Ilegalna gradnja na Bijelom brijegu

Stanari zadovoljni podizanjem optužnice, investitor: 'Sve je rađeno po papirima'

Županijsko tužiteljstvo HNŽ podiglo je ranije optužnicu protiv Zdravka Čuljka i Sanje Voloder zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 01. 2024. u 10:25 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mario Ćosić, predstavnik Inicijative ''Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu'' pozdravio je podizanje optužnice protiv zaposlenika Službe za građevinske propise Grada Mostara Zdravka Čuljka i Sanje Voloder, koji se terete za zlouporabu položaja ili ovlasti, a u vezi nelegalne gradnje u mostarskom naselju Bijeli brijeg.

Razočarenje 

Kazao je kako je jako bitno da se sada dogodio ovaj presedan, zbog kako tvrdi, moguće izmjene regulacijskog plana za ovo naselje. Kazao je kako sve vodi k tome da se ova ilegalna zgrada ucrta u novi regulacijski plan.

Foto: Bljesak.info / Zgrada na Bijelom brijegu

Ćosić nije krio razočarenje kada su u pitanju dosadašnji postupci gradonačelnika Marija Kordića. Optužio je Kordića da zadnje dvije godine radi protivno interesima stanovnika Bijelog brijega.

''U četvrtom mjesecu 2021. Ministarstvo graditeljstva HNŽ-a izdalo je rješenje da je u postupku izdavanja dozvola bilo nezakonitosti i naložilo Urbanizmu obnovu postupka. Od tada aktualna vlast naše žalbe skriva po ladicama. Mario Kordić došao je na vlast, znao je sve te stvari i na kraju je ipak izdana uporabna dozvola'' kazao je Ćosić.

Foto: Bljesak.info / Mario Ćosić

''Sve rađeno po papirima''

Okupljenim novinarima obratio se i predstavnik investitora Marinko Prskalo, suvlasnik poduzeća Joks, koji je odbacio sve Ćosićeve navode tvrdeći da je ''sve rađeno po papirima''.

''Mi imamo sva moguća rješenja, sve pravosnažno, sve regularno. Gospodin nas proziva i neke ljude koji s ovim nemaju nikakve veze. Ja sam osobno išao i vadio papire i mi nismo ni za šta krivi'', kazao je.

Prskalo je odbacio tvrdnje stanara susjedne zgrade da je zbog novoizgrađenog objekta pala vrijednost njihovih nekretnina, kazavši kako je vrijednost mogla samo porasti.

Foto: Bljesak.info / Marinko Prskalo

Na novinarsko pitanje je li zakonski moguće na mjestu prizemnice izgraditi objekt od pet katova, Prskalo je odgovorio da je ''sve rađeno po papirima''.

Optužnica

Županijsko tužiteljstvo HNŽ je nakon provedene i okončane istrage podiglo optužnicu protiv Zdravka Čuljka (1957.), iz Mostara i Sanje Voloder (1964.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti, a koju je Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio

Čuljak i Voloder se sumnjiče da su kao supočinitelji i po prethodnom dogovoru u vremenskom razdoblju 2017. i 2018. godine, u okviru svojih ovlasti postupili suprotno interesu službe, na način da, postupajući po prethodno zaprimljenom Zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti i Rješenja o građenju poduzeća ''Joks'' d.o.o. Mostar.

Foto: Bljesak.info / Zgrada na Bijelom brijegu

Sumnjiče se da nisu primijenili odredbe čl. 8., 9. i 49. Zakona o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanske županije bez valjane urbanističke suglasnosti, donijeli Rješenje o građenju od 17.07.2018 godine, tako što je Sanja Voloder, vodeći upravni postupak, sačinila Rješenje koje je Zdravko Čuljak parafirao kao ispravno i zakonito, te potvrdio, koje Rješenje daje pravo građenja investitoru poduzeća ''Joks'' d.o.o. Mostar, a isto je u suprotnosti s Regulacijskim planom, te izmjenama i dopunama Regulacijskog plana ''Bijeli Brijeg I Faza III''.

Također se terete da su suprotno navedenim zakonskim odredbama, bez supotpisa i znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, izradili upravne akte i to: Rješenje urbanističke suglasnost od 25.10.2017. godine na temelju kojeg je sačinjeno i Rješenje o građenju od 17.07.2018. godine, a potom ove akte dostavili na potpisivanje tadašnjem gradonačelniku Grada Mostara, posljedicom čega je poduzeću ''Joks'' d.o.o. Mostar pribavljena imovinska korist u iznosu od 548.484,94 KM, koliko iznosi ukupna korist investitora na novoizgrađenom objektu i šteta stanarima susjednih zgrada, kao i povrede prava stanara susjednih zgrada, kojima su narušeni uvjeti stanovanja u odnosu na postojeći i važeći Regulacijski plan ''Bijeli brijeg I Faza III''.

Kopirati
Drag cursor here to close