Među njima BiH

EU ulaže 6 milijardi eura u zemlje Zapadnog Balkana

Von der Leyen je pozvala zemlje da otvore zajedničko regionalno tržište i nastave s potrebnim reformama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 10. 2023. u 18:38 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija planira pomoći zemljama zapadnog Balkana u provedbi reformi potrebnih za integraciju u bogati blok ulaganjem od 6 milijarda eura, rekla je u ponedjeljak u Skoplju predsjednica izvršnog odbora EU-a Ursula von der Leyen.

Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina trebaju iskoristiti prigodu za proširenje EU i angažirati se na usklađenju vlastitih standarda s onima koji su na snazi u bloku, rekla je Von der Leyen.

Dodala je da će novi EU plan rasta za regiju uključivati i otvaranje zajedničkog tržišta prema zemljama Zapadnog Balkana u područjima poput slobodnog kretanja roba i usluga, transporta i energije.

Otvaranje zajedničkog tržišta 

Von der Leyen je pozvala zemlje da otvore zajedničko regionalno tržište i nastave s potrebnim reformama.

Sjeverna Makedonija, primjerice, treba ostvariti reformu svoga poslovnog okruženja, stvoriti učinkovitu javnu administraciju, pobrinuti se da ima zdrave javne financije te pojačati borbu protiv korupcije.

Ta zemlja treba izmijeniti i ustav i Bugare priznati kao manjinu, kako je zatražila Bugarska, što će joj omogućiti pridruženje EU.

"Ove reforme doći će s ulaganjima", rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare održanoj s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim na početku svoje turneje po zemljama Zapadnog Balkana.

BiH i Kosovo zaostaju za susjedima

Kasnije tijekom dana posjetila je Kosovo. Ondje je pozvala vlasti da srpskoj manjini, koja čini oko 5 posto stanovništva, omoguće više autonomije stvaranjem udruge općina.

Srbija i Crna Gora prve su u regiji pokrenule pregovore o članstvu u EU, a zatim su prošle godine pregovore s Bruxellesom započele Albanija i Sjeverna Makedonija.

No BiH i Kosovo još uvijek daleko zaostaju za svojim susjedima u tom procesu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close