Odgovora nema

Jedan od bisera: Neka službenica rekla Parkovima da ne trebaju plaćati ekološku taksu Deponiji

Jedan od «bisera» koji su vijećnici imali priliku čuti i koji ukazuje na «modus operandi» naših javnih poduzeća jeste ...
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 06. 2021. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deponija Uborak – problemi i eventualna rješenje bila je tema sjednice koja se u četvrak održala u Gradskoj vijećnici Mostar. Pored dijela o slušanju i diskusiji o mogućim rješenjima, vijećnici su imali priliku i poslušati izlaganje direktora JP Deponija koji je dostavio i pisani dokument u kojem informira o stanju na Deponiji o čemu je govorio i u Vijećnici.

Nakon pročitanog dokumenta i poslušanog izvještaja, kako navodi Irma Baralija, ispred Naše stranke Mostar, bilo je jasno zašto smo u problemima u kojima jesmo. Sve je ukazivalo na dugogodišnje neodgovorno upravljanje Deponijom.

Baralija navodi jedan od «bisera» koji su vijećnici imali priliku čuti i koji ukazuje na «modus operandi» naših javnih poduzeća.

«Dakle, neka službenica je rekla Parkovima da ne trebaju plaćati ekološku taksu Deponiji. Oni nisu plaćali, onda Grad tužio Deponiju zato što im nije platila ekološku taksu koju je trebala naplatiti od komunalnih preduzeća», ističe vijećnica na svom Facebook statusu.

Tko je službenica?

Na njezin upit tko je ta službenica na osnovu čijeg mišljenja nastaju ovakvi skandali i je li direktor učinio nešto da pravovremeno reagira na ovo, Predsjednik Vijeća je rekao da on nije zamislio sjednicu na način da mi direktoru postavljamo pitanja, tako da je spomenuto pitanje kao i pitanje zašto je postrojenje sortirnice imalo samo 2 posto sortiranog materijala za reciklažu umjesto 20 posto ili više, sto je obično slučaj kod takvih postrojenja kao i druga pitanja, ostalo neodgovoreno.

«Hoće li nekad neko u ovom gradu odgovoriti i odgovarati za ono što je činjeno u proteklih 10 godina, ostaje da vidimo», navodi Baralija.

Podsjećamo, prvi zaključak tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara jeste da je u proceduri izmjena i dopuna Prostornoga plana Grada Mostara te će se odredit lokacija za deponiranje otpada u Gradu, a ako bude potrebe inicirat će se prema višim razinama vlasti izmjene i dopune prostornih planova HNŽ-a, FBiH i BiH u kojima bi se utvrdila lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru.

Po riječima predsjedavajućeg Gradskoga vijeća Salema Marića, trenutno je u prostornom planu HNŽ-a, koji je usvojen prije mjesec dana, i dalje kao regionalna deponija predviđena deponija Uborak i jedna mogućnost deponiranja kod Neuma.

«Kad nađemo novu lokaciju moramo tražiti izmjenu Prostornog plana kako bi u naš gradski prostorni plan uvrstili tu lokaciju predviđenu za deponiranje « objasnio je ovaj zaključak Marić.

Osam tvrtki zainteresirano

Također, zaključeno je da Grad Mostar osigura financijska sredstva predviđena Planom prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci Mostar putem grant sredstava s većih razina vlasti i međunarodno financijskih organizacija te kreditnim zaduženjima kod banaka.

Što se tiče prezentacija osam domaćih i inozemnih tvrtki o načinu zbrinjavanja opada, gradonačelnik Mostara će formirati radnu grupu koju će sačinjavati predstavnici Odbora za stambeno-komunalne poslove i Gradske uprave, te vanjski suradnici iz oblasti zaštite okoliša, ekologije, vodoprivrede i šumarstva.

To su: CS Asset Management, ALBA BH d.o.o., Nehlsen Group Oliver Gross, Conekt UG, Lubo Systems, Grizelj d.o.o., HD Razvoj i Revi Tec.

Zadaci ove radne grupe su da izvrši analizu svih prezentacija i nakon toga predloži Gradskom vijeću Grada Mostara najpovoljniju, odnosno najprihvatljiviju opciju za Grad Mostar, a koja je u skladu sa strategijom upravljanja otpada FBiH.

Uz to, ova grupa bi trebala pratiti daljnje aktivnosti na deponiji Uborak-Buđevci Mostar a posebno po pitanju provedbe plana prilagodbe upravljanja otpadom Uborak-Buđevci Mostar te da kvartalno izvješćuju Gradsko vijeće Mostara o provedenim aktivnostima.

 

Budućnost deponije: Osam tvrtki predstavilo rješenja za Uborak

Kopirati
Drag cursor here to close