Sve je stalo

Komadina: Nema nove deponije bez novog Gradskog vijeća

Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 12. 2019. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokacija nove deponije na području Grada Mostara bit će kada bude i novog Gradskog vijeća, kazala je u srijedu novinarima glavna savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina.

Naime, 4. prosinca istekla je okolišna dozvola Javnog poduzeća Deponija d.o.o. Mostar, nakon čega su građani okupljeni oko Građanske inicijative 'Jer nas se tiče' blokirali ulaz kamiona sa otpadom u krug deponije.

Radi se monitornig

Savjetnica Komadina kazala je kako su 19. studenog predstavnici Grada održali sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na temu dobivanja okolišne dozvole za JP Deponija gdje je dogovoreno da se smeće nastavi deponirati na lokalitetu Uborak.

''Na tom sastanku su se dogovorili ono što se može u tom trenutku ishodovati i odmah smo vidjeli da su predstavnici Građanske inicijative, naravno, nezadovoljni s tim, obzirom da su oni očekivali da će istekom okolišne dozvole 4. prosinca, deponija prestati sa svojim radom i da se smeće neće moći odlagati na lokaciji deponije'', kazala je savjetnica.

Dodaje da je u tom pravcu djelovalo federalno ministarstvo, predloživši Vladi zaključak da Federalna uprava za inspekcijske poslove poštuju odluke iz prethodne okolišne dozvole, ''odnosno da se radi monitoring na svim sastavnicama okoliša koje stoje u tom dokumentu i da se ne prekida odlaganje otpada na deponiju iz razloga zaštite javnog interesa, odnosno svih građana Grada Mostara''.

Na temelju tog zaključka, tvrdi, uputili su akt Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ) ''da ministarstvo, naravno u okviru svojih ovlaštenja, poduzme odgovarajuće mjere da do blokade ne bi došlo. Upravo iz razloga da bismo spriječili ono što se događalo u šestom mjesecu tekuće godine''.

Treba dosta vremena

Prema informacijama koje dobiva sa Uborka, navodi ona, građani iz Inicijative su ''blokirali određeni broj kamiona sa smećem''.

''Ali evo nadam se da će ministarstvo, u skladu s priopćenjem za javnost koje je izdalo, poduzeti sve mjere da do te blokade deponiranja otpada na deponiju ne dođe'', navela je gradska dužnosnica.

Nova lokacija deponije, što je i glavni zahtjev Građanske inicijative, tvrdi Komadina iziskuje dosta vremena ''upravo iz razloga što je prostorno-planska dokumentacija temelj da se može izdati odgovarajuća dozvola za deponiju''.

U prostorno-planskoj dokumentaciji, kada se iznađe nova lokacija, pojašnjava, treba ucrtati u planski dokument, ''a mi znamo da planski dokument može donijeti samo Gradsko vijeće Grada Mostara''.

''Obzirom na sve ono što se događa od 2012. godine, odnosno nepostojanja i nefunkcioniranja Gradskog vijeća do 2019. godine, a uz želju da ćemo napokon dobiti Gradsko vijeće 2020. godine i da će sve ove poslove koji su u njihovoj ingerenciji, da će raditi da se iznađe ta lokacija. Nakon donošenja planskog dokumenta o novoj lokaciji deponije treba ishoditi sve moguće dozvole, naravno uz osiguravanje ogromnih financijskih sredstava kako bi se izgradile sva ona prateća infrastruktura koja postoji i na ovoj gore postojećoj deponiji'', kazala je Komadina, koja dodaje da je prema riječima struke to razdoblje ''pod uvjetom da je sve to osigurano, traje četiri do pet godina''.

Inače, u prostorno-planskoj dokumentaciji, podsjeća gradonačelnikova savjetnica, postojeća jama Uborak je od 1960-ih i ona egzistira na različite načine sve do danas. Tvrdi i da je poduzeće Deponija ''opterećeno s dva kredita Svjetske banke i koje je sve uredno plaćala, sve anuitete, ali sada se postavlja pitanje hoće li ta urednost i dalje trajati''.

Kopirati
Drag cursor here to close