BUNA na Buni

Mještani Bune ne žele ove projekte; Tražimo da se radi po zakonu

Ovim događajem žele skrenuti pozornost lokalne zajednice na važnost borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Buni, te da je interes svih Mostaraca zabrana izgradnje mHE na Bunskim
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 05. 2021. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čekamo da se odradi nova studija, javna rasprava ili da Ministarstvo okoliša i turizma, kako smo ih i zamolili, jednostavno odbije zahtjev investitora jer ima adekvatne dokaze da je ovo zaštićeno područje i spomenik prirodi'', rekao je to Oliver Arapović ispred ekološke udruge 'Majski cvijet', čiji su se aktivisti okupili u subotu Bunskim kanalima u sklopu događaja "BUNA na Buni".

Ovim događajem, kako je istaknuto žele skrenuti pozornost lokalne zajednice na važnost borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Buni, te da je interes svih Mostaraca zabrana izgradnje mHE na Bunskim, jer se spomenik prirode ne štiti gradnjom mHE.

Foto: Bljesak.info / BUNA na Buni

Sud BiH je donio odluku da se ništa ne smije graditi a predmet, kako su naveli, trenutno stoji u Ministarstvu okoliša i turizma na razmatranju i čekaju njihov odgovor.

''Ministrica Edita Đapo je izjavila kako su šanse za dobijanje dozvole zaista male, no da investitori imaju pravo žalbe, koje su i iskoristili. Nama ta izjava ide u prilog, mi tražimo jednostavno da se radi po zakonu. Dostavili smo im svu dokumentaciju, sve naše komentare, prijedloge, i činjenicu da je ovo zaštićeno područje po više osnova te je samim tim ovdje zabranjena gradnja bilo čega. Vrlo bitan segment ovdje jeste i da se lokalna zajednica ne slaže s ovim projektima, mještani Bune ne žele ove projekte ovdje'', poručio je Arapović.

Na upit što traže od gradskih vlasti tražimo, obzirom da je do sada izgovor bio nepostojanje gradskog vijeća i gradonačelnik kojem je isteka mandat, naveli su da sada 'kada sve ima' traže da riješe problem na Buni.

''Želimo da iz prostornog plana izbrišu i izvade ovo, te da području vrate prvobitni značaj, tj. da je to zaštićeno područje, tok rijeke Neretve i da se ovdje ne smije ništa graditi. To bi bilo trajno rješenje problema i na njemu ćemo inzistirati'', rekao je Arapović i dodao kako još uvijek čekaju da ih gradonačelnik Mario Kordić primi.

Foto: Bljesak.info / BUNA na Buni

Ispred Skupštine HNŽ prisutnima se obratio i zastupnik Amir Šelo koji je naveo kako je na Skupštini jednoglasno donesen zaključak da se preispita koncesija koja je dodijeljena na ovom području.

''Smatramo da je koncesija dodijeljena nezakonito, odnosno u vremenu kad je ona dodjeljivana ne znamo da li su svi imali informacije da je ovo zaštićeno područje i još uvijek nemamo informaciju je li išta postupljeno po zaključku Skupštine'' , rekao je Šelo i naveo kako se nada će se u cijelu priču uključiti i Gradsko vijeće.

Podršku organizatorima pružio je i Silvijo Bubalo ispred Hrvatske republikanske stranke koji je naveo kako do gradnje ne može doći te da imaju garancije da se eventualno može doći do nagodbe s investitorom.

''Mi shvaćamo da je investitor uložio dio novca ali on tu sigurno neće ništa graditi. Eventualna nagodba bi podrazumijevala da mu se iz proračuna vrati dio troškova koje je potrošio'', rekao je Bubalo i dodao kako će zasigurno tražiti sankcije prema onima koji su ovo i dozvolili.

Na upit članovima ekološke udruge ako investitori ipak nastave s gradnjom što će se dogoditi, poručili su: ''Mi ćemo se okupljati, ukazivati na ovaj problem, vršiti pritiske – nećemo to dozvoliti.''

Foto: Bljesak.info / BUNA na Buni

Podsjećamo, spomenuta ekološka udruga zajedno s lokalnom zajednicom vodi višegodišnju pravnu borbu protiv povrede procedura na lokalnoj/županijskoj/federalnoj razini u povodu usvajanja prostornog plana Grada Mostara te izdavanja dokumentacije za izgradnju mHE Buna 1 i mHE Buna 2.

Kopirati
Drag cursor here to close