Hercegovača autocesta

Gradi se, radi se: Probijeni prvi metri tunela Počitelj

Na tunelu Počitelj približne dužine 1.200 metara, na južnom portalu počelo se s podzemnim iskopom i probijanjem tunela za obje cijevi
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 02. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovine intenzivirana je izgradnja 11 kilometara duge poddionice Počitelj – Zvirovići koja je dio dionice Počitelj – Bijača i koja je podijeljena je na dva lota.

Prvi obuhvaća trasu autoceste od petlje Počitelj do početka mosta Počitelj i od kraja mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Na kompletnoj dužini trase izvršen je površinski iskop i trenutno se rade zemljani radovi i temeljanje pojedinih objekata.

Na tunelu Počitelj približne dužine 1.200 metara, na južnom portalu počelo se s podzemnim iskopom i probijanjem tunela za obje cijevi (trenutno desna cijev probijena na dužiniod 35 m, a lijeva 10 m). 

U narednom periodu planiran je nastavak zemljanih radova, prvenstveno na iskopu i izgradnji nasipa. Također se planira početi s radovima na izgradnji potputnjaka Ševaš Njive, natputnjaka Gradina, mostova M2, M3 i M4 kao i proboj tunela Počitelj sa sjeverne strane.

Trenutno je na izgradnji angažirano 160 radnika i inžinjera te više od 90 strojeva.

Foto: Autoceste F BiH / Radovi između Počitelja i Bijače

Regionalna cesta

LOT 2 obuhvaća izgradnju mosta Počitelj, jednog od najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru 5C, dužine 975 metara i maksimalne visine stupova od 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Radovi na izradi pristupnog mosta preko rijeke Neretve su pri kraju – trenutno se izvodi nasip kod upornjaka na desnoj obali rijeke.

Od daljnjih aktivnost planirana je izrada šipova na stupnom mjestu S4 za potrebe izvođenja statičkog ispitivanja šipa, a planira se i nastavak uređenja gradilišnih ureda i gradilišne betonare.

Izvođač radova za LOT 1 je "China State Construction Engineering Corporation Limited" (Kina), dok izgradnju mosta (LOT 2) izvodi konzorcij koji čine "Azvirt Limited Liability Company" (Azerbejdžan), "Sinohydro Corporation Limited" (Kina) i "Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd." (Kina).

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura osiguranih u okviru Agende za povezivanje putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Više aktivnosti o ovim radovima možete potražiti na stranicama JP Autoceste FBiH

Kopirati
Drag cursor here to close