Riblji fond

Jezivo na Jablaničkom jezeru

''Tražili smo da nadoknade štetu ili da urade sve ono što je zakon predvidio da se stanje približi nekadašnjem'', kazao je Kapić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 11. 2019. u 08:12 Bljesak.info
Jezivi prizori Jablaničkog jezera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jezivi prizori mogu se uočiti ovih dana na Jablaničkom jezeru, piše Oslobođenje navodeći kako se s dolaskom jeseni, vodeno područje transformiralo u zemljište. Ogorčenje više i ne vlada među tamošnjim stanovništvom. Slike polupraznog Jablaničkog jezera postale su svakodnevnica.

Izranjaju zidine

Šerif Balić u Orahovici kod Konjica živi duže od 50 godina. Pomirio se s čovjekovom potrebom da mjesecima iz ovog vještačkog jezera crpi vodu za proizvodnju električne energije.

''Povlačenje vode pamtim od ‘67. Slika je otprilike standardna. Ljeti se drži jezero ako nisu neke velike suše za turiste i kupače. U jesen odlazi standardno, bar što se tiče ovog ovdje dijela, od Konjica do Čelebića. Dolje niže čujem da se povlači i da se pojavljuju stare zidine'', kazao je Balić.

Da bi se zadovoljile potrebe hidroenegetskih objekata, prvenstveno HE Jablanica, potpuno pražnjenje jezera očekuje se u zimskom razdoblju, kada se voda maksimalno crpi za proizvodnju struje. Zbog nepovoljnog hidrološkog režima, i stanje ribljeg fonda iz godine u godinu sve je gore. 2011. ustanovljeno je prisustvo milijun i 400 tisuća ribljih jedinki. Sadašnji podaci nisu dostupni, no trenutno stanje već odavno zabrinjava ribare.

''To je neki fond za koji smo mi kao korisnik ribolovnog prava bili zaduženi. Od te 2011. pa sve do sada, stanje nikada nije bilo lošije, a riblji fond ovako uništen'', kazao je Hrabren Kapić, predsjednik Skupštine Organizacije sportskih ribolovaca općine Konjic.

Kritično

Da je stanje ribljeg fonda kritično, slažu se i mještani.

''Tu prije zabaciš štap, uloviš za dan deset šarana, sada ne možeš za godinu nijednog. I mreže su uništile riblji fond. Ja ovdje živim i vidim sve'', rekao je Balić za Oslobođenje.

Iako naviknuti na tužnu svakodnevnicu, mještani i ribari ne zaboravljaju pasivnost odgovornih za trenutno stanje. Postoje načini predviđeni ribarskim osnovama i zakonima kako bi se ta šteta trebala nadoknaditi. Iz OSR Konjic navode da imaju pisanu korespondenciju i zahtjev upućen Elektroprivredi BiH da izvrši svoj dio obveza u poribljavanju. Oni u Elektroprivredi, kažu u OSR Konjic, to ne rade na način propisan Zakonom o slatkovodnom ribarstvu Federacije BiH u smislu godišnjeg kontinuiranog osiguravanja poribljavanja od vlasnika hidroenergetskih objekata.

''Tražili smo da nadoknade štetu ili da urade sve ono što je zakon predvidio da se stanje približi nekadašnjem'', kazao je Kapić.

Jablaničko jezero na nekim mjestima je bilo duboko i do 80 metara. Od nekoliko milijuna ribljih jedinki i desetina vrsta, sada u njegovim koritima plivaju tek poneke, navodi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close