Centar 2

Mostar: Napreduje izgradnja sportske dvorane

Izvođač radova na sportskoj dvorani je ''Hering'' d.d. Široki Brijeg, a ugovorena vrijednost radova je 1.976.130 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 03. 2023. u 11:00 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naziru se obrisi sportske dvorane u mostarskom naselju Centar 2. Naime, riječ je o sportskoj dvorani uz O.Š. Ilija Jakovljević.

Radovi su započeli u svibnju 2022. godine, a odmah potom u lipnju i zaustavljeni zbog, kako je ranije rečeno za Bljesak.info, "geološkog ispitivanja tla kako bi se mogla definirati dubina iskopa i odrediti statika objekta".

Foto: Bljesak.info / Naziru se prvi obrisi sportske dvorane u Centru 2

Napredak 

Izvođač radova na sportskoj dvorani je ''Hering'' d.d. Široki Brijeg, a ugovorena vrijednost radova je 1.976.130 KM, dok je za nadzor radova vrijedan 10.062 KM zadužena tvrtka ''Radis'' d.o.o. Istočno Sarajevo.

Gradilište smo posjetili još u kolovozu kada nismo zatekli radnike, ali jesmo radnu mašineriju.

Foto: Bljesak.info / Radovi na sportskoj dvorani u Centru 2 (kolovoz, 2022.) 

Podsjetimo, u studenom je na sjednici Gradskog vijeća Mostara usvojen Nacrt odluke o donošenju regulacijskog plana za mostarsko naselje Centar 2. Uslijedila je reakcija stanara koji su naglasili kako se nisu imali pravo izjasniti o tom prijedlogu.

"Usvajanje regulacijskog plana da nije provedena zakonska procedura javne rasprave o nacrtima plana, niti su vlasnici/ stanari/građani ovoga naselja imali priliku da se izjasne o ovom prijedlogu, odnosno o potrebi izgradnje jednog takvog objekta u isključivo stambenom naselju smatramo protuzakonitim i nedopuštenim", pismo je stanara upućeno mostarskom gradonačelniku Mariju Kordiću te Gradskom vijeću Grada Mostara.

Stanari su zatražili izmjenu regulacijskog plana spomenutog naselja i ''brisanje podzemne Javne garaže, planirane između OŠ Ilije Jakovljevića i zgrade u Ulici kneza Višeslava''.

Nikom ništa? 

''Prilikom usvajanja regulacijskog plana Centar II, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 30.10.2012. godine, jedan vijećnik je uložio amandman da se na navedenoj lokaciji planira izgradnja podzemne javne garaže. Upozoravamo da smo bili protiv i tada a i sada za izgradnju takve jedne nepotrebne građevine, koja će ugroziti normalan život, vlasništvo etažnih vlasnika stanova i poslovnih prostora, onemogućiti prilaz ulazima, onemogućiti kretanje, ugroziti zdravstveno stanje građana radi toga što hitne službe neće imati pristup'', navodi se u pismu.

Istaknuli su kako je "Grad Mostar po nekim čudnim, nezakonitim postupcima, postao 'korisnik' zemljišta na dijelu ove lokacije što se ne slaže sa stanjem u zemljišnoj knjizi Općinskog suda u Mostaru. A po zakonima, samo zemljišno-knjižni vlasnici mogu dobiti odobrenja za građenje".

Stanari su zatražili da se "briše javna garaža iz regulacijskog plana Centar II, odnosno da se vrati stanje iz regulacijskog plana od prije 2012. godine" te se urede vlasničko-pravni odnosi na navedenoj lokaciji "uzimajući u obzir zemljište potrebno za redovnu uporabu nekretnina/zgrada i stanova izgrađenih na ovoj lokaciji", "poštuju ugovori o kupovini i otkupu stanova jer vlasnicima stanova pripadaju i idealni dijelovi zemljišta na kojima isti izgrađeni" te da se izgradi i uredi prostor za parkiranje, i mobilijar u ovom naselju.

Usvojeno 

Samo nekoliko dana kasnije većinom glasova u Gradskom vijeću Mostara usvojen je regulacijski plan naselja Centar 2.

Njime će mostarsko naselje Centar 2 ostati bez 152 objekta dok će se odobriti gradnja novih. Predviđa se uklanjanje - demolicija 152 objekata od čega 12 individualnih stambenih objekata, 40 poslovnih objekata, osam industrijskih objekata te 92 pomoćna objekata.

Potvrđeno je i kako je u pogledu mirujućeg prometa planirana izgradnja podzemnih garaža bruto "razvijene površine cca 40.000,00 m2 ili cca 1.000 parking mjesta". U ovom naselju planirana je izgradnja dvije parking garaža) montažno-demontažnog tipa. Na cjelokupnom prostoru obuhvata plana zelene površine zauzimaju cca 30% od ukupne površine obuhvata plana što obuhvaća postojeće i planirane zelene površine.

Kopirati
Drag cursor here to close