Prvi do mora

Hercegovci za kvadrat na Jadranu daju i 5.000€: Najviše kupuju iz Gruda i Širokog Brijega

"Makarani baš i ne kupuju stanove, već više Hercegovci, i to iz Gruda i Širokog Brijega. U Brelima se kupuju urbane vile čija je cijena po kvadratu 4000 eura, dok kvadrat kuće u Tučepima, u prvom redu do mora košta 5000 eura", kazali su iz agencije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 03. 2023. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija je uzela maha i na tržištu nekretnina u Makarskoj pa je tako cijena stana na rivi skočila na čak 4500 eura po četvornom metru.

Naime, cijene stambenih na cijeloj Makarskoj rivijeri, ali i znatno šire, ne mogu se mjeriti s Makarskom koja je postala najskuplja, unatoč tome što zgrade niču iz dana u dan na svakoj mogućoj slobodnoj lokaciji. Kako su nam kazali iz agencije za promet nekretninama "Nimfa", kvadrat stana u Velikom Brdu, koje je postalo sinonim za prekomjernu izgradnju, košta 3000 eura.

Hercegovci kupuju 

Stanovi na rivi prodaju se za 4400 eura po kvadratu, nebitno je što nije riječ o novogradnji. Tko ima dobru kupovnu moć, on se ne cjenka već stan kupuje odmah, a tu je riječ uglavnom o strancima – Mađarima, Rusima, Ukrajincima i Slovacima, piše Slobodna Dalmacija.

"Domaći ljudi stanove kupuju na kredit, a za cijene gotovo da i ne pitaju naši koji žive u inozemstvu – Austriji, Njemačkoj, Americi ili Australiji.

Makarani baš i ne kupuju stanove, već više Hercegovci, i to iz Gruda i Širokog Brijega. U Brelima se kupuju urbane vile čija je cijena po kvadratu 4000 eura, dok kvadrat kuće u Tučepima, u prvom redu do mora, košta 5000 eura. Potražnja je velika, a ponuda je postala mala pa će cijene stanova i kuća sigurno biti još veće", kazali su iz agencije "Nimfa".

U Makarskoj se na predjelu Glavica trenutno u režiji poduzetnika Joška Šarića Škare gradi druga stambena zgrada, a prva je već davno prodana i useljena. Kako nam kazuje Šarić, u drugoj zgradi u izgradnji, već je rezervirano 25 posto stanova i to je riječ o domaćima koji stanuju u inozemstvu.

Navala u proljeće i ljeto 

U njegova ukupno tri objekta planirano je 120 stanova, što je brojka koja je velika, a rekli bismo i trenutno teško izvediva i u gradu poput Splita, ali u Makarskoj se ostvaruje.

"Prije godinu dana kvadrat stana je koštao od 3500 do 4500 eura, a sada u inflaciji košta od 4500 do 5000 eura. Porasla je cijena materijala i rada radnika pa je zato povećana i cijena stanova. Zimi i nemamo baš neke potražnje za kupnjom stanova, ali navala počinje u proljeće i ljeto", istaknuo je Šarić, dodavši da "investitori ne diktiraju cijene stanova, već ih diktira tržište".

Cijene stanova pod Biokovom sigurno se neće smanjivati što nam je potvrdio i Filip Rafaneli, vlasnik agencije "Navis nekretnine".

Kako ističe, cijena četvornog metra stambenog prostora na predjelu Zelenka košta od 2700 do 3000 eura, u centru od 2600 do 3000 eura, a na predjelu Dugiš, kvadrat stana u novogradnji košta 3000 eura.

Cijene kuća ostale su iste pa se tako, ovisno o lokaciji i opremljenosti, kuće u Makarskoj mogu kupiti od 1400 do 2000 eura po kvadratu. Građevinska zemljišta mogu se kupiti od 200 do 250 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji – Požare, Moča ili Kotišina.

"Ove godine i nema tolike potražnje za kupnjom stanova kao lani, ali nema ni snižavanja cijena kvadrata stana jer je sve to zakon ponude i potražnje", kazao je Rafaneli.

Kopirati
Drag cursor here to close