Sporna zgrada

Kordić sa stanarima Bijelog brijega: Učinit ću sve da ne završite na ulici

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić razgovarao je, u četvrtak 15. veljače, u Gradskoj vijećnici sa stanarima zgrade na Bijelom brijegu, u vezi nelegalne gradnje u ovom mostarskom naselju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 02. 2024. u 13:33 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić razgovarao je, u četvrtak 15. veljače, u Gradskoj vijećnici sa stanarima zgrade na Bijelom brijegu, u vezi nelegalne gradnje u ovom mostarskom naselju.

''Stanari zgrade u kojoj žive 42 obitelji imali su potrebu iskazati svoje jasne stavove kako svaki proces koji bilo tko provodi, a tiče se zgrade u kojoj žive, ima izravnu posljedicu na živote njih i njihovih obitelji. Iskazali su jasnu zabrinutost zbog informacije kako je moguće rušenje zgrade u kojoj žive i u kojoj su kupili stanove. Kao gradonačelnik poštujem sve odluke koji se tiču ovoga problema ali kako sam i kazao na današnjem sastanku učinit ću sve da stanari ne završe na ulici. Uloga gradske administracije je čuti sve strane i voditi brigu o svim žiteljima'', naveo je gradonačelnik Kordić.

Podignuta optužnica

Podsjećamo, podignuta je optužnice protiv zaposlenika Službe za građevinske propise Grada Mostara Zdravka Čuljka i Sanje Voloder, koji se terete za zlouporabu položaja ili ovlasti, a u vezi nelegalne gradnje.

Mario Ćosić, predstavnik Inicijative ''Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu'' pozdravio je ranije podizanje optužnice i naveo kako je jako bitno da se dogodio ovaj presedan, zbog kako tvrdi, moguće izmjene regulacijskog plana za ovo naselje.

Kazao je kako sve vodi k tome da se ova ilegalna zgrada ucrta u novi regulacijski plan, te je optužio Kordića da zadnje dvije godine radi protivno interesima stanovnika Bijelog brijega.

''U četvrtom mjesecu 2021. Ministarstvo graditeljstva HNŽ-a izdalo je rješenje da je u postupku izdavanja dozvola bilo nezakonitosti i naložilo Urbanizmu obnovu postupka. Od tada aktualna vlast naše žalbe skriva po ladicama. Mario Kordić došao je na vlast, znao je sve te stvari i na kraju je ipak izdana uporabna dozvola'' kazao je ranije Ćosić.

''Sve rađeno po papirima''

Predstavnik investitora Marinko Prskalo, suvlasnik poduzeća Joks, odbacio je sve Ćosićeve navode tvrdeći da je ''sve rađeno po papirima''.

''Mi imamo sva moguća rješenja, sve pravosnažno, sve regularno. Gospodin nas proziva i neke ljude koji s ovim nemaju nikakve veze. Ja sam osobno išao i vadio papire i mi nismo ni za šta krivi'', kazao je ranije.

Prskalo je odbacio tvrdnje stanara susjedne zgrade da je zbog novoizgrađenog objekta pala vrijednost njihovih nekretnina, kazavši kako je vrijednost mogla samo porasti.

Optužnica

Podsjećamo, Županijsko tužiteljstvo HNŽ je nakon provedene i okončane istrage podiglo optužnicu protiv Zdravka Čuljka (1957.), iz Mostara i Sanje Voloder (1964.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti, a koju je Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio. Čuljak i Voloder se sumnjiče da su kao supočinitelji i po prethodnom dogovoru u vremenskom razdoblju 2017. i 2018. godine, u okviru svojih ovlasti postupili suprotno interesu službe, na način da, postupajući po prethodno zaprimljenom Zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti i Rješenja o građenju poduzeća ''Joks'' d.o.o. Mostar.

Sumnjiče se da nisu primijenili odredbe čl. 8., 9. i 49. Zakona o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanske županije bez valjane urbanističke suglasnosti, donijeli Rješenje o građenju od 17.07.2018 godine, tako što je Sanja Voloder, vodeći upravni postupak, sačinila Rješenje koje je Zdravko Čuljak parafirao kao ispravno i zakonito, te potvrdio, koje Rješenje daje pravo građenja investitoru poduzeća ''Joks'' d.o.o. Mostar, a isto je u suprotnosti s Regulacijskim planom, te izmjenama i dopunama Regulacijskog plana ''Bijeli Brijeg I Faza III''.

Također se terete da su suprotno navedenim zakonskim odredbama, bez supotpisa i znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, izradili upravne akte i to: Rješenje urbanističke suglasnost od 25.10.2017. godine na temelju kojeg je sačinjeno i Rješenje o građenju od 17.07.2018. godine, a potom ove akte dostavili na potpisivanje tadašnjem gradonačelniku Grada Mostara, posljedicom čega je poduzeću ''Joks'' d.o.o. Mostar pribavljena imovinska korist u iznosu od 548.484,94 KM, koliko iznosi ukupna korist investitora na novoizgrađenom objektu i šteta stanarima susjednih zgrada, kao i povrede prava stanara susjednih zgrada, kojima su narušeni uvjeti stanovanja u odnosu na postojeći i važeći Regulacijski plan ''Bijeli brijeg I Faza III''.

Kopirati
Drag cursor here to close