Bit će, kažu...

Kordić o sjevernom ulazu u Mostar: ''Usporila nas je eksproprijacija''

''Proglašen je javni interes i mi smo u fazi eksproprijacije, završavamo taj proces, a imali smo i problem sa ljudima, koji su tražili rješenje za svoju imovinu'', kaže Kordić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2023. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverni ulaz u Mostar gorući je prometni problem grada na Neretvi, a Bljesak.info nedavno je objavio kako je Javno poduće Ceste FBiH istaknulo da je najbolje provedivo tehničko rješenje na sjevernom ulazu u Grad Mostar, koje daje najveći nivo usluge, rješenje raskrižja u dvije razine, s tunelom za promet koji ide iz urbanog dijela Mostara prema Sarajevu, te kružni tok u razini postojećeg raskrižja s posebnom trakom za lijevo skretanje za novi poslovni objekt pored željezničke pruge.

U Gradu Mostaru svjesni su problema, ali ističu kako ih koči eksproprijacija.

''Da definiramo - magistralna cesta nije u našoj nadležnosti, ali to nije odgovor koji ljudi žele čuti, ali ja sam ipak razgovarao Upravom cesta, da riješimo taj problem. Projekt trenutno koji će se raditi, za njega su osigurana sredstva, ali projekt ima svoju dinamiku. Grad Mostar ima samo jedan zadatak - izvršiti eksproprijaciju zemljišta. Imali smo opstrukcije koji žive u tom području, jer nisu bili spremni dati svoju zemlju da se izradi kružni tok i tunel'', kaže Kordić.

Javni interes

Dodao je da je jedino rješenje bilo proglasiti javni interes, što je i učinjeno.

''Meni se žuri, jer čitav mandat pričamo o sjevernom ulazu u Mostar, a ja, iako sam druge struke, ne mogu shvatiti da se nešto ne može riješiti četiri godine. Ali činjenica jeste da su procedure takve i katastrofalne, a ja vam mogu jamčiti, da Mostar nije gubio dana u rješavanju tih procedura, ali neke nisu u našoj nadležnosti i ne možemo ništa tu uraditi'', navodi prvi čovjek Grada Mostara.

''Proglašen je javni interes i mi smo u fazi eksproprijacije, završavamo taj proces, a imali smo i problem sa ljudima, koji su tražili rješenje za svoju imovinu, jer su tu septičke jame, oborinske vode i slično. Projekt je kompleksan i zahtjevan, jer ide podvožnjak, izlazak prema Sarajevu... Kružni tok je bilo kompromisno rješenje jer tunel nije zadovoljavoa pojedine stanare u blizini i išli smo na to dopunsko, skuplje rješenje, da ubrzamo proces i udovoljimo ljudima koji tu žive'', istaknuo je.

Dodao je kako financiranje cijelog projekata, od novca pa do dokumentacije, ide sa federalne razine vlasti.

Podsjetimo, od 2017. do 2019. godine u organizaciji Grada Mostara strane firme „IG" Banja Luka izrađen je glavni projekt rekonstrukcije raskrižja „Sjeverni Ulaz u Mostar".

Na osnovu ove dokumentacije JP Ceste F BiH su početkom 2021. godine od strane Grada Mostara pribavile urbanističku suglasnost, te su zajedno s nadležnim službama Grada krenule u postupak eksproprijacije.

Eksproprijacija

Tijekom postupka eksproprijacije naišlo se na imovinsko pravne probleme na katastarskim parcelama u vlasništvu INA benzinske crpke, te u vlasništvu hotela Amicus zbog čega se nije moglo nastaviti s realizacijom projekta za predmetno tehničko rješenje.

Ceste F BiH potom su donijele odluku da se izvrše određene korekcije predmetne projektne dokumentacije, kako bi se prevladali ovi imovinsko pravni problemi.

Potom su Ceste F BiH sredinom 2022. godine od projektantske kuće Design&QC doo Sarajevo naručile izradu idejnog rješenja u kojem je analizirano pet različitih varijanti.

Gradu Mostaru je dostavljen Zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti 20. ožujka ove godine za korigirani Idejni projekt.

 

Kopirati
Drag cursor here to close