Nakon kontrole

Inspekcija ne zna što je ubilo mostarske ribe

Podsjećamo, u sjevernom dijelu Mostara, krajem studenog 2019., mješptani su prijavili pomor ribe, uvjereni kako su razlog otpadne vode koje se izlijevaju iz deponije Uborak.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 03. 2020. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon izvršene inspekcijske kontrole na dan 23. studenog 2019. na lokaciji laguna 'Mostarskog jezera' Neretva pod sumnjom da je došlo do pomora ribe od ispuštenih tehnoloških voda iz J.P.'Deponija' Mostar, postupajući federalni inspektor je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, izvršio i uzorkovanje vode i uginule ribe.

''2. prosinca 2019. na adresu Federalne uprave za inspekcijske poslove zaprimljen je izvještaj analize uzorkovane ribe sa Odjeljenja za Akvakulturu Veterinarskog Univerziteta u Sarajevu pod br:67/2019 od 29.studenog 2019. u kojem je navedeno da se na osnovu pregleda ne može utvrditi uzrok uginuća, trovanja i dr., te da nisu uočeni klinički manifestni simptomi koji bi ukazivali na prisustvo bolesti riba'', stoji u priopćenju Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Navode kako je 4. prosinca 2019. na istu adresu inspekcije zaprimljen izvještaj analize uzorkovane vode s navedenog lokaliteta, koje je uradila ovlaštena Agencija za vodno područje Save - Sarajevo pod br:60-1269-2/19 od 29. studenog 11.2019., u kojem se navodi da u uzorkovanoj vodi nisu detektriani organski polutanti.

Mještani prijavili pomor

Podsjećamo, u sjevernom dijelu Mostara, krajem studenog 2019., mješptani su prijavili pomor ribe, uvjereni kako su razlog otpadne vode koje se izlijevaju iz deponije Uborak.

"Iscjedak koji se pravi na Uborku, koji je čisti otrov ne samo za životinje, nego i za čovjeka puštaju ga preko cijevi u rijeku Sušicu, u taj kanal koji je napravljen naknadno, 1 km dužine i prolazi ispod samog Uborka i vjerojatno kad su kiše puste taj iscjedak vani", rekao je tom prilikom Fuad Hujdur, mještanin Vrapčića.

''Slika govori više od tisuću riječi, to je katastrofa na koju smo mi upozoravali već godinama, a intenzivno zadnjih 6 mjeseci", rekao je ranije Omer Hujdur iz Inicijative "Jer nas se tiče".

Veća količina mrtve ribe bila je razlog da ribari odmah alarmiraraju sve nadležne službe. Za razliku od mještana koji žive u blizini deponije Uborak, oni o uzroku uginuća nisu željeli govoriti.

Bešlić tvrdi 'riba umrla od varikine'

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, u nedavno objavljenom intervjuu, dao je pak suprotne informacije. Odnosno, rekao je kako je suprotno tvrdnjama prosvjednika na Uborku, je deponija uvjetna i sanitarna te da ne propušta ništa u zemlju te da to nije razlog uginuća ribe.

''Da to nije tako ne bi je financirala Svjetska banka. Želim se osvrnuti i na tzv. dokaz koji je inicijativa prezentirala javnosti da je riba uginula na ušću potoka Sušica svi mediji su prenijeli tu vijest, a samo rijetki su objavili nalaz koji dokazuje da je riba uginula od varikine, te da je voda na potoku čista, što znači da je riba prvotno otrovana pa ubačena u potok'', rekao je ranije Bešlić.

Još jedna misterija koja ostaje u zraku, nakon oprečnih informacija Inspekcije, gradonačelnika Mostara i mještana.

Kopirati
Drag cursor here to close