Rekonstrukcija

Dvije opcije za promet kroz Crnaju

Prema simulacijama prometa koje su rađene u trima navratima prošle godine, čekanje na prolazak kroz tunel ne bi trebalo premašivati interval od 15 minuta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 02. 2021. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čekanje na prolazak kroz tunel Crnaja koji uskoro, zbog lošeg stanja, očekuje rekonstrukcija, ne bi trebalo premašivati interval od 15 minuta, a ako dođe do probijanja intervala te čekanja budu dulja od 30 minuta, promet kroz tunel u tijeku dana bit će vraćen na dvosmjerni režim, s tim da bi se onda radovi izvodili noću, uz potpunu obustavu.

Rekao je to u intervjuu za Večernji list BiH Ljubo Pravdić, direktor JP-a Ceste Federacije BiH. Kaže kako je očekivani završetak radova na ovom tunelu sredina 2022. godine.

Naveo je kako je u tijeku postavljanje privremene prometne signalizacije nakon čega će početi izvođenje radova.

''Prema izmijenjenom režimu prometa kroz tunel, u intervalu od 5 do 23 sata promet kroz tunel odvijat će se naizmjenično, jednim prometnim trakom, i bit će reguliran prometnom i svjetlosnom signalizacijom. Radovi će se izvoditi kontinuirano 24 sata, s tim da su potpune obustave prometa predviđene u intervalu od 23 do 5 sati, uz izuzetak vozila hitne pomoći i policije kojima će prolaz biti omogućen i u ovom razdoblju. Zbog povećanja frekvencije prometa tijekom ljetnih mjeseci, konkretno od 1. lipnja do 30. rujna, radovi će se obustaviti, a promet kroz tunel odvijat će se dvosmjerno, bez ograničenja, s vraćanjem na naizmjenični režim od 1. listopada'', rekao je naglasivši kako je ugovoreni rok za završetak radova 16 mjeseci.

Kaže kako, prema simulacijama prometa koje su rađene u trima navratima prošle godine, čekanje na prolazak kroz tunel ne bi trebalo premašivati interval od 15 minuta.

''Ako do toga ipak dođe i čekanje bude dulje od 30 minuta, promet kroz tunel u tijeku dana bit će vraćeno na dvosmjerni režim, s tim da bi se onda radovi izvodili noću, uz potpunu obustavu, u dogovoru s gospodarstvenicima i FMPiK-om'', rekao je.

''Trenutačno stanje tunela Crnaja veoma je loše zbog niza nedostataka, poput značajnih oštećenja betonske obzide, naročito na ulazu i izlazu iz tunela, neravnina na cesti, nepostojanja izolacije i manjkavosti u sustavu odvodnje te nedovoljne visine slobodnoga prometnog profila. Uslijed navedenih nedostataka, velika količina procijednih voda pojavljuje se u vrijeme kišnih oborina i topljenja snijega, kao i led na cesti te ledenice na svodu obzide u zimskim razdobljima. Kao rezultat prethodnih intervencija, razina ceste u tunelu u visini je službene staze, zbog čega je ugrožena 'slobodna' visina prometnog profila, zbog čega vozila s visokim teretima zapinju na kalotnom dijelu betonske obzide i mogu prometovati isključivo sredinom tunela. U studiji crnih točaka tunel je i evidentiran kao crna točka. Zbog svega navedenoga izravno su ugroženi svi sudionici prometa kroz ovaj tunel, a istodobno je brzina prolaska kroz tunel izuzetno niska, tek oko 40km/h, s tim da je poseban problem mimoilaženje kamiona i autobusa zbog trenutačnog profila tunela'', rekao je Pravdić.

Video: Tunel Crnaja

Dodao je, između ostalog, kako su okončani radovi na dionici Stari Neum - Kiševo – Broćanac (LOT 1 i LOT 2), dužine oko 12 km, te na poddionici Prapratnica – Hutovo (LOT 4), dužine oko 2,5 km, uključujući i tunel Žaba (L=975 m).

''U tijeku su radovi na poddionici Stolovi - Drenovac (LOT 7), dužine oko 8,95 km. Radovi su započeli u listopadu 2019. godine, a trenutačno su u fazi izvođenja gornjeg sloja ceste. Asfaltirana su 6,2 km od ukupno 8,95 km. Preostali radovi privremeno su obustavljeni zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Očekivani završetak svih radova na ovoj poddionici je travanj 2021. godine. U tijeku su radovi na poddionici Broćanac - Prapratnica (LOT 3), ukupne dužine 3 km, uključujući i radove na raskrižjima Babin Do i Oskrušnica. Radovi su započeli u svibnju 2020. godine, a očekivani završetak svih radova na ovoj poddionici je 1. kolovoza 2021. godine. Također, u tijeku su radovi na poddionici Hutovo – Cerovica (LOT 5), ukupne dužine 5 km, i poddionici Cerovica – Stolovi (LOT 6), ukupne dužine 4,95 km. Radovi su započeli u listopadu 2020. godine i trenutačno se izvode zemljani radovi. Predviđeni rok završetka kompletnih radova na ovim poddionicama je siječanj 2022. godine. Iz navedenog se može zaključiti da bi ugovoreni radovi na svim dionicama i prema ugovorenim rokovima trebali biti okončani početkom 2022. godine'', rekao je

Što se tiče ostalih značajnih projekata u programu modernizacije, naveo je kako JP Ceste FBiH očekuje efektivnost II tranše kredita EBRD-a, kojim su obuhvaćene obilaznice oko gradova.

''Najznačajnije su izgradnja Južne obilaznice Mostara, dionica Miljkovići - Rodoč, poddionica Miljkovići - izlaz iz tunela Novi, L=2,5km, koja uključuje vijadukt Marjanovića draga (L= 200m) i tunel Novi (L=915m), projekt izgradnje obilaznice Livna, izgradnja obilaznice Donjeg Vakufa, I faza; izgradnja obilaznice Bugojna, izgradnja obilaznice Gruda; izgradnja obilaznice Cazina, I faza; izgradnja obilaznice Kiseljaka, I faza; izgradnja ceste M-14 Bihać - Bosanska Krupa, I faza, te dionica Jablanska – čvor Mali Lug'', dodao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close