Financiranje pročistača

Čekaju li Mostarce nakon izbora veći računi za vodu?

Cijena vode u gradu Mostaru nije se mijenjala od 2012. godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 11. 2020. u 12:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što početkom 2021. godine Mostar konačno dobije novi saziv Gradskog vijeća jedna od prvih tema koja bi se mogla naći pred novoizabranim vijećnicima jeste cijena vode, koja je ''zamrznuta'' osam godina.

Naime, cijena vode u gradu Mostaru nije se mijenjala od 2012. godine, kada je u proljeće te godine tadašnje Gradsko vijeće povećalo cijenu za oko 30 posto.

S obzirom da je mandat gradskim vijećnicima istekao pola godine kasnije, cijena vode nije se od tada mijenjala.

Povijesni projekt grada na Neretvi

U međuvremenu, 2015. godine Grad Mostar na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem započeo je "povijesni projekt" za grad na Neretvi, izgradnju kolektora i pročišćivača otpadnih voda.

Uz novčanu potporu Europske unije, Svjetske banke i švedske Vlade u funkciju su trebali biti stavljeni 2018. godine. No, često se spominjalo kako se sustav mora dodatno financirati jer je cijena vode premala.

Foto: Bljesak.info/ "Povijesni projekt" grada na Neretvi obilježen upitnicima

Međutim, milenijski projekt koji je trebao riješiti problem s kojim se grad na Neretvi dugo bori, obilježen je kašnjenjem, upitnicima oko financiranja, nezadovoljstvom stranih donatora te kaznenim prijavama protiv odgovornih.

Novac je potrošen, a kolektori ni danas nisu u potpunosti stavljeni u funkciju.

Procjenjuje se da ovaj projekt vrijedan oko 130 milijuna maraka, radi tek s nekih 35 posto kapaciteta. Iako se u svibnju ove godine iz Vodovoda najavljivalo priključivanje kolektora s lijeve obale Neretve na pročišćivač, čime bi kapacitet ovoga postrojenja narastao s 35 na preko 50 posto, nije poznato je li isto urađeno.

U međuvremenu zbog netransparentnosti u realizaciji ovog projekta Švedska je odustala od daljih ulaganja u Mostar. Švedski veleposlanik u BiH Anders Hagelberg prilikom posjete Mostaru postavio je pitanje Gradskoj upravi zašto još nije pušten u funkciju projekt mostarskih kolektora, pošto je Švedska jedan od financijera projekta.

"Ti novci, 12 milijuna konvertibilnih maraka su novci poreznih obveznika u Švedskoj. Za te novce koje je Švedska uložila, naravno da želi vidjeti rezultat lokalnih političara ovdje", izjavio je tada.

Foto:Bljesak.info/ Švedska je odustala od daljih ulaganja u Mostar

Iako su razgovarali s Gradom Mostarom, ali i s višim razinama vlasti, odgovor na pitanje gdje je donirani novac za pročistač, niti zašto pročistač ne radi - nema.

''Kako sada stvari stoje, nećemo investirati dodatna sredstva ili ulagati u nove projekte u Mostaru sve dok Grad ovo ne razriješi i preuzme odgovornost'', poručili su Šveđani.

Financiranje famoznog pročistača

Jedan od problema Grada Mostar je osiguravanje financijskih sredstava za neometan rad pročistača otpadnih voda. Za rad pročistača godišnje je potrebno osigurati 2,5 milijuna maraka što Grad Mostar ne može sam isfinancirati.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u više navrata izjavljivao je kako sadašnja cijena vode nije dovoljna za stabilno financiranje famoznog mostarskog pročistača.

''Rad pročistača moramo subvencionirati jer ne možemo povećati cijenu kubnog metra vode. Pregovaramo s različitim razinama vlasti da vidimo tko bi mogao osigurati dio neophodnih sredstava”, govorio je Bešlić.

Skupa voda i pesticidi, ulja, metali

Istraživanje agencije Anadolija iz 2015. godine pokazalo je kako je cijena vode u Mostaru među najskupljima u regiji.

Prema posljednjim podacima Vodovoda Mostara, trenutno važeća cijena vode po metru kubnom i odvoda otpadnih voda za domaćinstva ukupno iznosi 1,27 KM po kubiku, odnosno 0,64 eura, od čega na osnovnu cijenu vode otpada 1,04 KM, na posebnu vodoprivrednu naknadu (PVN) 0,01 KM, naknadu za zaštitu voda (NZV) 0,04 i na PDV 0,18 KM.

Skupa voda i pesticidi, ulja, metali

I dok znamo da pijemo skupu vodu, teško je ustvrditi pijemo li kvalitetnu vodu.

Naime, prema izvješću o stanju zdravstva na području ove županije iz 2018. godine koje je Skupština HNŽ, nakon mjeseci čekanja, usvojila početkom 2020. kontrola vode za piće uglavnom svodila na pregled osnovnih fizičko-kemijskih i mikrobioloških parametara.

Manji je broj uzoraka vode u odnosu na broj ES, tako da su podaci o kvalitetu vode koju pijemo na dijelu HNŽ-a nedovoljni. Iz tog razloga u izvješću nisu mogli dati adekvatno mišljenje o njezinoj kvaliteti.

''Zbog nedostatka suvremene opreme ne kontroliraju se parametri kao što su pesticidi, fenoli, mineralna ulja i neki teški metali, tako da se ne može dati mišljenje o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti vode'', naveli su tada u izvješću gdje se piše kako ''monitoring zdravstvene ispravnosti vode za piće i u centralnim vodovodnim sustavima na području HNŽ, nije na zavidnoj razini'', navedeno je tada.

Odluka 20. prosinca

Mostar bi krajem ove godine trebao dobiti novo Gradsko vijeće Grada Mostara, koje je raspušteno 2012. godine. 20 prosinca Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Kopirati
Drag cursor here to close