Da pojasnimo šta pitamo: Gdje su povjerenici Civilne zaštite?
Još prije dva tjedna rečeno je kako bi trebali biti oformljeni i pružati građanima pomoć, podijeliti im maske i biti pri ruci. Pitanje je - zašto nisu?

Da pojasnimo šta pitamo: Gdje su povjerenici Civilne zaštite?

Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 04. 2020. u 10:26 Bljesak.info / R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenici civilne zaštite određuju se u naselju, dijelu naselja, stambenim zgradama, selima i zaseocima, u organima uprave i službama za upravu općine, drugim organima i ustanovama i pravnim licima u kojima se ne organizuju stožeri civilne zaštite'', stoji u točki 1.2.4. o organizaciji Civilne zaštite u dokumentu ''Pogram razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za period od 2018. do 2024. godine''.

Dokument je javno dostupan i napisan je u srpnju 2018. godine, a javnost, u vrijeme kad su krizni stožeri i Civilna zaštita preuzeli brigu o stanovništvu nakon proglašenja pandemije koronavirusa, više nego ikad želi znati tko je zadužen i dužan pomoći joj i opremiti je potrebnim sredstvima za zaštitu.

Povjerenik na papiru

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ Eugen Ćubela na naš upit rekao je kako ''su općinski i gradski stožeri dužni opremiti povjerenike zaštite''.

''Nabavka opreme je u tijeku. Donacije su tu, čekamo još par dana da možemo opremiti kompletno sve. Građani od ujutru (24. ožujka, op.a.) mogu očekivati dijeljenje maski'', rekao je Ćubela pred medijima.

Povjerenici se spominju u naredbi Grada Mostara koji ih zadužuje samo da ''obavještavaju Stožer CZ Grada Mostara i nadležne policijske stanice o poznatim kretanjima osoba kojima su izdana rješenja o kućnoj izolaciji u svojim mjesnim zajednicama''.

Povjerenik i matičar

No, prema informacijama dostupnima javnosti, a koji se prezentiraju na press-konferenciji, taj posao radi policija, koja se žali, unatoč demantijima, da joj nedostaje opreme.

Na ponovljeni upit, savjetnik županijskog premijera Nevenka Hercega Darko Juka ispred Kriznog stožera HNŽ-a, rekao je kako su ''mobilni timovi formirani na svim prostorima ove županije''.

''No, javlja se tehnički problem, matični podaci se ne smiju iznositi van ureda'', rekao je Juka o mobilnim matičarima na pitanje o mobilnim timovima.

U HNŽ-u se tako dobije obećanje čelnika civilne zaštite i odgovor o matičnim podacima umjesto o povjerenicima koji bi trebali postojati još negdje osim na papiru.

Povjerenik u naselju

Naime, županijski dokument kaže kako ''povjerenici u naseljima vrše poslove koji se odnose na organiziranje i poduzimanje neposrednih mjera za sudjelovanje građana u provođenju samozaštite, kao i mjera zaštite i spašavanja koje su od značaja za samozaštitu i sudjeluju u svim aktivnostima civilne zaštite koje se provode u akcijama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara za određeno područje, odnosno u objektima za koje su zaduženi''.

Spomenuti povjerenici definirani su i u federalnom ''Pravilniku o načinu rada i funkcioniranja štabova i povjerenika civilne zaštite''.

Tu su definirane obveze za ''povjerenike civilne zaštite koji se određuju u naselju, dijelu naselja, stambenim zgradama, selima i zaseocima...''.

Stoji i kako stožeri i povjerenici civilne zaštite ''predstavljaju dio organiziranih snaga civilne zaštite koji poslove iz svoje nadležnosti vrše u situacijama koje su utvrđene u odredbi člana 16. ovog pravilnika, a na način propisan Zakonom o zaštiti i spašavanju i ovim pravilnikom''.

Inače, član 16. se odnosi na djelovanje Civilne zaštite ''kada zaprijeti neposredna opasnost za nastanak određene prirodne ili druge nesreće koja može da ugrozi život i zdravlje ljudi''.

Povjerenik i zaštita

Propisano je da se jedan povjerenik odredi ''za jednu ili više manjih stambenih zgrada, za jednu višespratnicu ili određen broj spratova, za jedno naselje ili dio naselja ili ulicu ili za određen broj stambenih zgrada...''.

''Povjerenici (...) obavljaju sve organizacijske i druge mjere koje se odnose na pripreme građana da se osobno osposobe za preduzimanje svih mjera zaštite i spašavanja...'', definirano je.

Precizirano je i da povjerenik ''preduzima mjere da građani osiguraju propisana sredstva za osobnu zaštitu'', da ih u potrebi daje građanima ''za korištenje u akcijama zaštite...''.

U svemu tome, povjerenici ''ostvaruju i stalnu i neposrednu suradnju s kućnim savjetom i upraviteljem zgrade'' što dokazuje koliko bi se Civilna zaštita trebala ''spustiti'' među stanovništvo.

Povjerenik u Sarajevu

Pitali smo, dakle, zašto trenutno na području HNŽ-a ne možemo vidjeti povjerenike Civilne zaštite kako djeluju preventivno na terenu, a to im je pored operativnog i sanacijskog djelovanja, propisana zadaća. Trebali bi, dakle, vršiti podjelu maski po kvartovima i zgradama kojima su dodijeljeni ili bi, kao što je to slučaj u Sarajevu, trebali dijeliti maske umirovljenicima koji krenu po mirovine u banci.

Ova popustljiva mjera bi, tvrde u HNŽ-u, trebala povećati broj zaraženih u iduća dva tjedna. Tako je umjesto maski u rukama povjerenika i na licima umirovljenika, iz HNŽ-a upućena oštra kritika federalnom stožeru zbog dozvole umirovljenicima da ovog tjedna do 12 sati mogu otići po mirovinu.

''Civilne zaštite Općine Novi Grad putem povjerenika u mjesnim zajednicama, podijelila je oko 3.500 zaštitnih maski umirovljenicima koji su se tijekom prijepodnevnih sati zatekli na Bulevaru branilaca Dobrinje, zatim na Alipašinom Polju u A i B fazi, kod TC na Otoci, te u Boljakovom i Buća Potoku'', stoji u vijesti iz Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close