Gradsko vijeće

Mostar - Kiosk ostaje, ali mogao bi se pomjeriti jedan metar

Klub HRS-a je povukao amadman o ostanku kioska, nakon objašnjenja iz urbanizma da se kiosk neće ukloniti usvajanjem regulacijskog plana.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 11. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pravo postavljanja kioska na ovoj poziciji mi ne ukidamo usvajanjem ovog regulacijskog plana. Pravo i dalje ostaje na temelju programa rasporeda kioska'', rekao je Dejan Kvesić ispred Odjela za urbanizam Gradske uprave Mostar, na današnjoj 37. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Uklanjanje kioska-trafike našlo se pod svjetlima medijskih reflektora nakon što su investitori  tržnog centra Rondo i stanari tražili da dio bašte gdje se nalazi kiosk, pretvore u zelenu površinu.

"Što se tiče korekcije u regulacijskom planu, pravo postavljanja kioska na ovoj poziciji mi ne ukidamo usvajanjem ovog regulacijskog plana. Pravo i dalje ostaje na temelju programa rasporeda kioska. Ukoliko vlasnik ovog privatnog dijela čestice bude inzistirao na eventualnom pomjeranju izvan granice, tu se radi o pomjeranju otprilike metar na javnu površinu. I dalje takva pozicija ustaje usuglašena s odlukom o rasporedu kioska", kazao Kvesić na sjednici.

Klub HRS-a je nakon izjave Kvesića povukao amadman o ostanku kioska.

"Mi imamo izvod iz katastarskog plana. Ima mala čestica udubljena točno gdje je sada trafika, a taj je plan iz 1997. Ovdje je išla još jedna čestica prema Balinovcu koja je u nekom trenutku pripojena, a po kojem temelju ja ne znam. Što je ovdje zapravo bitno? Bitno je da kada se utvrdi javna površina, da trafika ili kiosk ostaje do novog programa", kazao je HRS-ov Slaven Bevanda.

Kvesić je napomeuo da se katastarske podloge kontinuirano mijenjaju.

Regulacijski plan Izmjena i dopuna provedbenog urbanističkog plana za područje od Biskupove glavice, kneza Branimira i kralja Petra Krešimira IV do Partizanskog groblja, u sklopu kojeg se nalazila i trafika je usvojen jednoglasno, uz uvjet da trafika ostaje.

Podsjetimo vlasnica trafike Vlasnica je u online i live anketi prikupila preko 2000 glasova da trafika ostaje.

Anica Vučić, vlasnica kioska, zahvalila je uoči prvog pokušaja 37. sjednice zahvalila građanima na podršci, te zamolila vijećnike da glasuju po savjesti. Nadležnima se obratila pismom pod nazivom ''predsjedniče HNS-a, HDZ-a BiH i svih Hrvata, Dragane Čoviću zaustavite uništenje i progon još jedne hrvatske obitelji''.

Preko 2000 gradana potpisalo je peticiju za ostanak kioska.

Toni Prskalo vlasnik i predstavnik stanara za Bljesak.info je rekao kako su stanari tražili da se kiosk pomakne, sa kako tvrdi njihove zemlje, a dje će se pomjeriti nije htio komentirati.

Regulacijski plan Izmjena i dopuna provedbenog urbanističkog plana za područje od Biskupove glavice, kneza Branimira i kralja Petra Krešimira IV do Partizanskog groblja podijeljen je tri cjeline odnosno blokove od A do C.

U Bloku A planiran je jedan stambeno poslovni, katnosti -1G+P+3+M, jedan javni administrativni,
katnosti -1G+P+3, te dogradnja prizemnog poslovnog objekta. Ukupna brutto razvijena površina
planiranih objekata u ovom bloku iznosi P = 2.886,00 m2.

Izgradnja dva stambeno-poslovna objekta u Bloku B spratnosti dijelom Su i dijelom Su+P+3 i -1G+P+3. Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekta u ovom bloku iznosi P = 2.151,00 m2.

U bloku C predviđena je izgradnja garaža u sklopu Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta, dogradnja jednog poslovnog objekta i jednog individualno stambenog objekta, te nadograđivanje jednog javnog administrativnog i jednog stambeno-poslovnog objekta i dogradnja istog, te dogradnja i nadziđivanje jednog individualno stambenog objekta. Ukupna brutto razvijena površina objekata koji se dograđuju i nadziđuju, i sa izgradnjom garaže u ovom bloku iznosi P= 3.786,00 m2.

  / Izmjena i dopuna
Kopirati
Drag cursor here to close