Čeka se gradnja

Bevanda: Imamo novac za izgradnju autoceste od Sarajeva do Mostara

Bevanda kaže da će sredstva za prvu sekciju od 120 milijuna biti raspoloživa odmah, a za dio od Mostara prema jugu početkom sljedeće godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 09. 2018. u 20:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ekskluzivnom razgovoru za N1, ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda je govorio o ugovoru sa Europskom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od 180 milijuna eura za obnovu i razvoj u iznosu od 180 milijuna eura za izgradnju tri dionice na Koridoru 5 C.

Ovim novcem, trebala bi se nastaviti gradnja od Sarajeva prema Mostaru, ali i dionica od Mostara dalje prema jugu.

Bevanda kaže da će sredstva za prvu sekciju od 120 milijuna biti raspoloživa odmah, a za dio od Mostara prema jugu početkom sljedeće godine.

"Sad je sve na implementatorima da efikasno provedu tendere po pravilima kreditora i da implementacija krene što prije da se ne bi plaćale naknade za nepovučena sredstva", kazao je.

Komentirajući polemike i neslaganje u vrhu države oko cestrina, Bevanda kaže da je situacija istovjetna, ali da se pogrešna percepcija stvara u javnosti.

"Sredstva za putarine su namjenska sredstva. Ona se izdvajaju na poseban račun i namijenjena su kao koleteral, osiguranje, ovim kreditima koje sad potpisujemo", pojasnio je.

Bevanda tvrdi bez usvojenog zakona, ne bi bilo ni kredita sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

"Pitanje hoćemo li graditi autocestu. Svi se zaklinju u to. Krene se u realizaciju, onda nastupe problemi. Jednostavno, ne mogu se načuditi šta u medijskom prostoru slušam vezano za to", istakao je.

Da li je moguće preživjeti bez tih sredstava?

Bevanda je pojasnio da deset posto svih prikupljenih sredstava od cestarina se odvaja, dok se ne postigne konačan dogovor oko raspodjele, koja služe kao garancija dok se ne utvrdi je li bilo nekih raspodjela na teret nekoga.

"Trenutno na tom računu rezervirano je preko 30 milijuna maraka", kazao je.

Bevanda se osvrnuo na svoju izjavu koju je dao prije nekoliko dana, kad je rekao da će tranša Međunarodnog monetarnog fonda biti stopirana. Potvrdio je da su mu tako rekli u MMF-u, a sve zbog poreznih zakona u Republici Srpskoj i Zakona o demobiliziranim borcima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Tako da neće biti daljnjih razgovora, sigurno do izbora. Ali nije to zbog izbora, nego zbog vremena. Analitičari MMF-a prate sve što se događa i oni će razmotriti sve što se potencijalno javlja", pojasnio je.

Bevanda je dao odgovor na pitanje jesu li sredstva MMF-a prijeko potrebna za funkcioniranje institucija.

"Državni nivo u svim aranžmanima ne sudjeluje, tako da bi mogao biti nezainteresiran, ali nisam. Konkretno, zastoj u aranžmanu sa MMF-om i nesuradnja sa MMF-om ima dalekosežne posljedice. Sam zastoj prouzrokuje to da imate pad kreditnog rejtinga, da imate zastoj u aranžmanu sa Svjetskom bankom i sa svim velikim kreditorima - EBRD-om, EIB-om i svim ostalim", kazao je Bevanda i dodao:

"Da li je moguće preživjeti bez tih sredstava? Sasvim normalno da je moguće. Mogu se izdavati trezorski zapisi, obveznice... To puno više košta od sredstava MMF-a, a šalje jednu poruku da jednostavno ovi najpovoljniji izvori sredstava postaju vama nedostupni. Zato sam ja za aranžman i zato sam ja da promislimo kad potpisujemo to pismo namjere, da razmislimo da li stojimo iza onoga što smo potpisali".

Govoreći o zaduženosti zemlje, Bevanda tvrdi da je BiH po mastriškim kriterijima umjereno zadužena zemlja, sa 8 milijardi vanjskog duga i 3 milijarde unutrašnjeg duga.

Što se tiče gradnje Pelješkog mosta i izjava stranaka vezanih za SDA i SBB koje se bore da BiH ima izlaz na otvoreno more, Bevanda je kazao da on ima svoj stav.

"Čini mi se da je to je politika i politikanstvo. Već znamo što je sa Neumom, to je naš izlaz na more. Crpimo resurse da taj grad učinimo lako dostupnim i da se riješe ove prometne gužve koje svjedoči svaki obični građanin koji krene na more", kazao je za N1.

Bevanda smatra da je tu energiju bolje iskoristiti za dijalog sa Hrvatskom u vezi izgradnje Jadransko jonske autoceste, koja bi trebala ići kroz BiH u dužini od 120 kilometara.

"Bio sam federalni ministar financija 2007. godine i halabuka koju stvara ovo Pomorsko društvo je istovjetno, samo su iza igrači drugi. Mijenjaju se garniture u toj postavci i mislim da mi pokazujemo jednu strašnu neodgovornost, a od svih svojih susjeda stvaramo neprijatelje", istakao je Bevanda, odbivši da precizira o kojim igračima govori.

Ocjenjujući rad Vijeća ministara BiH u ovom mandatu, Bevanda je kazao da se moglo raditi bolje.

"Moglo se puno bolje. Ono što je najveća kočnica bila reformskom putu je što ste imali jednu apsurdnu situaciju. Vi ste imali parlamentarnu većinu koja je izabrala ovo Vijeće ministara, pa ako neko ne valja u ovom Vijeću ministara mogli ste ga mijenjati. Jednostavno nije bilo parlamentarne većine na razini Parlamenta BiH i događalo se često da prođu zakoni jednoglasno, a da ne budu usvajani u Parlamentu", pojasnio je.

Šanse HDZ-a na izborima

Govoreći o problemu Izbornog zakona BiH, Bevanda tvrdi da je sasvim jasno da će postojati problemi u implementaciji izbornih rezultata.

"Žao mi je što nije došlo do izmjena Izbornog zakona i to na čisti refleks presude Ustavnog suda. To govori i o Bosni i Hercegovini. Ako ne provodite presude Ustavnog suda, a za to prozivate druge, a vi ste krivi, to je apsurd", istaknuo je Bevanda i dodao:

"Ali ne bi se ja osvrtao na to. Ja želim da izbori prođu fer i korektno. Možda će i rezultati izbora koji budu natjerati da se ta nova energija koja dođe i u Parlamentu i u Vijeću ministara pozitivno usmjeri. Jer mislim da su počeci mandata uvijek šansa i za državu, jer kad je početak mandata onda svi imaju barem tu dobru volju i htijenje da se nešto napravi".

Bevanda tvrdi da će HDZ uvjerljivo dobiti izbore u svom glasačkom tijelu, ako ne bude nekih stvari koje su se događale u prošlosti.

"Ja sam siguran da će HDZ biti kreativan faktor na svim razinama vlasti. Nama europski put je nešto što nema izbora i mi živimo taj europski put", kazao je.

Bevanda tvrdi da se treba vratiti europskim vrijednostima koje su sastavnica ove države i društva.

"Ne treba zbunjivati i plašiti narod, nego živjeti europske vrijednosti", istaknuo je Bevanda u eksluzivnom razgovoru za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close