Idejno rješenje

Hrabro ulaganje u projekt: Dom zdravlja Stari grad, investicija vrijedna 52 milijuna KM

Potreba i ideja izgradnje objekta "Doma zdravlja Stari grad" usuglašena je između rukovodstva JU Dom zdravlja Stari grad i predstavnika mostarske lokalne vlasti,
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 03. 2024. u 13:07 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje idejnog rješenja projekta "Dom zdravlja Stari grad" održano je u srijedu 20. ožujka u Mostaru.

Naime, potreba i ideja izgradnje objekta "Doma zdravlja Stari grad" usuglašena je između rukovodstva JU Dom zdravlja Stari grad i predstavnika mostarske lokalne vlasti, Grada Mostara i Gradskog vijeća, te su za isti projekt od lokalnih vlasti osigurana inicijalna sredstva za realizaciju.

Hrabro ulaženje u projekt

"Drago mi je da je Grad Mostar prepoznao važnost ovog projekta i da smo se odlučili hrabro ući u ovaj projekt, jer je za njegovu realizaciju potreban značajan broj financijskih sredstava. No s jednom dobrom voljom i određivanjem prioriteta nadam se da ćemo mi to završiti, i da će i naredni savez Gradskog vijeća nastaviti podržavati ovakve projekte. Osigurali smo početni iznos sredstava u proračunu Grada Mostara, i u prošlom proračunu dali sredstva Domu zdravlja Stari Grad da uradi projektnu dokumentaciju", rekao je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i dodao kako se odmah nakon ovog ide na izradu izvedbenog projekta, nadam se da ćemo nastaviti ovakvom dinamikom.

Foto: Bljesak.info / U Gradskoj vijećnici...

Naveo je kako je teško očekivati da Grad Mostar ovo uradi sam, te se nada razumijevanju i podršci sa županijskih i federalnih razina.

Lokacija Brankovca na kojem danas djeluje JU Dom zdravlja Stari grad ne ispunjava standarde u pogledu neometajućeg i sigurnog pristupa objektu, te njegovim izmještanjem ti uvjeti bi bili u potpunosti zadovoljeni. Također, Dom zdravlja Stari grad u vršenju usluge i zaštite ima potrebu za većim i kvalitetnije organiziranim prostorom. U sklopu novog objekta Doma zdravlja na području u Sjevernom logoru bila bi izmještena i hitna pomoć sa Carine čime bi se ispunili svi sigurnosni i kvalitativni kriteriji.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje idejnog rješenja projekta Dom zdravlja Stari grad

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istaknuo je kako potreba za ovakvim projektom postoji no da bi po njegovom mišljenju trebalo racionalizirati same financijske troškove.

"Dom zdravlja Stari Grad nema odgovarajuće uvjete za rad i otud ova ideja, i podrška Gradske uprave da konačno dobije adekvatne prostore. Ono što ja zagovaram jeste da se rade racionalni objekti u kontekstu financiranja. Vidjeli smo ovdje nekakav preliminarni troškovnik koji bi bio 52 milijuna KM, to predstavlja vrlo ozbiljan iznos i sigurno jedan dugogodišnji projekt. Ja bih apelirao da idemo u jednu racionalizaciju troškova kako bi građani grada Mostara što prije dobili ovaj objekt. On ne mora biti spomenik arhitektu ili nekom tko ga radi, već je važno da ga građani što prije dobiju. Da je on racionalan, jednostavan za održavanje, funkcionalan jer znate kad se napravi takav jedan objekt da on zaziva i dodatne troškove u održavanju", rekao je Kordić.

Istaknuto je kako predstavljanje idejnog rješenja projekta "Dom zdravlja Stari grad", koji je nakon provedenog javnog poziva izradio arhitektonski biro "Arhi plus d.o.o. Mostar" čini značajan korak u daljnjim aktivnostima realizacije projekta.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje idejnog rješenja projekta Dom zdravlja Stari grad

"U uvjetima kad nismo imali svoju zgradu i kad smo djelovali na više različitih lokacija i koristili tuđe prostore, nakon 2016. godine prelaskom centra za majku i dijete u novoizgrađene prostore županijske bolnice, mi smo dobili 2100 metara kvadratnih prostora i tu smjestili 12 službi i četiri specijalističko-konzultativne ambulante", kazao je Edin Kapetanović, ravnatelj Doma zdravlja Stari grad.

Ističe kako je "dovoljan podatak da dvije od ovih 12 službi djeluju samo u jednoj prostoriji".

"U suvremenom okruženju objekt koji mi koristimo kao središnji, apsolutno ne odgovara niti po veličini prostora niti po rasporedu prostorija, ali i ostali objekti koji su na različitim lokacijama u Mostaru uključujući i hitnu medicinsku pomoć ne odgovara potrebama populacije koja gravitira Domu zdravlja Stari grad", dodao je.

Upravo zato smo, ističe Kapetanović, krenuli u realizaciju ideje da napravimo novi suvremeni Dom zdravlja na lokaciji Sjevernog logora.

Foto: Bljesak.info / Projekt vrijedan 52 milijuna KM...

"Dio izrade projektne dokumentacije je već završen, a danas ćemo pokušati svim relevantnim instuticijama predstaviti idejno rješenje tog projekta i očekujemo podršku grada, županije i viših razina vlasti. Radi se o velikom projektu, ne za našu generaciju već i za buduće generacije koje će biti na usluzi građanima Mostara i koji će biti na ponos Mostaru. Građevinski radovi prema idejnom rješenju bi trebali koštati oko 20 milijuna, a ostali troškovi opreme i tehničkih detalja bi bilo od oko 25 do 30 milijuna. Izuzetno velika svota, ali cijenimo da ovaj narod zaslužuje da ima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. Krisnog prostora je projektirano oko 10500 kvadratnih metara, dok ćemo tu imati i druge dijelove koji se odnose na komunikacijske, garažne, parterske i ostale dijelove i to će iznositi oko 18 tisuća kvadrata", zaključio je Kapetanović.

Arhitekt Suad Dugalić, čija je tvrtka radila na izradi idejnog rješenja Doma zdravlja Stari grad, ističe kako se na izradi projekta radilo skoro dva mjeseca, te dodaje kako su od trenutka raspisivanja tendera do trenutka predaje bili poprilično "skučeni" s vremenom.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje idejnog rješenja projekta Dom zdravlja Stari grad

"Ukoliko su dostupna sredstva, za neke dvije i pol do tri godine bi mogao biti gotov, međutim to zaista ovisi od priliva sredstava, s druge strane ova sredstva moraju biti definirana na drukčiji način. Ova svota je samo pretpostavka koja je dana na osnovu iskustvenih metoda. Kad budemo imali sve detalje onda ćemo imati vrlo precizan predračun radova, ali isto tako i dinamika izvođenja", zaključio je.

Nastojanja organizatora predstavljanja su da okupi relevantne predstavnike kantonalnih, federalnih i državnih vlasti, predstavnike u tijelima zakonodavnih vlasti viših razina organiziranja koji su sa područja Grada Mostara, kako bi se zajedno okupili oko vrijednog i potrebnog projekta za građane Grada Mostara.

Ovaj infrastrukturni projekt iz područja primarne zdravstvene zaštite i usluge uveliko bi poboljšao uvjete u zdravstvenoj zaštiti za građane Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close