Mostar

Godišnjica blokade Uborka: Ni korak bliže ka rješenju

Svojim okupljanjem na deponiji Uborak, građanska inicijativa ''Jer nas se tiče'' se osvrnula na buran put građana koji su prije četiri godine hrabro blokirali deponiju u potrazi za pravdom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 12. 2023. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ su okupljanjem ispred deponije Uborak obilježili godišnjicu blokade deponije Uborak koja se prvi put dogodila prije četiri godine, a nakon koje su uslijedili veliki pritisci od strane vlasti na sve one građane koji su se tada borili za svoja prava.

Svojim okupljanjem na deponiji Uborak, građanska inicijativa se osvrnula na buran put građana koji su prije četiri godine hrabro blokirali deponiju u potrazi za pravdom. Nakon incidenta koji se dogodio s policijom pri blokadi deponije, Grad Mostar, umjesto da tada stane na stranu svojih građana, podnio je i tužbu protiv njih u iznosu od vrtoglavih 700.000 KM, odnosno protiv svih koji su sudjelovali u blokadi deponije koja je kasnije uspješno povučena, a uz to su izrečene kazne svim sudionicima blokade koje su vlasti identificirale, te im je izrečena i zabrana okupljanja.

Aktivisti su skrenuli pažnju da, unatoč njihovim zajedničkim naporima, nitko nije odgovarao za način na koji je policija postupala prema građanima. Navode da je ono što su dobili u godinama koje su uslijedile, bio kontinuirani pritisak na građane od strane vlasti da se njihova borba uguši i česte ucjene građana u nadi da će se povući pod pritiskom, priopćeno je iz ovog udruženja.

Iz Inicijative su napomenuli da se godišnjica poklapa i s Međunarodnim danom borbe protiv korupcije te su istaknuli da građani uvijek moraju imati pravo da se bore za pravdu bez straha od odmazde i napada vlasti. Navode da žele poslati poruku da građani uvijek moraju biti osnaženi da se bore protiv korupcije u svojim zajednicama i za svoja prava širom Bosne i Hercegovine. Njihovo okupljanje na ovaj simbolični dan pokazuje otpor zajednice koja odbija zaboraviti prošlost i odnos vlasti prema njima zahtijevajući pravdu, odgovornost i pravo građana na promjene.

Podsjećamo, građani i građanke su ponovno sredinom studenog ove godine odlučili blokirati deponiju Uborak jer se nakon 4 godine njihove borbe ništa nije promijenilo. Iako su imali uspjeha u tome da se otrgnu naporima vlasti da se njihova borba uguši, ništa od zahtjeva građana koji su pred vlasti Mostara postavljeni prije četiri godine nije ispunjeno. Nije napravljen niti jedan korak ka zatvaranju i sanaciji deponije, kao ni na iznalaženju nove lokacije za deponiju.

Građanska inicijativa ''Jer nas se tiče'' ponovno poziva vlasti Grada Mostara da poduzmu konkretne korake u rješavanju problema deponije Uborak. U suprotnom, njihovi aktivisti će nastaviti blokirati deponiju Uborak jer kako navode ne vide drugi način da se konačno počne raditi na rješavanju problema i zaštiti njihovih interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close