Odgovor na odgovor

Bubalo i Raguž prozivaju Hercega za populizam zbog Bunskih kanala

Tvrde kako su, kako je HRS ušao u gradsko vijeće Mostara, kroz tu instituciju pokrenuli proces zaustavljanja ovog projekta…
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 03. 2022. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

''Pozdravljamo činjenicu da je 'međunarodno priznati sveučilišni profesor' Nevenko Herceg od jednog od najvećih zagovornika 'prosperiteta Bune' preko izgradnje MHE, postao populista kao i mi. Ono što ga molimo jeste da kao premijer HNŽ pokrene aktivnosti raskidanja ugovora o koncesiji za izgradnju MHE na Buni i time dokaže u praksi kako je na 'tragu potpune zaštite Bunskih kanala''', objavili su Silvio Bubalo i Slaven Raguž iz HRS-a u reakciji na tvrdnje premijera HNŽ-a Nevenka Hercega o Bunskim kanalima i njihovoj zaštiti.

Bubalo i Raguž navode kako je onemogućavanje izgradnje MHE na Buni je ''jedna od prvih inicijativa koje je HRS kao stranka pokrenula u Skupštini HNŽ, na inicijativu udruge Majski cvijet'' te da su ''ministar Donko Jović, uz podršku premijera Nevenka Hercega bili su najjači oponenti svakom protivljenju izgradnje''.

''U više navrata su inzistirali kako se radi o projektu koji će donijeti ne samo radna mjesta, energetsko bogatstvo, nego i gospodarski prosperitet području Bune i okolice. Nas koji smo se protivili tome, otvoreno su nazivali populistima i kočničarima razvoja'', navode iz HRS-a.

Tvrde kako su, kako je HRS ušao u gradsko vijeće Mostara, kroz tu instituciju pokrenuli proces zaustavljanja ovog projekta putem inspekcijskog nadzora Odjela za urbanizam, koji je reagirao zahtjevom za brisanje iz prostornog plana MHE na Buni.



''Kako je gradska uprava ignorirala taj zaključak, na jednoj od sjednica Gradskog vijeća Mostara smo dali na glasovanje da se MHE na Buni brišu iz prostornog plana, što je jednoglasno usvojeno. Time je projekt izgradnje MHE praktično onemogućen! To nam je bila podloga za traženje na Skupštini HNŽ raskida ugovora o koncesiji za izgradnju. Vlada to odbija, ali Skupština 26.01.2021. donosi Zaključak da se revidiraju svi ugovori o koncesiji koji nisu realizirani u HNŽ, na način da se isti raskinu ako nisu u procesu realizacije. Budući da Vlada HNŽ nije na to reagirala, na sjednici Skupštine HNŽ od 24.11.2021. smo izričito tražili raskidanje istih, što je odbijeno, ali je zatraženo izvješće o realizaciji zaključka iz siječnja 2021. Vlada HNŽ-a, odnosno, resorno ministarstvo odgovara 23.12.2021. kako je, po njihovom, ugovor o izgradnji MHE na Buni u 'fazi realizacije', tako da ne podliježe 'preispitivanju ugovora o koncesiji'. Dakle, dvije su činjenice jasne: prvo, na Buni neće biti nikakve izgradnje MH ikada, jer se grad Mostar  izjasnio jednoglasno protiv; drugo, jedini koji guraju još uvijek taj projekt sjede u Vladi „međunarodno priznatog sveučilišnog profesora“, kolikogod on tvrdio da nije to istina'', navodi HRS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close