Mirhad Grebović

Demantij direktora: Nikada nikome nisam izjavio da Deponija Mostar kompostira otpad te ga šalje na spaljivanje

Tvrdi kako ''J.P. Deponija nikada nije vodila bilo kakve razgovore o spaljivanju, kompostiranog otpada, s bilo kojom institucijom, organizacijom ili tvornicom bilo čega.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 09. 2023. u 15:23 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što smo na našem portalu u utorak 12. rujna prenijeli tekst portala Zenica Blog, pod nazivom ''Mostarci otpad pakuju u alternativno gorivo, ali samo u izjavama'', a u kojem su iz cementara Kakanj i Lukavac negirali da se u njima vrši spaljivanje kompostiranog otpada iz Mostara, javio se i v.d. direktor ove deponije.

Vršitelj dužnosti direktora Javnog preduzeća "Deponija" d.o.o. Mostar Mirhad Grebović demantirao je tvrdnje da je ikada ikome izjavio da J.P. Deponija d.o.o. Mostar kompostira otpad te ga šalje na spaljivanje kao gorivo za cementare u Lukavcu i Kaknju.

Nikad nikome

Grebović u svom demantiju tvrdi da ''koliko se sjećam nikada nisam razgovarao s bilo kim iz redakcije Zenica Blog'', te da su u tekstu koji su objavili naveli ''niz pogrešnih informacija i navodnih izjava'' koje su dobili od njega.

''Odgovorno tvrdim da nikada nikome nisam izjavio da J.P. Deponija d.o.o. Mostar kompostira otpad te ga šalje na spaljivanje kao gorivo za cementare u Lukavcu i Kaknju, niti da na ranije zaturenoj kaseti deponije vršimo odlaganje  kompostiranogo otpada, bilo trajno bilo privremeno do odvoza u cementare u Lukavcu niti Kaknju'', stoji u demantiju.

Tvrdi kako ''J.P. Deponija nikada nije vodila bilo kakve razgovore o spaljivanju, kompostiranog otpada, kako ste vi to naveli, s bilo kojom institucijom, organizacijom ili tvornicom bilo čega''.

Grebović se dotaknuo i tvrdnji u tekstu kako ''Mostarska deponija osim drobilice ne posjeduje za danalnje standarde tehnologiju..." navodeći kako i ''ovo predstavlja veliku neistinu''.

U dijelu teksta gdje se navodi da: ''Grad Mostar i JP Deponija odbijaju dijalog s nevladinim organizacijama koje su i otkrile težinu dugogodišnjih katastrofalnih propusta i vođenja na deponiji Uborak" Grebović tvrdi ''da je Uprava J.P. Deponija d.o.o. u više navrata pokušavala organizirati sastanke sa svima koji su zainteresirani za pitanje odlaganja otpada''.

''Inicijativi 'Jer nas se tiče' više puta je nuđeno da se aktivno uključi u rad deponije, iznalaženje rješenja za upravljanje otpadom na deponiji i dalji rad deponije ali pošto ta organizacija više nije nevladina organizacija nego ispostava političke stranke nikada nisu prihvatili pozive za suradnju", navedeno je u demantiju.

Ističe tvrdnju da je ''izjava 'čelnog čovjeka deponije' vjerojatno dana za 'lokalno tržište' u Mostaru'' smatra udarom na njega, kako u profesionalnom tako i u osobnom smislu.

Mirhad Grebovii vd direktor J.P. Deponija Mostar d.o.o. napominje da, ukoliko se želi objaviti istina o događanjima na deponiji stoji na raspolaganju svakom mediju.

Tragom informacija

Tragom informacija da je v.d. Javnog poduzeća "Deponija" d.o.o. Mostar Mirhad Grebović izjavio medijima da ova kompanija, uz svu potrebnu dokumentaciju, kompostira otpad iz Mostara, te ga šalje na spaljivanje kao gorivo za cementare u Lukavcu i Kaknju, iz Zenica Bloga obratili su se navedenim cementarama.

Kao tvrde, obje cementare potvrdile su da ''niti jedan gram kompostiranog otpada nije do danas spaljen u bilo kojoj od tih cementara''.

''Želimo Vas izvijestiti da Lukavac Cement nema nikakav Ugovor ili Sporazum sa JP Deponija Mostar, te samim tim nema ni dovoza otpada iz Mostara u cementaru Lukavac'', odgovoreno je iz Lukavca.

Iz Kaknja su dobili opširniji odgovor, kojim je potvrđeno da Tvornica cementa Kakanj d.d. još uvijek nema potpisan Ugovor, kako s JP Deponijom Mostar, tako ni s jednom drugom deponijom niti javnim komunalnim poduzećem u Bosni i Hercegovini.

''U Tvornici cementa Kakanj d.d. nije vršeno spaljivanje otpada niti iz ove deponije, niti iz bilo koje druge deponije ili javne komunalne operative u BiH'', odgovorio je Almir Bajtarević, stručni suradnik za ISO standarde i zaštitu okoline Cementare ističući kako su održani "inicijalni usmeni razgovori" s ljudima iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close