Dubrovnik

Koje su ceste važne za BiH?

Dalipagić je istaknuo najvažnija pitanja prometne infrastrukture Bosne i Hercegovine, i to da je najvažniji prometni infrastrukturni projekt u Bosni i Hercegovini izgradnja koridora Vc
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 10. 2018. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sudjelovao je na Europskoj cestovnoj konferenciji u Dubrovniku, koju je otvorio Oleg Butković, Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a na kojoj su sudjelovali i mnogi drugi dužnosnici i  sudionici iz regije i šire, iz oblasti prometa i prometne infrastrukture.

Na konferenciji zamjenik Dalipagić se skupu obratio temom 'Regionalna suradnja – izazovi i mogućnosti'.

Na početku svog izlaganja Dalipagić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina usvajanjem Okvirne politike prometa za razdoblje od 2015.-2030.godine, Okvirne strategije prometa za razdoblje od 2016.-2030. godine, pristupanjem ugovoru o osnivanju Prometne zajednice jugoistočne Europe, i usvajanjem Zakona o akcizama na gorivo osigurala otvaranje novih fondova za prometnu infrastrukturu.

Najvažnija pitanja

Dalipagić je istaknuo i najvažnija pitanja prometne infrastrukture Bosne i Hercegovine, i to da je najvažniji prometni infrastrukturni projekt u Bosni i Hercegovini izgradnja koridora Vc, a razlozi za to su sljedeći:

Ovaj koridor povezuje BiH na jugu sa lukom Ploče u Hrvatskoj, a koliko je ta luka bitna za gospodarstvo BiH nije potrebno ni govoriti,

- Koridor Vc povezuje cijelu BiH preko Mostara, Sarajeva, Zenice, Doboja, do Svilaja na sjeveru, na rijeci Savi, gdje Bosnu i Hercegovinu ponovno povezuje sa Hrvatskom, dalje ide do Budimpešte u Mađarskoj gdje i završava, i na taj način predstavlja poveznicu BiH sa sjevernom, srednjom i sjeveroistočnom Europom,

 - Uz koridor Vc prema procjenama je nastanjeno oko 70 % stanovništva Bosne i Hercegovine, a stacioniran je i veliki broj industrijskih, trgovačkih, turističkih i drugih kapaciteta.

   - Predviđena dužina koridora Vc kroz BiH je oko 330 kilometara, a do sada je izgrađeno oko 105 kilometara i istakao je da ne možemo nikako biti zadovoljni tempom izgradnje, te se nada da će u narednom razdoblju JP Autoceste Federacije BiH i JP za autoputeve Republike Srpske ubrzati aktivnosti na izradi potrebne dokumentacije i izgradnji preostalih dionica koridora Vc.

Bilaterala

Dalipagić je dalje naglasio, da su najznačajnija bilateralna pitanja u oblasti prometne infrastrukture sa susjednim zemljama sljedeća:

Sa Hrvatskom za nas su svakako najvažnija pitanja izgradnje prekograničnih mostova Svilaj i Gradiška, o čemu je također postignut ogroman napredak. Trenutno, što se tiče mosta kod Svilaja ukupna realizacija radova je iznad 70 % i očekuje se nastavak aktivnosti u cilju konačnog završetka izgradnje mosta planiranog za 28. 5. 2019. godine, a što se Gradiške tiče objavljen je međunarodni tender za odabir izvođača radova mosta Gradiška, odnosno projekta ˝Izgradnja dionica Okučani – granica Bosne i Hercegovine, i prva faza – most na granici preko rijeke Save˝.

U bitne aktivnost vezane za međudržavne odnose  sa Republikom Hrvatskom u oblasti prometne infrastrukture možemo smatrati i aktivnosti koje su u tijeku, a vezane su za revitalizaciju unske pruge.

Sa Republikom Hrvatskom planiramo i otvoriti razgovore vezane za izgradnju novog ili rekonstrukciju postojećeg mosta na Savi Brčko – Gunja.

Od prekograničnih investicijskih projekata, a odnose se na granicu na Savi sa Hrvatskom u narednom razdoblju radit ćemo na iznalaženju prekograničnih investicijskih sredstava za radove na rehabilitaciji plovnog puta rijeke Save i instaliranje riječnog informacijskog servisa na plovnom putu rijeke Save.

Zamjenik Dalipagić je na skupu još jednom iskoristio priliku da naglasi važnost sporazumnog rješenja sa Republikom Hrvatskom, a vezano za trasu Jadransko jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu na željenoj dionici od Počitelja preko Popovog polja do granice sa Crnom Gorom na rejonu Aranđelovo/Nudo. Pri tome je istaknuo da bi se što prije trebao realizirati prijedlog zaključaka koji je zamjenik predložio na Forumu Jadransko jonske regije u Splitu, a koje je tada u ime Vlade Republike Hrvatske prihvatila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske, Gabrijela Žalac.

Sa Crnom Gorom očekujemo intenziviranje aktivnosti na putnom pravcu Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje) i izgradnju mosta na rijeci Tari. Bosna i Hercegovina je izradila glavni projekat sa pratećim studijama za poboljšanje ove prometnice na SEETO ruti 2b, uključujući i međudržavni most na rijeci Tari.

Sa Republikom Srbijom Bosna i Hercegovina vodi intenzivne aktivnosti na provođenju načina za adekvatno cestovno povezivanje Sarajeva i Beograda, a u te aktivnosti je uključena i Turska koja bi mogla sudjelovati u financiranju ovog projekta.

Od većih projekata koji su u tijeku u Bosni i Hercegovini, a vezani su za međunarodno povezivanje Bosne i Hercegovine, istakao bih i modernizaciju zračne luke Sarajevo, sa krajnjim ciljem povećanja kapaciteta zračne luke u prijemu i otpremi putnika.

I na koncu zamjenik Dalipagić je istaknuo da smatra da na ovaj način u potpunosti mi u Bosni i Hercegovini doprinosimo ostvarenju konačnoga cilja, a koji se ogleda u uvezivanju Bosne i Hercegovine u prometni regionalni i europski sustav. 

Kopirati
Drag cursor here to close