Pregled gradilišta

Što se to (g)radi u Mostaru?

Fotografije svjedoče kako se nešto radi, ali je to daleko od najavljivane i očekivane velike radne akcije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 08. 2022. u 13:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se u Vijećnici galamilo o Titu, ekipa portala Bljesak.info srijedu je iskoristila za obilazak gradilišta na području Mostara. Pojedina gradilišta, poput onoga na kojem bi trebao niknuti olimpijski bazen u Južnom logoru, ostavila su nas bez riječi. 

No, nije to jedino gradilište u Mostaru. Naime, Mostar trenutno gradi školsku sportsku dvoranu u Centru 2, kružni tok na Trgu Ivana Krndelja te dugoiščekivanu sportsku dvoranu. 

''Trenutno se grade čak tri dvorane – Sportska, velika dvorana, olimpijski bazen i dvorana u Rodoču, a tu je i rekonstrukcija gradskog kupatila koja će biti završena do 1. prosinca. Samim tim, Mostar se pretvara u najveće infrastrukturno sportsko gradilište u BiH'', kazao je početkom kolovoza predsjednik Sportskog saveza grada Mostara Senad Kevelj.

Sportska dvorana u Centru 2

Pripremni radovi na izgradnji sportske dvorane uz O.Š. Ilija Jakovljević u naselju Centar II započeli su krajem svibnja. Ubrzo nakon, sredinom lipnja zastavljeni su zbog, kako je rečeno za Bljesak.info, "geološkog ispitivanja tla kako bi se mogla definirati dubina iskopa i odrediti statika objekta".

Foto: Bljesak.info / Radovi na sportskoj dvorani u Centru 2 

Izvođač radova na izgradnji sportske dvorane je ''Hering'' d.d. Široki Brijeg, a ugovorena vrijednost radova je 1.976.130 KM, dok je za nadzor radova vrijedan 10.062 KM zadužena tvrtka ''Radis'' d.o.o. Istočno Sarajevo.

Ekipa portala Bljesak.info u prijepodnevnim satima na gradilištu nove sportske dvorane nije zatekla radnike, ali jest radnu mašineriju. Kako izgleda gradilište tri mjeseca nakon početka radova pogledajte u nastavku: 

Foto: Bljesak.info / Radovi na sportskoj dvorani u Centru 2 
Foto: Bljesak.info / Radovi na sportskoj dvorani u Centru 2 

Faze izgradnje

Sportska dvorana u Centru 2 nije jedina na koju Mostarci čekaju. Naime, najavljeni su radovi i na velikoj sportskoj dvorani. Fotografije svjedoče kako se nešto radi, ali je to daleko od najavljivane i očekivane velike radne akcije.

Foto: Bljesak.info / Mostarska gradilišta: Sportska dvorana 

Direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru, Edin Prašo, je početkom kolovoza najavio kako će se radovi na sportskoj dvorani odvijati u fazama te naglasio kako su u tijeku radovi na kontaktnoj ploči.

"Izvođač je sada dobio dozvolu da može raditi kontaktu ploču, koja nas veže s nadzemnim dijelom, znači posao koji sada radimo je kontaktna linija nadzemnog i podzemnog djela. Konkretno za javnost, tu se radi o 5000 četvornih metara ploče", kazao je Prašo te nastavio:

"Nastavljamo radove prema davno potpisanom ugovoru, nikad ispoštovanog financijski s gradske strane. Nismo imali dovoljno sredstava da platimo izvođača da nastavi radove. Stali smo kada je novca nestalo. Sada je novac došao, ali ne za sve, već da možemo jednu fazu radova privesti kraju".

Foto: Bljesak.info / Mostarska gradilišta: Sportska dvorana 

Radno 

Jedino aktivno gradilište u koje se ekipa portala Bljesak.info uvjerila je ono na Trgu Ivana Krndelja, gdje su u tijeku radovi na kružnom toku kod kutobusnog kolodvora. Radnici, bageri te raskopana cesta svjedoče kako bi Mostar ipak mogao dobiti novi kružni tok i fontanu. 

Foto: Bljesak.info / Gradilište na Trgu Ivana Krndelja

Podsjetimo, vrijednost ugovorenih radova je 1.014.427,13 KM bez PDV-a, a izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar.

Osim radova na samom kružnom toku (u čijem središtu se nalazi fontana) i prilaznim prometnicama, radovi će se izvoditi i na postojećim podzemnim instalacijama u obuhvatu radova. Obuhvat radova je definiran glavnim projektom kao i dužine prilaznih prometnica koje su predmet rekonstrukcije, priopćeno je ranije iz Službe za građenje infrastrukturnih objekata Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Gradilište na Trgu Ivana Krndelja
Foto: Bljesak.info / Gradilište na Trgu Ivana Krndelja
Kopirati
Drag cursor here to close