Korak bliže

BiH dobila 15 milijuna eura od EU, veći dio za koridor 5C

Dio tih sredstava, odnosno 12,9 milijuna eura, je za sufinanciranje nove dionice koridora 5c, a izgradnju će voditi Autoputevi RS.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 08. 2019. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu koji je osigurala Europska unija, za izgradnju dionice Banja Luka - Doboj na Koridoru Vc. 

Uime donatora ceremoniji potpisivanja prisustvovao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark. 

Ministar Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o grantu između BiH i EBRD-a u vrijednosti 12,9 milijuna eura, čime će biti nastavljena izgradnja cestovne infrastrukture na Koridoru Vc. 

Napomenuo je da je ovaj grant odobrila Europska unija kroz investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), a grantom će upravljati EBRD, koji će pomoći Javnom poduzeću „Autoputevi Republike Srpske“ da nastavi izgradnju dvije petlje na autocesti u Johovcu i Rudanki. 

Također, radit će se na dionici autoceste između ove dvije petlje u dužini šest kilometara, kao i izgradnji prilaznog puta s dvije trake, a dijelom i prijelaz preko rijeke Bosne. 

Bevanda je podsjetio da je ovo dio paketa, te da je 2017. godine potpisan ugovor o zajmu sa EBRD-om od 70 milijuna eura za ove dionice autoceste. 

''Ovakvi ugovori, koje prate i krediti europskih banaka, prije svega EBRD-a, znače mnogo u pokretanju domaćih poduzeća, novih radnih mjesta i, na koncu, naše približavanje Europi u komunikacijskom smislu '', kazao je Bevanda. 

Istaknuo je da ćemo kao konačan rezultat imati nove autoceste, mostove i brži kontakt s ostatkom svijeta, „a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta“. 

Direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma koji, kako je naveo, ilustrira zadovoljavajući napredak koji se ostvaruje na izgradnji Koridora Vc. 

Po njegovim riječima, uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njezinog povezivanja sa Europom služit će boljoj integraciji i to ne samo u ekonomskom smislu. 

Kazao je da uskoro odlazi iz BiH te da mu je, nakon pet godina provedenih u BiH, zaista stalo do velikih infrastrukturnih projekata i ulaganja koja ova zemlje treba, „a Koridor Vc je najvažniji infrastrukturni projekt u zemlji“. 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark je pojasnio zašto on u ime EU, ili EU, nisu oni koji danas stavljaju potpis na ovaj sporazum o bespovratnim sredstvima, kazavši da je razlog tome što je EU ova bespovratna sredstva u iznosu od 12,9 milijuna eura povjerila EBRD-u za njihovo upravljanje. 

Napomenuo je da je ukupni iznos bespovratnih sredstava koje je osigurala Europska unija 15 milijuna eura, zato što se pored ovih 12,9 milijuna eura osigurava još jedan dio za tehničku pomoć, a koji predstavlja novac poreskih obveznika EU.                
Ambasador Wigemark je kazao da je cijeli ovaj iznos bespovratnih sredstava od 15 milijuna eura ili gotovo 30 milijuna maraka bespovratnih sredstava, osnov koji je Bosni i Hercegovini omogućio uzimanje kredita od EBRD-a u iznosu od 70 milijuna eura. 

''To je ta financijska konstrukcija. Smatrao sam neophodnim da to pojasnim radi boljeg razumijevanja medija i građana, jer se vrlo često 'razbacujemo' različitim brojkama'',  napomenuo je ambasador Wigemark. 

Kazao je da je riječ o jednom zajedničkom poduhvatu koji se provodi između EU, EBRD-a i domaćih vlasti u BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close