Plinovanje

Čović nije popustio – Nikšić predlaže podružnicu BH Gasa u Mostaru

Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je kako po pitanju plinovoda Dragan Čović još nije popustio.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 03. 2024. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovdje imamo samo politički problem za koji se nadam da ćemo ga riješiti'', rekao je federalni premijer Nermin Nikšić govoreći o projektu Južne interkonekcije koja je podigla veliku prašinu zbog inzistiranja čelnika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, da se za plinovog formira novo poduzeće sa sjedištem u Mostaru.

Nikšić kaže kako Čović ''nije još popustio''.

Mješovita uprava

''To je jedan projekat od interesa za Federaciju. Nemam nikakvu dilemu da trebamo ući u taj proces. Smatramo da je korektno da napravimo mješovitu upravu BH-Gasa i da napravimo podružnicu u Mostaru. Ne želimo da lomimo stvari preko koljena'', rekao je Nikšić gostujući na televiziji N1.

Podsjetimo, Čović je ranije govorio kako ne želi projekt Južne interkonekcije, plinovoda koji prolazi područjem županija s većinskim hrvatskim stanovništvom, prepustiti u ruke BH Gasu. Rekao je kako je to strateški projekt te da su i međunarodni eksperti savjetovali da se ne bude naivno po tom pitanju.

Čović, koji je zbog svojih stavova izazvao i reakcije Sjedinjenih Američkih Država pa se šuškalo i o sankcijama, rekao je kako se ne može dopustiti da netko iz Sarajeva nekada zavrne plin Hercegovini.

''Ne možete plin i gas miješati u Bosni i Hercegovini. To su strateški resursi i ne budimo naivni, Je li realno da jedna tvrtka u kojoj nema niti jednog uposlenog Hrvata i da netko kaže da će to oni raditi za deset godina", rekao je Čović koji je predložio da se osnuje firma, kojoj će vlasnik biti Vlada Federacije, po uzoru na to kako funkcioniraju dvije elektroprivrede, dvije pošte…

Stav Hrvatske

Južna interkonekcija je projekt kojim bi se postojeća plinska mreža u BiH povezala s Hrvatskom s tim da bi se gradio potpuno novi plinovod sa spojnom točkom kod Zagvozda te pravcem Posušje – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar.

BiH trenutačno prirodni plin može osigurati samo iz jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni plinovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

Podršku Čovićevim nastojanjima dala je i Republika Hrvatska.

''Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH'', stoji u priopćenju objavljenom nakon susreta Čovića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Kopirati
Drag cursor here to close