CHE Vrilo

Duvnjaci se bune: Hidroelektrana Vrilo uništit će vrste i vode!

Upitan je i dotok vode na niže horizonte - Imotsko polje, Buško blato i Sinjsko polje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 11. 2018. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Naša baština Tomislavgrad / 

Izgradnja buduće crpne hidroelektrane Vrilo predviđa potpuni prestanak dotoka vode s Duvanjskog polja u ponor Kovači i prestanak dotoka vode kroz špiljski sustav Kovači-Vrilo!, navela je duvanjska udruga Naša baština koja se protivi ovome projektu.

Kako tvrde iz udruge, takva situacija dovela bi do nestanka mnogih podzemnih vrsta, a upitan je i dotok vode na niže horizonte (Imotsko polje, Buško blato i Sinjsko polje).

Između ostalog, navodi se kako će ispred Vrila biti izgrađena brana koja će ga odvajati od donjeg bazena što dovodi do promjene cijeloga vodnog sustava.

Foto: Naša baština Tomislavgrad / 

U publikaciji s Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije na području Općine Tomislavgrad navodi se kako su postojeća saznanja o podzemnim vezama ne samo ponora Kovači s izvorima već i u cijelom Duvanjskom polju i u Buškom Blatu, dakle u regiji u kojoj se namjerava graditi ovaj objekt nedovoljna za donošenje pouzdanih zaključaka vezanih s posljedicama koje bi izgradnja i funkcioniranje tog sustava mogla imati na hidrogeološke, hidrološke i ekološke aspekte ovog vrijednog, ali ranjivog prostora.

''Bitno je utvrditi da su zadnja opsežnija i sustavna mjerenja podzemnih veza u kršu danas međunarodnog sliva rijeke Cetine izvršena pred skoro pedeset godina. Danas ta mjerenja ni približno nisu dovoljna za potrebe ni projektiranja, a osobito izgradnje CHE Vrilo. Svojim pogonom CHE Vrilo utjecat će na promjenu cirkulacije voda kako na površini tako još više i u krškom podzemlju'', navodi se u studiji.


Istaknuto je kako daljnje napore treba usredotočiti na pouzdanije utvrđivanje kretanje podzemnih voda prvenstveno iz i oko ponora Kovači.

''Za ispunjavanje tog zadatka nje dovoljno samo izvršiti nova i detaljnija trasiranja podzemnih voda već i interpretirati rezultate mjerenja s do sada izbušenih 8 dubokih piezometara izvedenih za potrebe CHE Vrilo, te utvrditi da li je nužno izbušiti dodatne'', navodi se, između ostalog, u spomenutoj studiji.

Kopirati
Drag cursor here to close