Bit će i prometa, bit će i veza

Denis Lasić ima cilj – do 2028. gotova autocesta!

Mostarcima će svakako najzanimljivije biti pročitati dio razgovora u kojem Lasić najavljuje kako će za desetak dana i službeno početi radovi na nastavku Mostarske zaobilaznice.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 10. 2020. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prometa i veza otkrio je u razgovoru za Večernji list kako će za osam godina premrežiti Federaciju modernom mrežom cesta i autocesta.

U ovo predizborno vrijeme mnogo je obećanja, ali s jedne strane su obećanja kojima nitko ne vidi ni kamen temeljac, a drugo su projekti koji su u tijeku.

O ovim drugima u razgovoru za bosansko – hercegovačko izdanje Večernjeg lista govorio je federalni ministar prometa i veza, Denis Lasić, a bilo je riječi i o projektima koji se još ne vide, ali koji će, tvrdi ministar, biti započeti u skorije vrijeme.

Potpuno zadovoljan dinamikom radova na koridoru kojim ide autocesta kroz Federaciju BiH, ponajviše radovima na tunelu Ivan, te na autocesti južno od Mostara i kod Počitelja, te oko Zenice, Lasić je otkrio kako je cilj do 2022. potpuno zaokružiti financijsku konstrukciju, da bi zatim do 2028., što je cilj, završili u potpunosti autocestu koja prolazi teritorijem Federacije.

Foto: Bljesak.info / Denis Lasić

Lasić je govorio i o detaljima – kako i kada će krenuti najzahtjevnija dionica, ona sjeverno od Mostara, prema Prenju, a također se osvrnuo na brzu cestu kroz Lašvansku dolinu i brzu cestu Sarajevo – Beograd.

No, Mostarcima će svakako najzanimljivije biti pročitati dio razgovora u kojem Lasić najavljuje kako će za desetak dana i službeno početi radovi na nastavku Mostarske zaobilaznice, koji obuhvaćaju vijadukt Marjanovića draga i 1,1 kilometar pristupnih cesta, koji se nastavljaju na već postojeći kružni tok Varda u Miljkovićima. Rok za izgradnju je, kaže Lasić, 18 mjeseci.

''Na izgradnji južne obilaznice Mostara u tijeku su pripremni radovi na uređenju gradilišta za izgradnju vijadukta Marjanovića draga dužine 200 metara i za pristupne ceste koje će biti dužine oko 1,1 km. Trenutačno se uređuje pristup gradilištu i očekujem u idućih deset dana i službeni početak izgradnje ove dionice, koja se nastavlja na već izgrađeno kružno raskrižje Varda. Rok za izgradnju vijadukta i pristupnih cesta je 18 mjeseci od dana uvođenja u posao'', rekao je. 

Kaže kako je u posljednjih nekoliko godina izgradnja koridora Vc južno od Mostara protekla u znaku sporenja.

''Ali na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza, Vlada FBiH je u srpnju ove godine, elaboratom izvlaštenja za potrebe izgradnje autoceste na trasi koridora Vc, područje poddionice Mostar jug - tunel Kvanj proglasila javnim interesom, kojim je dala suglasnost JP Autoceste FBiH za ulazak na posjed i početak radova na izgradnji autoceste. Trenutačno je na ovoj poddionici u tijeku postupak eksproprijacije i dosad je završeno više od 80% predmeta, što predstavlja 65% površine poddionice. Za ovu poddionicu završena je izrada idejnog projekta, a u tijeku je priprema dokumentacije za pribavljanje okolišne dozvole i urbanističke suglasnosti. Također, u tijeku je priprema natječajne dokumentacije, koja je u završnoj fazi, i samo raspisivanje natječaja očekuje se do kraja godine. Na poddionici tunel Kvanj – Buna u tijeku je postupak izbora najpovoljnijeg izvođača radova i do kraja godine imat ćemo potpisan ugovor i aktivno gradilište dužine 5,5 kilometara'', rekao je Lasić.

Lasić je rekao kako je tehnički najveći i najzahtjevniji projekt na koridoru Vc tunel Prenj, koji je deveti najduži tunel u Europi.

''Tunel prati i izgradnja poddionice Mostar sjever – Mostar jug. Prioritet Ministarstva, zajedno s Upravom JP Autocesta FBiH i općenito Vlade FBiH, jest izgradnja tunela Prenj te poddionica Mostar sjever – Mostar jug, kao dva najzahtjevnija infrastrukturna projekta, koja su najskuplja, i koja će se najdulje vremenski izvoditi što se tiče radova. Uzmite samo činjenicu da će prometno povezivanje Hercegovine s Bosnom, odnosno put od Mostara do Sarajeva, trajati manje od sat vremena. Planirano je da izgradnja tunela Prenj počne iduće godine i da traje šest godina'', rekao je, između ostalog, Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close