Daljnji korak

EPBiH: Za realizaciju Bloka 7 potrebno je pismo podrške Vijeće ministara BiH

Grupa ponuđača ITC Zenica, Prijedorputevi Prijedor i Integral Inžinjering Laktaši odabrana je za izvođača pripremnih radova za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla - prva faza.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 08. 2019. u 10:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Elektroprivredi BiH očekuju potpisano pismo podrške Vijeća ministara BiH kako bi mogli krenuti s daljnjim pripremama i izgradnjom Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

 ''Preostalo je da Vijeće ministara BiH usuglasi i potpiše Pismo podrške za projekt. Kada je riječ o kineskoj strani, kada EXIM banka primi ovjerene kopije pisma podrške Vijeća ministara BiH za projekt, bit će stvoreni uvjeti za odobravanje kreditne linije od Državnog vijeća NR Kine'', kazali su Feni u Elektroprivredi BiH.

Podsjetili su da su Odluka Parlamenta Federacije BiH o davanju prethodne suglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 - 450 MW u TE „Tuzla“ i Odluka Parlamenta Federacije BiH o odobravanju Odluke Vlade Federacije BiH o izdavanju garancije Federacije BiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo,  stupile na snagu 11. travnja ove godine.

Grupa ponuđača ITC Zenica, Prijedorputevi Prijedor i Integral Inžinjering Laktaši odabrana je za izvođača pripremnih radova za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla - prva faza. Nakon što prođe žalbeni rok, trebalo bi da budu potpisani ugovori. 

''Od odluke Ureda za razmatranje žalbi ovisi potpisivanje ugovora s izvođačima pripremnih radova, rok za njegovo potpisivanje, te uvođenje izvođača u posao'', pojasnili su u EPBiH.

Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli koji će, kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3,4 i 5 sigurno je najveći projekt u elektroenergetici BiH u ovom trenutku, a njegova vrijednost se procjenjuje na više od 1,5 milijardi KM.

''Izgradnja Bloka 7 počinje kada se ispune ranije navedeni uvjeti i Sporazum o kreditu i EPC ugovor postanu efektivni. Rok za izgradnju i uključivanje novog bloka u energetski sustav je 56 mjeseci'', naveli su iz EPBiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close