Ministar prometa i veza RS

Ćorić: Iduće godine bi se mogao početi graditi Aerodrom u Trebinju

Kad je riječ o aerodromu Trebinje, Ćorić je naglasio da je zatvoren javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, te da je u toku izbor najpovoljnijeg ponuđača.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 05. 2021. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da je intencija Republike Srpske da do 2025. godine bude završena dionica auto-puta od Bijeljine do Rače, te da sljedeće godine počne gradnja aerodroma u Trebinju.

Ćorić je u intervjuu Srni podsjetio da su na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije kao strateški ciljevi zajedničkog djelovanja definirani upravo izgradnja auto-puta Beograd - Banjaluka, te izgradnja aerodroma u Trebinju.

"Kada je u pitanju dinamika izgradnje auto-puta, raduje me opredijeljenost Vlade Srbije da u punom kapacitetu financira izgradnju dionice Rača - Bijeljina. Riječ je o dionici dugoj 20 kilometara, čija je procijenjena vrijednost 134 milijuna eura", istakao je Ćorić, a prenosi Srna.

Dobra dinamika gradnje mostar na Savi

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je sa svoje strane stvorila sve preduvjete za raspisivanje tenderske procedure koja bi obuhvatila projektiranje i samu izgradnju ove dionice.

"Ono što me raduje jeste da dinamika izgradnje samog mosta na rijeci Savi ide u skladu s planovima i sigurno je da će to biti završena već sredinom sljedeće godine", napomenuo je resorni ministar.

Ćorić je naveo da se usporedo radi na dionici auto-puta od Vukosavlja prema Brčkom i od Brčkog do Bijeljine, te najavio da će uskoro biti raspisan novi javni poziv za te dionice.

On kaže da je nepoznanica koliko će Brčko distrikt da prati dinamiku izgradnje auto-puta, s obzirom na to da oni još nisu definirali ni neke osnovne korake koje moraju da urade da bi stvorili preduvjete za raspisivanje javnog tendera za projektiranje i izgradnju na dionici koja prolazi kroz distrikt.

Ćorić je dodao da je u velikom dijelu završena eksproprijacija zemljišta na dionici od Bijeljine prema Brčkom, te da se nastavlja na dionici od Vukosavlja do granice s distriktom, gdje se trenutno rješava problem miniranog terena.

Uskoro izgradnja od Doboja do Putnikovog Brda

Govoreći o ostalim aktivnostima poduzeća "Autoputevi Republike Srpske", Ćorić je naveo da su one usmjerene na koridor 5c i podsjetio da je prije petnaestak dana potpisan ugovor o nastavku gradnje dionice od Doboja do Putnikovog Brda.

"Mislim da će u narednih sedam dana krenuti izgradnja na toj dionici.

Drugo najvažnije gradilište u ovom trenutku je most u Gradišci i raduje nas da je taj posao pri kraju. Prema informacijama koje imam, oko 60 posto radova na mostu je završeno. Do svibnja 2022. godine imat ćemo most koji će biti u funkciji", poručio je Ćorić.

On je kao posebno značajno naveo činjenicu da je hrvatska strana poduzela svoje aktivnosti i izabrala najpovoljnijeg ponuđača za gradnju dijela puta od granice s BiH do Okučana.

Izgradnja iduće godine?

Kad je riječ o aerodromu Trebinje, Ćorić je naglasio da je zatvoren javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, te da je u toku izbor najpovoljnijeg ponuđača.

"U proračunu Republike Srbije definiran je dio sredstava za eksproprijaciju zemljišta, koju ćemo započeti već u ovoj godini. Nadam se da do kraja godine možemo završiti sve neophodne procedure da bismo s izgradnjom aerodroma mogli da krenemo već u sljedećoj godini", rekao je Ćorić.

Govoreći o poslovanju Aerodroma Banja Luka, Ćorić je rekao da je pandemija znatno utjecala na ostvarene rezultate, ali i na planove ovog poduzeća, javlja Srna.

"Oko 75 posto saobraćaja koji se odnosi na prijevoz putnika je zaustavljen, a tri mjeseca je čak bila obustavljena i redovna linija Banjaluka - Beograd. Ono što nas raduje jeste da smo u ovoj godini potpisali još jedan ugovor s velikom svjetskom korporacijom 'Viz er', koja će otvoriti pet novih linija iz Banja Luke, dok 'Rayan air'' već definira dvije nove linije", naglasio je Ćorić.

Cilj kome Ministarstvo teži, tvrdi Ćorić, jeste da Aerodrom Banjal Luka dođe do broja od 500.000 putnika na godišnjoj razini.

"Mislim da je to dostižan cilj, ali on zahtijeva predan rad ne samo menadžmenta ovog poduzeća, već svih organa koji na bilo koji način mogu da doprinesu boljem statusu Aerodroma Banja Luka, a i samom prometu robe i putnika", rekao je Ćorić.

Dodao je da su u tijeku pregovori s određenim prijevoznicima oko kargo prometa, te da postoje određene nedoumice oko samog carinjenja robe i daljeg transporta robe koja bi stizala na Aerodrom Banjaluka.

"To je ogroman posao koji se ne vidi u ovom trenutku, ali mora da se zaokruži da bismo došli do konačnih ciljeva", napomenuo je Ćorić.

Očekuju se grant sredstva

On je naveo da je među projektima na koje se dugo čeka i kojima se u posljednje vrijeme sve više govori i izgradnja puta od Broda na Drini do Šćepan Polja.

"Kako sam informiran, Vijeće ministara je osiguralo sredstva za izgradnju mosta na Tari, za koji će dio sredstava morati da osigura i Crna Gora, kao i za izgradnju samog graničnog prelaza. U lipnju predstoji potpisivanje sporazuma između BiH i Crne Gore oko definiranja načina izbora najpovoljnijeg ponuđača", pojasnio je Ćorić.

Naveo je da se za izgradnju ovog puta očekuju i značajna grant sredstva, te dodao da je plan da se do kraja godine završe svi neophodni radovi na dokumentaciji, te da se sljedeće godine definiše finansiranje i raspiše tender za izgradnju.

"Time ćemo napasti tu dionicu koja zaista predstavlja problem ne samo za ljude koji žive u Foči, već uopšte problem komunikacije između Sarajeva i Podgorice", istaknuo je Ćorić.

Zdravo poduzeće

Kada je riječ o javnim poduzećima, Ćorić je naveo da je u ovom trenutku možda najvažniji proces restrukturiranja "Željeznica Republike Srpske".

Ovo poduzeće, naveo je Ćorić, mora biti spremno da odgovori vremenu koje dolazi, a u kojem će značajan transport biti preusmjeren na željeznice.

"Naš cilj je da stvorimo zdravo poduzeće, koje će biti tržišno orijentirano, koje će moći da zadovoljni potrebe i privrede i stanovništva, ali i potrebe radnika. Proces restrukturiranje ide u dobrom smjeru, što je u svojim izvještajima potvrdila i Svjetska banka", naglasio je Ćorić.

Istaknuo je da je tempo koji Ministarstvo saobraćaja i veza diktira u ovom trenutku možda i malo naporan za javna poduzeća koja su pod njegovom direktnom ingerencijom i kontrolom, te naveo da ima pitanja koja se moraju kvalitetnije rješavati.

"Ono što se u značajnoj mjeri mora poboljšati jeste kvaliteta izvedenih radova i rad nadzornih organa. Ministarstvo neće dozvoliti da bilo tko, na bilo koji način, ne radi ono što je definirano projektnim zadatkom", rekao je Ćorić.

Kopirati
Drag cursor here to close