Poddionica Vranduk-Ponirak

Kakav se kriminal krije iza izgradnje autoceste u BiH?

Godinu dana nakon probijanja roka izgradnje poddionice Koridora V-C Vranduk – Ponirak dužine 5,3 kilometara još se ne nazire završetak posla.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 08. 2022. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od planiranih 275 kilometara autoceste od sjevera do juga BiH izgrađeno je 114 kilometara. U posljednje vrijeme sve glasnije u javnosti se mogu čuti osim o sporoj izgradnji autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, i sumnje na kriminal i enormno povećanje troškova gradnje.

Godinu dana nakon probijanja roka izgradnje poddionice Koridora V-C Vranduk – Ponirak dužine 5,3 kilometara još se ne nazire završetak posla.

Umjesto detaljnog pojašnjenja nadležnih, u javnosti smo dobili novinarsku priču u kojoj autor navodi da su troškovi na navedenoj poddionici znatno povećani, ali i to da je zadokumentiran niz manipulacija koje su trenutno predmet interesiranja istražnih organa, prenosi BHRT.

''More je činjenica podastrto, konkretni podaci, pokazatelji, brojevi, a mnogo toga što imam u posjedu čak nisam ni mogao iznijeti budući da je to sve opširno zadokumentirano kada je riječ o, najblaže rečeno, manipulacijama kod izgradnje ove dionice'', govori Amil Dučić, novinar portala Fokus.ba

Na ovoj poddionici angažirana je jedna strana i jedna domaća kompanija. Nekoliko kilometara dalje, na poddionici Poprikuše – Nemila, gdje je angažirana još jedna strana kompanija, inspekcije i istražni organi imaju pune ruke posla.

Iako je zadokumentiran rad mimo važećih zakona, to ne ometa normalan rad i ostvarivanje višemilijunskog profita.

''Na osnovu dosadašnjeg iskustva mi slobodno možemo reći da je BiH el dorado za strane kompanije koje ne moraju poštivati zakone i koje mogu raditi što hoće, koje institucije ili ljudi koji su u institucijama dobro štite'', objašnjava prof. dr Samir Lemeš, Eko forum Zenica

U Autocestama FBiH kategorički odbacuju sve navode. U odgovoru na upit BHRT-a, kada je u pitanju poddionica Vranduk-Ponirak, ističu da je Uprava projektiranje vratila u nadležnost investitora i angažirala novu firmu da projektira, ne više firmu iz Grčke koju je ranije angažirao izvođač.

Pored toga, dodaju u Autocestama, kao dodatnu podršku, angažirana su neovisni stručnjaci iz Austrije da naprave izvještaj o svim prethodnim geotehničkim elaboratima i izvještajima.

Kopirati
Drag cursor here to close