Novac

Grad se priprema za rekonstrukciju kuće Mujage Komadine

Obnova ove zgrade čeka se desetljećima i još uvijek nije poznato koja bi joj bila namjena.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 03. 2024. u 13:01 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar prijavio je projekt obnove kuće Mujage Komadine na IPA fondove, doznaje portal Bljesak.info. Tako bi Grad, uz predviđena vlastita sredstva, krenuo s rekonstrukcijom ove povijesne zgrade na mostarskoj šetnici.

Obnova ove zgrade čeka se desetljećima i još uvijek nije poznato koja bi joj bila namjena.

Riješeno vlasništvo

U listopadu prošle godine spor oko vlasništva kuće Mujage Komadine, odnosno nekadašnje knjižnice u Mostaru, riješen je i kuća pripada Gradu. 

Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, rekao je tada kako je ''bilo sporno vlasništvo, odnosno pripada li taj objekt Sveučilištu, Univerzitetu ili Gradu''.

''Sud je jasno rekao da je to gradski objekt nakon čega smo mi krenuli u određene aktivnosti'', rekao je to mostarski gradonačelnik Mario Kordić u podcastu portala Bljesak.info.

Grad je, kako navodi, prikupio određena financijska sredstva ali da to nije ni blizu onome koliko će trebati da cijeli projekt bude završen.

''U 2024. godini na IPA-i smo, neslužbeno jer taj dio još nije završen, dobili 500 tisuća eura za programiranje. Također, zbog svega onog što radimo u Mostaru, UNESCO nas je podržao s oko 160 tisuća eura. To nije ni blizu dovoljno za ono što smo planirali uraditi. Ideja je ponovno napraviti nešto u kontekstu knjižnice, koncept je knjiga i kava. Obzirom na lokaciju, iza bi bio lijepi galerijski prostor. Ne znam je li to još uvijek objavljeno, to je neko idejno rješenje. Skupljamo novac. Trenutno nemamo predračun, ne znam koliko će to sve skupa koštati ali je to nešto što je u tijeku'', rekao je Kordić.

Davni dogovor

No, valja podsjetiti i na nikada ispunjeni dogovor Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojim bi se kuća obnovila i postala Gradska kuća.

Naime, krajem rujna 2010. godine tadašnji ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković i vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu održali sastanak u New Yorku gdje se govorilo i o ovome projektu. Tada je najavljeno ''da se u gradu Mostaru pokrene pilot-projekt kroz aktivnosti koje će uključiti Gradsku kuću i Glazbenu školu''.

S tog sastanka je priopćeno i kako je tijekom službenog posjeta BiH i Mostaru tadašnji turski predsjednik Abdullah Gϋl obećao potporu projektima u gradu na Neretvi.

Potom je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić podsjećao aktere ovoga dogovora na projekt kojeg su spominjali pa je pisao tadašnjoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kako bi je podsjetio na izgradnju glazbene škole u Mostaru te na projekt Gradske kuće, a u ožujku 2013. godine i hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću i tadašnjem predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close