Dugovanja EPZHB

Hoće li Aluminij postati još veći dužnik?

Aluminij je već veliki dužnik Elektroprivredi
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 12. 2018. u 09:13 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za 21. prosinac Elektroprivreda HZHB zakazala je Skupštinu ove kompanije sa samo jednom točkom dnevnog reda: Odobrenje Ugovora o jednogodišnjoj opskrbi električnom energijom mostarskog Aluminija, vrijednog do 150 milijuna maraka i to s odgodom plaćanja.

Aluminij je već veliki dužnik Elektroprivredi pa se postavlja pitanje kako će izmiriti ovaj uz nova dugovanja i kreće li Elektroprivreda HZHB k lošem poslovnom potezu.

''Realnost je da mi još uvijek nemamo potpisan ugovor, jer Elektroprivreda HZHB mora poštovati procedure za donošenje takove odluke. Ukoliko dođe do potpisivanja ugovora na način kako je to naznačila Vlada, to će nam omogućiti tek preživljavanje, ne i stabilnost'', rekao je ranije za medije v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Naime, suglasnost koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi HZHB i Aluminiju d.d. Mostar za poduzimanje aktivnosti na rješavanju opskrbe Aluminija električnom energijom, uz mogućnost odgode plaćanja 60 plus 60 dana, Uprava Aluminija ocjenjuje bitnim, ali ne i ključnim korakom na putu trajnoga rješenja nagomilanih problema koji opterećuju mostarsku tvornicu.

''Tih 60 plus 60 dana za nas bi značilo bitnu premosnicu koja bi nam, uz naše snažne interne mjere ušteda i optimiziranje radnih procesa, možda omogućila preživljavanje 2019. godine. Međutim, za stvarno dugoročno rješenje ove situacije i za osiguranje Aluminijeve budućnosti potrebni su daleko konkretniji koraci'', komentirao je Pandža.

Dugovanja Aluminija prema EPHZHB u listopadu iznosila su preko 20 milijuna, i to bez starog duga koji iznosi 180 milijuna.

Inače, Aluminij danas ima 900 radnika, a računajući i kooperante, od njega živi 40 tisuća ljudi. Vlada FBiH vlasnica je 44 posto ovog poduzeća, mali dioničari imaju isto toliko, a RH 12 posto. U najboljim vremenima bilo je i interesa stranaca za kupnjom. Praktički, današnji dan je biti ili ne biti za nekadašnjeg giganta.

Kopirati
Drag cursor here to close