirode koji su imali priliku nominirati stabla posebne vrijednosti za kampanju ''Stablo godine u Bosni i Hercegovini'', kako bismo zajedno skrenuli pozornost na jedinstveno bogatstvo prirode BiH i ukazali na vrijednost očuvanja šuma u borbi protiv klimatskih promjena.

Više od polovine teritorije Bosne i Hercegovine prekriveno je bogatim šumama izuzetne raznolikosti. Brojni gradovi i sela su također ukrašeni vrijednim primjercima drveća. Šume i pojedinačna stabla imaju ključnu ulogu u pročišćavanja voda, sprječavanja klizišta i regulaciji temperature, ali su vezana i za duhovne i tradicijske vrijednosti naših krajeva.

Svako stablo je svijet za sebe. Širom Bosne i Hercegovine postoje vrijedna i stara stabla koja zaslužuju zaštitu i promociju njihovih vrijednosti. Možda su neka od njih već našla svoje mjesto u do sada predloženim stablima – istražite postojeće nominacije!

Od 23. rujna 2022 do 21. listopada 2022 svatko je imao priliku predložiti jedno ili više stabala za koja smatra da trebaju ponijeti titulu ''Stablo godine u Bosni i Hercegovini''.

Grad Mostar za titulu ''Stablo godine u Bosni i Hercegovini'' nominirao je tri stabla. Za ova stabla možete glasati na sljedećim linkovima:

https://tvojco2.ba/bs-Latn-BA/tree-nominations/18/pekan-orah-iz-mostara

https://tvojco2.ba/bs-Latn-BA/tree-nominations/19/libanski-cedar-iz-mostara

https://tvojco2.ba/bs-Latn-BA/tree-nominations/20/cileanska-araukarija-iz-mostara

Pobjednici će biti proglašeni nakon perioda javnog glasanja na TvojCO2.ba, koje će trajati od 1. studenog 2022. do 11. prosinca 2022. Osobe koje budu nominirale prvih dvadeset stabala po glasovima javnosti bit će nagrađene solarnim punjačima.

Pozivamo vas da nam se pridružite u pozivanju javnosti da se uključi u ovu kampanju, i zajednički prepoznamo najstarije, najljepše i najzanimljivije drveće u Bosni i Hercegovini za titulu ''Stablo godine'', piše na stranicama Grada Mostara.

Osim toga, sada je najbolje vrijeme i da brzo i lako doprinesete obnavljanju i očuvanju šuma u Bosni i Hercegovinu kroz kupovinu sadnica stabala na TvojCO2.ba!

Kopirati
Drag cursor here to close