Energetska kriza

Bečki javni prijevoznik uvodi mjere za uštedu energije

Mjere kojima se ostvaruje dugoročna ušteda struje postojale su međutim i prije energetske krize.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 10. 2022. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska prijestolnica se zbog energetske krize već tjednima intenzivno priprema za nadolazeću zimu. Sada i poduzeće za javni gradski prijevoz ''Wiener Linien'' novim mjerama namjerava uštediti 10 posto godišnje potrošnje struje.

Nove mjere uključuju smanjenje temperature u metroima i tramvajima za dva stupnja, smanjenje rasvjete, prelazak na LED rasvjetu u šinskim vozilima te instalaciju tajmera ili uređaja koji automatski kontroliraju uključivanje i isključivanje svjetla. Uz optimizaciju rasvjete na stanicama i u ventilacijskim sistemima kao i gašenje svjetlosnih reklama uštedilo bi se 11 gigavat sati godišnje što odgovara potrošnji struje u otprilike 3.000 domaćinstava za godinu dana.

Mjere kojima se ostvaruje dugoročna ušteda struje postojale su međutim i prije energetske krize. Tako se od 2019. godine na krovovima zgrada poduzeća instaliraju solarni paneli, a do 2025. godine planirano je postavljanje ukupno 20 solarnih elektrana na 70.000 m2 površine krovova. Potrošnja električne energije smanjena je za jednu trećinu i obnovom voznog parka za šest posto, odnosno sa 400 novih autobusa. Poduzeće je također organiziralo obuke za efikasniji stil vožnje ili za pravilno korištenje kočione energije za proizvodnju struje.

Sredstva javnog prijevoza u Beču svaki dan koristi više od 2 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close