Deponija u Glamoču

I to je BiH: Smeća na sve strane, a deponija godinama prazna

Potpisana su dva kredita. Jedan je milijun i 300 tisuća dolara, drugi je milijun i 500 tisuća dolara i realizirana je investicija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 06. 2020. u 13:46 Bljesak.info
Odlagalište otpada u Livanjskom kantonu već dvije godine prazno

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalno odlagalište komunalnog otpada u Hercegbosanskoj županiji već dvije godine je prazno i nitko ne zna kada će početi s radom, izvještava BHRT.

U Livnu, Glamoču i Bosanskom Grahovu komunalnog otpada ima gotovo na sve strane, samo ga nema na ovom njihovom zajedničkom odlagalištu kojim gospodari njihovo zajedničko Javno poduzeće Li-čistoća.

BHRT navodi kako Javno poduzeće Li-čistoća ima sve potrebne dozvole i odobrenja, no nema potrebne odluke o cijenama zbrinjavanja komunalnog otpada. Naime, dva od tri suvlasnika su donijela takve odluke. To još nije učinila općina Glamoč.

I to je razlog što već dvije godine ovo odlagalište koje je više od deset godina građeno ničemu ne služi. Općinski načelnik Glamoča, na čijem području se i nalazi odlagalište, ističe kako će odluka o cijenama zbrinjavanja komunalnog otpada ipak biti donesena na jednoj od idućih sjednica Općinskog vijeća, ali samo pod jednim uvjetom.

Smeće koje će se odlagati na toj deponiji treba se odlagati samo iz ove tri općine, a nikako iz susjednih općina, pa čak iz kantona, iz Hercegovine. Pored uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava koji se uništavaju u ovoj općini, načelnik općine Glamoč izičito ističe da im ne treba još i tuđe smeće.

Napominjući kako u ovom slučaju Glamoč nije nikakav kočničar, načelnik dodaje kako je općina Glamoč čak i spremna odreći se vlastitog udjela u Li-čistoći u korist Livna i Grahova. Naravno, uz uvjet da sigurno neće dovoziti smeće na teritoriju općine Glamoč iz drugih općina.

Krediti Svjetske banke kojima je građeno ovo odlagalište smeća, davno su počeli pristizati na naplatu Li-čistoći. No, već dvije godine samo je dvoje uposlenih u tom poduzeću. Novaca nemaju ni za osobne dohotke, a kamoli za otplatu tih kredita.

Potpisana su dva kredita. Jedan je milijun i 300 tisuća dolara, drugi je milijun i 500 tisuća dolara i realizirana je investicija.

A korist, usprkos svim napravljenim elaboratima o ekonomskoj i drugoj opravdanosti, i dalje je ravna nuli. Štoviše, ova investicija kumovala je tome da na sred Livanjskog polja bude otvoreno privremeno odlagalište komunalnog otpada dok ovo regionalno ne bude napravljeno. Riječ je o pravoj ekološkoj bombi.

Predsjednik Gradskog vijeća Livna ističe kako mu dolazi mjesečno najmanje pet poziva s pitanjem kad će to već jednom da proradi. Kaže, do Gradskog vijeća Livna više nije ništa.

''Izgleda kako će na kraju ispasti kako je jedini krivac onaj tko je dao novac da se izgradi ovo regionalno odlagalište komunalnog otpada za koje nitko ne zna kada će proraditi'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close