Dijasporske investicije

Investicije bh. dijaspore ostaju jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije

USAID Projekat “Diaspora Invest” predstavio istraživanje o posljedicama pandemije COVID-19 na dijasporske investicije
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 05. 2020. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USAID Projekat ''Diaspora invest'' proveo je istraživanje o posljedicama pandemije COVID-19 na dijasporske investicije, u koje su uključeni odgovori 32 kompanije pokrenute zahvaljujući investicijama bh. dijaspore.
 
''32  kompanije dolaze iz različitih krajeva BiH. 50% sudionica u istraživanju pripadaju različitim sektorima prerađivačke industrije 12.5% turizmu, 12.5% poljoprivredi, a ostatak IT sektoru, sektoru energetike i drugim djelatnostima. Nešto manje od trećine ispitanih kompanija je u potpunosti fokusirana na međunarodna tržišta, dok ih je 50% jednako fokusirano na domaća i strana tržišta'', pojašnjavaju iz USAID Projekta ''Diaspora Invest''.
 
Ono što im je zajedničko jeste činjenica da su pokrenute na inicijativu dijaspore, a na osnovu raznolikosti sudionika i sektora iz kojih dolaze, Izvještaj nastoji dati generalni presjek percepcije trenutnog stanja ekonomije i kompanija od strane njihovih vlasnika/rukovodećih osoba.
 
''18 od 32 kompanije planira zadržati isti broj zaposlenih kao 2019. godine, a 10 ih se namjerava povećati. Samo 4 planiraju smanjiti broj zaposlenih. 13 od 32 kompanija planira zadržati isti nivo ulaganja kao 2019, 10 ih planira uvećanje, a 9 smanjenje ulaganja. Nešto manje od pola ih očekuje djelomičnu promjenu poslovanja, a 7 ih očekuje značajne promjene u ovom segmentu'', dodaju.
 
Kada su u pitanju očekivanja za podršku, u financijskom segmentu polovina ih primarno očekuje podršku u sufinanciranju plaća i doprinosa, više od polovice očekuje potporu u segment nabavke stalnih sredstava, a više od 1/3 očekuje podršku u pristupu sredstvima za održanje poslovanje.
 
''50% kompanija očekuje tehničku podršku u provođenju mjera koje realiziraju različite razine vlasti, 46% ih očekuje savjetodavanje za pristup dodatnom financiranju. 18% podršku u upravljanju dugovima, a 12.5% očekuju pravnu podršku i podršku pri optimiziranju upravljanja financijama'', stoji u Izvještaju o provedenom istraživanju.
 
USAID Projekat ''Diaspora Invest'' bilježi i blagi rast broja aplikacija u okviru posljednjeg Poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, koji je proveden tijekom ožujka i travnja, što upućuje na to da su kompanije posvetile veću pažnju alternativnim izvorima financiranja i podrške, nego što je to inače slučaj, te da je bh. dijaspora, unatoč novonastaloj situaciji, i dalje zainteresirana da investira u zemlju porijekla.
 
''Investicije bh. dijaspore ostaju jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije, te podaci iz ovog istraživanja upućuju da kompanije pokrenute ovom vrstom ulaganja ne planiraju izaći iz posla, masovno otpuštati radnike ili odustajati od zacrtanih planova. To je dobra i važna poruka'', stoji u zaključku istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close