Kup u Trebinju

Dodik će dobiti popis problema u Hercegovini

Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 03. 2024. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina je u fokusu Vlade Republike Srpske i sljedećih 10-ak dana će se dobiti pregled problema svake od hercegovačkih općina, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i najavio da će sa premijerom Radovanom Viškovićem do kraja travnja posjetiti svaku od tih općina kako bi se riješila ta pitanja.

Tri ključne stvari

Dodik je nakon sastanka s gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i načelnicima hercegovačkih općina u Trebinju rekao da su čuli konkretne probleme svake od tih općina, navodeći da je i do sada zajedničkom saradnjom učinjeno dosta na rješavanju njihovih problema, kojih i dalje ima i treba ih rješavati.

  / Milorad Dodik u Trebinju | Foto: RTRS

"U narednih 10-ak dana ćemo kreirati odgovore na ta pitanja i pojavit ćemo se ja i predsjednik Vlade Republike Srpske s ministrima u svakoj od ovih općina i pokušati dati odgovore", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka, prenosi Srna.

Rekao je kako radovi na novoj bolnici u Trebinju idu bržom dinamikom nego što je predviđeno, istakavši da se u nju ulaže više od 120 milijuna KM sredstava Vlade Republike Srpske.

"Podržat ćemo i izgradnju Kongresnog centra u Trebinju" rekao je Dodik i dodao da i druge općine u Hercegovini imaju pažnju za rješavanje njihovih problema.

Podsjetio je da su u prethodnom razdoblju ''uloženi veliki napori da se sanira stanje u općini Nevesinje, što je evidentno, te da postoje i drugi problemi koje treba rješavati u općinama Ljubinje, Berkovići i ostalim''.

"Tri su sfere ključne - energetika, poljoprivreda i turizam i u okviru toga svaka općina treba locirati svoje razvojne planove", rekao je Dodik.

Načelnicima problem cesta

Napomenuo je da su načelnici općina iznijeli kao najvažnije obnavljanje putne komunikacije, podsjetivši da je u tijeku izgradnja puta preko Tjentišta, što je u sklopu napora za izgradnju brze ceste od Trebinja do Višegrada, za koju bi se do kraja godine trebao uraditi master plan.

Video: Dodik u Trebinju: U narednih deset dana ići ćemo u svaku opštinu i kreirati dogovore

"Taj plan predviđa da se od Trebinja do Gacka gradi brza cesta s četiri trake, a da se preko planine ide s trećom trakom koja će omogućiti brzu komunikaciju, tako da će to biti do Foče, a od Foče ćemo dalje nastaviti s četiri trake", naveo je Dodik.

Pojasnio da taj master plan za čitavu RS nije lako rješiv i da je skup, ali se mora početi to graditi.

Opet o aerodromu

Dodik je dodao da je komunikacijska izoliranost Hercegovine koja je bila prije 15-ak godina bitno smanjena i napravljen je put ka Herceg Novom, kao i vijadukt na Tjentištu, ali život traži više, kao što je i projekt aerodroma u Trebinju.

Dodao je kako su za aerodrom potrebne i neke međunarodne suglasnosti, što se čeka, a usput se rješavaju pitanja poput imovinsko-pravnih, deminiranja i slično.

"Znači, nitko nije odustao od toga", rekao je Dodik.

Dodao je kako su problemi hercegovačkih općina komunikacija, radna mjesta, pomoć za saniranje šteta i od zemljotresa i slično, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close