Do koga/čega je?

Dok mostarski aerodrom ima pet putnika, tuzlanski obara rekord od pola milijuna

Najprometniji studeni ikad tuzlanski aerodrom je ostavio iza sebe u 2022. godini i to sa opsluženih nešto više od 50 tisuća putnika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 12. 2022. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni aerodrom Tuzla premašio je godišnji plan broja prevezenih putnika, a posebno rekordan mjesec je bio studeni. Tome je doprinijelo ukidanje Wizz Airove baze u Sarajevu te povećanje obima poslovanja u Tuzli, ali i uspostavljanje operacija kompanije Ryanair.

Ova godina za Međunarodni aerodrom Tuzla počela je uz ograničeno poslovanje usljed pandemijskih mjera koje su bile na snazi u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, a znatno bolje poslovne prilike uslijedile su od polovice lipnja, kada se i bilježi povećanje broja prevezenih putnika, javlja Klix.

V. d. direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević u razgovoru za Klix.ba 2022. ocjenjuje dobrom poslovnom godinom, s obzirom na to da je sa 460 tisuća prevezenih putnika premašen ovogodišnji plan koji je iznosio njih 400 tisuća.

Najprometniji studeni ikad

Najprometniji studeni ikad tuzlanski aerodrom je ostavio iza sebe u 2022. godini i to sa opsluženih nešto više od 50 tisuća putnika. Ovakvim poslovnim rezultatima svakako je doprinijelo povećanje broja linija, odnosno znatnije djelovanje Wizz Aira, koji je nakon ukidanja baze u Sarajevu veći fokus stavio na Tuzlu, ali i uspostaljanje operacija aviokompanije Ryanair.

"Mi smo od 1. studenog ove godine, s pokretanjem zimskog reda letenja uspostavili suradnju i sa Ryanairom, koji je dosad imao skoro deset tisuća prevezenih putnika. S druge strane, Wizz Air je od 1. studenog (nakon ukidanja baze u Sarajevu, op.a.) ponovno uveo liniju za Eindhoven, a što se tiče ostalog povećanja broja putnika, on se svakako osjetio u smislu da su određene destinacije povećane sa brojem tjednih odlazaka. To je u prosjeku za 15 do 20 posto povećalo obujam prometa sa našeg aerodroma", naveo je Halilčević.

Menadžment aerodroma kontinuirano razgovara i sa ostalim zainteresiranim avioprijevoznicima vezano za moguće uspostavljanje operacija iz Tuzle. Također i sa postojećim se vrše razgovori vezano za proširenje mreže letova, posebno u kontekstu destinacija zanimljivih bh. dijaspori.

"U zimskom redu letenja naš dugogodišnji partner Wizz air leti na 14 destinacija u zemljama Zapadne Europe, dok Ryanair leti na tri destinacije. Dobra je stvar da su oba prijevoznika prilično popunjena na svim letovima, ali od svega najveći benefit imaju putnici, koji imaju mogućnost biranja u kojim danima će letjeti i po povoljniji cijenama. Svakog tjedna održimo neki od sastanaka i očekujemo da ćemo do proljeća poboljšati, odnosno proširiti ponudu sa našeg aerodroma", dodaje Halilčević.

Treći gate, parking i atrij

S druge strane, na tuzlanskom aerodromu se fokus stavlja i na infrastrukturne projekte. Kako je otkrio Halilčević, trenutno se završavaju sve procedure vezano za uvođenje izvođača radova za izgradnju trećeg odlaznog gatea.

"Očekujemo da radovi krenu odmah nakon Nove godine, a taj projekt nam je veoma važan jer nam stvara pretpostavku za povećanje obujma poslovanja postojećih partnera, ali i za dovođenje nekih novih", nastavlja direktor tuzlanskog aerodroma.

Također, izabran je i izvođač koji će vršiti izgradnju novog parking prostora, a radovi bi mogli početi već u prvim danima 2023. godine. S druge strane, nešto sporije se realizira izgradnja atrija zbog naknadno utvrđenih greški u projektu, a završetak objekta se očekuje u narednih nekoliko dana, nakon čega će uslijediti vanjsko uređenje okolnog prostora.

Kopirati
Drag cursor here to close