Vijeće ministara BiH

Dva milijuna eura granta za poddionicu Počitelj - Zvirovići

Izgradnjom ove poddionice, uz podizanje bezbjednosti i kapaciteta ceste, skratit će se putna udaljenost za oko pet kilometara duž Koridora sjever - jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 04. 2021. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine, JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar i Europske investicione banke (EIB) u vezi s konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5c u BiH (poddionica Počitelj - Zvirovići) VB19-BIH-TRA-01.

Riječ je VBIF grantu (Investicioni fond za zapadni Balkan) - doprinosu Europske unije vrijednom dva miliona eura, koji će biti implementiran putem EIB-a, a namijenjen je financiranju izvođačkog projekta za poddionicu Počitelj - Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km na Koridoru 5c. Izvođački projekat je smjernica za novu aplikaciju za tehničku pomoć za nadzor nad radovima u iznosu od pet milijuna eura.

Izgradnjom ove poddionice, uz podizanje bezbjednosti i kapaciteta ceste, skratit će se putna udaljenost za oko pet kilometara duž Koridora sjever - jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom, pa se uz uštede vremena putovanja za oko 40 posto, između ostalog, očekuje i smanjenje prometnih nesreća i zagađenosti zraka.

Ukupna vrijednost Projekta je 124.159.006 eura, od čega je zajam EIB-a 100 milijuna eura, grant VBIF-a pet milijuna eura, vlastiti doprinos 17,159 milijuna eura i grant VBIF-a od dva milijuna eura – doprinos Europske unije.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close