Sjednica vijeća

Evo što će dobiti Centralna zona - Usvojene izmjene i dopune regulacijskog plana

Izmjenama i dopunama regulacijskog plana a koji čine prijedlog koncepcije ovog plana, razlikuju se od prethodnog plana Centralne zone – rekonstrukcija
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 11. 2023. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvojene su izmjene i dopune regulacijskog plana 'Centralna zona rekonstrukcija - Faza II'.

Na današnjem nastavku 37. sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara predstavljene su izmjene i dopune za koje je glasovalo 29 vijećnika.

Što se uklanja

Inače, prema prijedlogu izmjena na prostoru obuhvata plana predviđa se uklanjanje – democija trideset pet objekata od čega: sedam individualnih stambenih objekata od kojih su četiri devastirana, dvije ruševine, 21 pomoćni objekat, četiri poslovna objekta od kojih je jedan jedan devastiran dva su montažna (jedan djelomično) i jedan infrastrukturni objekt odnosno njegovo izmještanje.

Ukupna brutto razvijena površina objekata koji se uklanjaju na prostoru obuhvata plana iznosi P = 13.444,91m2. Cjelokupni obuhvat plana podijeljen je na četiri cjeline – blokove od A do D.

Izmjenama i dopunama regulacijskog plana a koji čine prijedlog koncepcije ovog plana, razlikuju se od prethodnog plana Centralne zone – rekonstrukcija, u segmentu stupanj arhitektonskih intervencija (Regulacijski plan iz 1996. godine) u sljedećem:

Robna kuća „Razvitak“ kao i kolektivni stambeni objekt (koji je već demoliran – uklonjen) ovim planom je predviđen potpuno novi koncept, predviđa se izgradnja potpuno novog stambeno poslovnog objekta, brutto površine cca 40.700,00 m2, te katnosti -3G+Su+P, pa do maksimalne -3G+Su+P+12 (u podzemnim garažama -3G planirano je cca 600 parking mjesta).

Stambeni objekti i ulični plato

Također ovim izmjenama plana predviđena je mogućnost izgradnje novog kolektivnog stambeno poslovnog objekta (preko puta pošte) uz ulični plato Fejićeve ulice, brutto površine cca 1.950,00 m2 i katnosti –G+P+3. Naprijed navedeni planirani objekti su predviđeni u bloku B.

U bloku D planirana je izgradnja javne podzemne garaže na -3G površine cca 6.700,00 m2 (cca 260 parking mjesta)

U blokovima A i C nisu predviđene značajne intervencije ali je u tim blokovima moguća gradnja u zonama mahala, na postojećim individualnim stambenim i stambeno-poslovnim objektima, a koji su u obuhvatu plana moguće je vršiti sljedeće intervencije rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanja, vodeći računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja u susjednim objektima.

U prometnom smislu došlo je do poboljšanja kako kolskog tako i pješačkog prometa, a u mirujućem prometu planirano je cca 860 parking mjesta u podzemnim garažama.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close