Još jedan sastanak

HDZ i SDA će odlučiti: Deblokada deponije ili tehnološka nepogoda

Komadina je navela kako rješenje očekuju u srijedu 4. ožujka kada će se sastati predstavnici političkih stranaka HDZ i SDA.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 03. 2020. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blokada poduzeća J.P. Deponija se ne prekida, a ono u čemu su se složili predstavnici Grada Mostara i Inicijative 'Jer me se tiče' na održanom sastanku u Gradskoj vijećnici jeste da će pozvati sve razine vlasti da se uključe u rješavanje problematike oko deponije.

''Tijekom današnjeg sastanka nismo došli do onog što javnost najviše zanima a to je ono hoće li se blokada deponije dogoditi danas. Tu nemamo stav da će to biti danas, ali smo dogovorili da se u ovaj problem moraju uključiti sve razine vlasti. Tražimo da se uključe sve nadležne institucije, odnosno razine vlasti obzirom da je deponija opterećena s tri kredita koji sljedećih pet godina opterećuju Grad Mostar'', rekla je to predstavnicima medija Radmila Komadina ispred Grada Mostara.

Komadina je navela kako rješenje očekuju u srijedu 4. ožujka kada će se sastati predstavnici političkih stranaka HDZ i SDA.

Tehnološka nepogoda

''Zajednički stav, Grada Mostar i predstavnika inicijative, bio je da Grad i sami građani očekuju od političkih predstavnika, stranaka koji će održati sastanak u srijedu i koji su najavili da će jedna od točaka njihovog reda biti problematika rada J.P. Deponija očekujemo da će se posvetiti dužna pažnja ovom pitanju'', rekla je Komadina i dodala kako se nada da će nakon tog sastanka imati rješenje.

Ako se ne dogovori deblokada deponije Stožer civilne zaštite, kako je istaknula Komadina, ima ingerenciju da sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju proglasi tehnološku nepogodu.

''To znači kad se komunalne djelatnosti ne mogu odvijati u obimu i segmentu na način kako je to predviđeno Zakonom o komunalnim djelatnostima, da onda Stožer preuzima inicijativu i da donosi naredbe koje svi oni koji su članovi Stožera Civilne zaštite, a to su svi direktori javnih poduzeća, Domova zdravlja, Deponije itd., da se te odluke moraju poštovati'', rekla je Komadina.

SDA & HDZ 

Dodala je kako je trenutni fokus na tome da odredi gdje i kako će se deponirati otpad.

''Znači čekamo ovaj sastanak 'ko ozeblo sunce da vidimo u kojem će pravcu ići sastanak Stožera civilne zaštite'', zaključila je.

Ranije je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić održao sastanak s predstavnicima inicijative 'Jer nas se tiče' oko deblokade i pronalaženje rješenja za rad J.P Deponije Uborak. Kako je navedeno nakon sastanka, raspravljalo se o svim segmentima, kako je došlo do blokade, čime su mještani područja Sjever nezadovoljni, te o načinu kako rješavati ova goruća pitanja obzirom daje problematika jako kompleksna.

''Razgovarali smo i o mogućnostima uvođenja spalionica otpada, kao jedna od mogućnosti kako smanjiti količinu otpada koji se gore gomila. Razgovarano je i o šest potencijalnih lokacija za gradnju nove deponije,koje je ponudila stručna komisija, o tome kako pronaći najpovoljniju i najprihvatljiviju lokacija'', rekla je nakon sastanka Komadina.

Uborak je prošlog tjedna posjetio i inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić, koji je tom prilikom podsjetio na zaključak Vlade Federacije BiH da se smeće nastavi odlagati na Uborku dok se ne uradi studija utjecaja na okoliš.

''Prije izdavanja okolišne dozvole organizirat će se javna rasprava na ovom terenu s mještanima i ona će pokazati treba li ovu deponiju zatvoriti ili joj se može omogućiti dalje odlaganje otpada. Inspekciji treba okolišna dozvola kako bi uopće mogla zatvoriti ili produžiti rad ovog odlagališta '', kazao je tada Salkić.

Također, Grad Mostar uputio je prošli tjedan dopis Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji Europske unije u BiH i veleposlanstvima USA, VB, Švedske i Švicarske u Sarajevu u kojem se traži njihove stručno i materijalno uključivanje u rješavanje problema regionalnog odlagališta otpada na Uborku.

Podsjećamo, ponovna blokada mostarske deponije nastupila je od subote 22. veljače, od kada mještani naselja oko Uborka mirnim oskupljanjem izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog nereagiranja vlasti na prijedlog od šest ponuđenih lokacija za alternativnu deponiju.

Kopirati
Drag cursor here to close