Jer nas se tiče

Deblokada deponije: Šest zahtjeva ispred gradonačelnika Bešlića

''Jutros sam bio na sastanku s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem na kojem sam mu predočio naše zahtjeve, koji su dosta realni te sada čekamo njihove povratne informacije'', rekao je to za Bljesak.info Omer Hujdur ispred ove Inicijative.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 03. 2020. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Inicijative 'Jer nas se tiče' uputili su, u četvrtak 5. ožujka, šest zahtjeva Gradu Mostaru s, kako navode, ciljem brzog i učinkovitog rješavanja problema deponije na Uborku, a u korist svih građana Mostara i okoline.

''Jutros sam bio na sastanku s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem na kojem sam mu predočio naše zahtjeve, koji su dosta realni te sada čekamo njihove povratne informacije'', rekao je to za Bljesak.info Omer Hujdur ispred ove Inicijative.

Šest zahtjeva

U zahtjevima koji, kako navode moraju biti zagarantirani potpisom, ističu sljedeće:

1. Neprelazak (neproširenje) deponije na lijevu stranu potoka Sušice (zemljište gdje je proveden postupak eksproprijacije);

2. Do popunjavanja kapaciteta trenutno aktivne kasete za odlaganje otpada, odrediti novu lokaciju za deponiju (po mišljenju i preporuci inspektora, maksimalno do 3-4 mjeseca);

3. Sanacija završenih kaseta u što kraćem roku i ugradnja pročišćivača za procjedne vode sa deponije, koje se ulijevaju u potok Sušicu;

4. Poboljšanje načina gazdovanja otpadom na deponiji, u periodu do zatvaranja deponije, kako bi se smanjio štetni utjecaj na zdravlje ljudi i okolinu;

5. Završiti sve započete kasete na deponiji i prekinuti odlaganje otpada na lokalitetu Uborak u roku od 12 do 18 mjeseci;

6. Obavještavati javnost svaka 3 mjeseca o učinjenim koracima po pitanju prethodnih pet točaka.

Bešlić ne može potpisati

Nakon održanog sastanka, kako je Hujdur istaknuo za Bljesak, od gradonačelnika Bešlića je dobio informaciju kako zahtjeve pod točkama 1., 2. i 5. nije u mogućnosti prihvatiti te da će o njihovom realiziranju biti govora s višim razinama vlasti.

''Ti zahtjevi su gradonačelniku Bešliću jasni, ali je istaknuo kako ih ne može poptisati i nositi tu odgovornost. Odnosno da se u taj dio mora uključiti Županija i Federacija'', rekao je Hujdur i naveo kako do prihvaćanja ovih zahtjeva blokada deponije ostaje na snazi.

Na sastanku s gradonačelnikom nije bilo govora o ranije spominjanom proglašavanju stanja 'tehnološke nepogode' u Mostaru, kao mogućnosti koju su ponudili nakog dogovora u Gradskoj vijećnici, a koju bi trebao proglasiti Stožer civilne zaštite Grada Mostara.

''Tu mogućnost nam gradonačelnik nije spominjao, ali ako je njima to neki lakši put do rješenja, neka rade kako treba. Podržavamo svaki vid koji oni misle da će rezultirati nekim rješenjem'', rekao je Hujdur.

U priopćenju iz Gradske uprave Grada Mostara, nakon sastanka istaknuto je kako se gradonačelnik Bešlić slaže s većinom zahtjeva Inicijative, koji su u njegovoj zakonskoj nadležnosti i gradonačelnik je spreman raditi na njihovu ispunjenju.

''Oni zahtjevi koje nisu u njegovoj nadležnosti, već se tiču isključivo Gradskog vijeća i viših razina vlasti, gradonačelnik ne može preuzeti odgovornost na njihovo ispunjenje'', navedeno je u priopćenju.

Na sastanku je gradonačelnik Bešlić upoznao predstavnike Inicijative sa sadržajem razgovora koje imao jučer s čelnicima stranaka HDZ-a BiH i SDA tijekom njihovog sastanka u Mostaru, te potporom koju su i oni spremni osigurati kako bi se riješio problem odlaganja otpada na sanitarnoj regionalnoj deponiji Uborak.

Podsjećamo, ranije su iz Grada Mostara istaknuli kako u slučaju da nakon sastanka političkih predstavnika HDZ i SDA, održanom u srijedu 4. ožujka, ne dođe do dogovora oko deblokade J.P. Deponija ili pronalaska alternativnog rješenja s problemom otpada u Mostaru, Stožer civilne zaštite proglasit će stanje tehnološke nepogode.

Također, na jutrošnjem sastanku od strane Grada Mostara predstavnicima inicijative ponuđen Sporazum o kojem se oni tijekom dana trebaju očitovati.

Foto: PR / Gradonačelnikova ponuda

Za danas, četvrtak 5. ožujka, u 14 sati, zakazan je nastavak jučer započete izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Grada Mostar.

Na sjednici je već bilo riječi o poduzimanju mjera u cilju prevencije i zaštite zbog opasnosti širenja koronavirusa, a u tom kontekstu posebice je naglašeno kako blokada Deponije i ne odvoženje komunalnog otpada u Mostaru te gomilanja smeća na ulicama grada, znatno povećava rizike za razvoj zaraznih bolesti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close