Summit u Tirani

Ekonomije zapadnog Balkana moraju se približiti ekonomiji EU

Rama je kazao kako ovaj ovaj summit završava nakon produktivne diskusije, razmjene mišljenja i prijateljstvom.
Gospodarstvo / Posao | 16. 10. 2023. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tirani je održan summit Berlinskog procesa na kojem su sudjelovali lideri Europske unije (EU), zemalja članica EU i premijeri zemalja zapadnog Balkana.

Ovo je prvi put da se summit Berlinskog procesa održava van granica Europske unije. U fokusu je bilo nekoliko pitanja vezanih za integraciju regije u jedinstveno tržište, proces europskih integracija, regionalnu suradnju, podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji na zapadnom Balkanu i druga pitanja.

Nakon sastanka novinarima su se obratili premijer Albanije Edi Rama, njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Produktivna diskusija

Rama je kazao kako ovaj ovaj summit završava nakon produktivne diskusije, razmjene mišljenja i prijateljstvom, te zahvalio kancelaru Scholzu što je bo toliko otvoren prema ideji da se summit održi izvan EU-a, kao i predsjednici Komisije von der Leyen.

''Izazovi s kojima se suočavamo su ogromni zbog krize koja je pogodila sve unutar i izvan Europske unije. Ne izgleda da će stvari ići nabolje na mnogim frontama, uključujući i novi konflikt između Izraela i Hamasa, ali u isto vrijeme ova su vremena učvrstila naše prijateljstvo i suradnju, osjećaj zajedništva. Međutim, zahvaljujući EU i njenoj podršci mi sada gledamo naprijed s puno većim povjerenjem prema zapadnom Balkanu'', rekao je premijer Albanije Edi Rama na press-konferenciji.

Predsjednica Europske Kmisije Ursula von der Leyen se zahvalila na izvrsnoj suradnji i pripremi ovog summita.

''Ovdje u Tirani radimo na približavanju zapadnog Balkana i Europske unije, ali u isto vrijeme oči svijeta sada su uprte u Izrael i Palestinu, kao i naše misli. Ne postoji opravdanja za Hamasove gnusne napade i brutalni pokolj 1.400 ljudi u Izraelu ali i upravo sada Palestinci u Gazi trebaju humanitarnu pomoć. Oni ne mogu platiti cijenu barbarstva Hamasa i zato je Komisija najavila da će utrostručiti humanitarnu pomoć za civile u Gazi na 75 milijuna eura i pokrenuti humanitarne letove prema Gazi kroz Egipat. Prva dva leta bit će realizirana ovoga tjedna'', rekla je von der Leyen.

Približiti ekonomije

Naglasila je kako su na summitu naglasili potrebu približavanja ekonomija zapadnog Balkana i EU te da se moraju ubrzati reforme za pristupanje.

Kazala je kako je predstavljen i plan rasta koji ima veliki potencijal i ako se provede može udvostručiti ekonomiju zapadnog Balkana u ovom desetljeću.

''Ovaj plan ima četiri stuba. Prvi stub je dovođenje zapadnog Balkana u jedinstveno tržište, drugi stub je da države zapadnog Balkana moraju urediti svoje zajedničko tržište regije što bi moglo povećati BDP za 10 posto. Treći stub su reforme koje su neophodne i one će približiti članstvo i dovest će investitore, a četvrti stub je da će reforme koje, ako se provedu, biti praćene povećanim ulaganjem sredstava EU. Drugim riječima, predložili smo investicijski paket od 6 milijardi, koji se sastoji od 2 milijarde bespovratnih sredstava i 4 milijarde zajmova, a sredstva će se iskoristiti nakon provedbe reformi. Ova metoda vrlo dobro funkcionira u EU i uvjerena sam da će funkcionirati i u zemljama zapadnog Balkana'', rekla je predsjednica Evropske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close