VR/AR showroom

Avantura u Mostaru: ''Zaronite'' do magičnih špilja ili do ostataka topova i haubica iz poznatog jugoslavenskog filma

Danas jednim virtualnim zaronom u Mostaru možete posjetiti nekoliko zanimljivih lokacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 03. 2024. u 12:20 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznato je da Hercegovina obiluje zanimljivim lokalitetima za ronjenje poput potopljenih sela, crkava, groblja, kao i fantastičnih kraških podvodnih reljefa. Za mnoge ronioce ona već neko vrijeme postaje prava avantura kojom se otkrivaju sve ljepote njezinih jezera, bogatstva raznolikog i očuvanog biljnog i životinjskog svijeta, ali i mnoštvo podvodnih zidova i špilja.

S ciljem da se neke od ovih ljepota prikažu široj javnost, prije dvije godine u Mostaru je otvorena VR/AR izložbena soba. U ovoj prostoriji smještenoj u zgrade 'Brodari' posjetitelji uz sofisticirane naočale za virtualnu stvarnost mogu ''zaroniti'' do izabranih lokacija s izvanrednom arheološkom baštinom te uživati u podvodnom nasljeđu Hercegovine.

A sve je krenulo krajem 2018. godine kada je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore kontaktirao Turističku zajednicu HNŽ s prijedlogom da zajednički rade na projektu usmjerenom na valorizaciju podvodne baštine i ronilački turizam.

FOTO:PR / VR/AR izložbena soba smještena je u zgradi Brodari

''Zajedno s Turističkom organizacijom Općine Bar, Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Splitu i Hrvatskim pomorskim Muzejom iz Splita pripremljena je projektna aplikacija Wrecks4All koja je odobrena za financiranje u okviru 2. poziva Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.'', kazao je za Bljesak.info Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNŽ i projektni menadžer.

Projektom Wrecks4All podržan je razvoj ronilačkog turizma u Hercegovačko neretvanskoj županiji. Provedba projekta započela je u kolovozu 2020., a  uspješno je finaliziran u prosincu 2022. godine.

Zahvaljujući njemu, danas jednim virtualnim zaronom u Mostaru možete posjetiti nekoliko lokacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Virtualnim zaronom do nekoliko lokacija

''Odabrano je nekoliko zanimljivih ronilačkih lokacija, za koje smo smatrali da bi mogle biti privlačne posjetiteljima. Iako je arheološko nalazište u Hutovom blatu dosta devastirano moguće je ipak vidjeti neke zanimljive ostatke, krhotine nekih amfora. U Ramskom jezeru odabrali smo potopljeno selo Kopčići gdje je jedan dio džamije ostao nesrušen, i on je snimljen za 3D prezentaciju'', govori za Bljesak.info Zoran Vlaho iz Ronilačkog kluba Brodari Mostar.

Posebno zanimljiva je, ističe, treća lokacija koja je odabrana za snimanje 3D prezentacije. Radi se naime o vojnoj artiljeriji ostavljenoj u Jablaničkom jezeru tijekom snimanja filma ''Bitka za ranjenike''.

''Za potrebe snimanja filma 'Bitka za ranjenike'' korištena je prava vojna artiljerija, topovi i haubice i slično. Ona je još pod vodom, s toga je odabrana baš ova lokacija da se snimi 3D modelom i dosta je privlačna posjetiteljima'', ističe Vlaho.

Osim ovih lokacija za 3D prezentaciju, snimljeno je i nekoliko lokacija za 360° video što posjetiteljima, koji dođu u VR/AR izložbenu sobu, nudi osjećaj ''uključenosti'' u sadržaj koji gledaju. Za ovu projekciju snimljeno je nekoliko naših prirodnih ljepota smještenih u kanjonu rijeke Neretve. Riječ je o krškim vrelima - Crnom vrelu u Salakovcu te Crnom oku u Grabovici koji su i inače zanimljivi brojnim roniocima.

Prema riječima Vlahe, izazov je bio snimiti 360° video svih ovih lokacija.

''Iako je na ovim lokacijama kristalno čista voda i vidljivost je odlična, snimanje je bilo izazovno zbog osvjetljivanja špilja. One su jako mračne i bila je potrebna umjetna svjetlost, i vrlo je zahtjevno s njom osvijetliti ovakav jedan prostor. Iako smo se poprilično namučili ipak smo uspjeli napraviti iznimno kvalitetne snimke. Ovaj 360 format krških vrela je jako privlačan posjetiteljima'', govori.

Inovativna turistička ponuda

VR/AR izložbena soba u Mostaru otvoren je u sklopu projekta "Wrecks4all – Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude" koji je Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog županije provela u suradnji s partnerskim institucijama iz Crne Gore i Hrvatske.

Foto: PR / Showroom u Mostaru

Cilj ovog projekta bio je stvoriti inovativnu turističku ponudu temeljenu na podvodnoj kulturnoj baštini istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i valorizaciju podvodnih brodskih olupina i drugih jedinstvenih elemenata prirodnog nasljeđa (kraške pećine, kraška vrela).

Projekt integrira impresivne tehnologije kao što su proširena stvarnost (AR) i virtualna stvarnost (VR) kako bi nedostupna mjesta približila turistima. A inovativna turistička ponuda (9 VR/AR tura i virtualna karta staza podvodne baštine) dostupna je u izložbenim prostorima u Splitu (HR), Mostaru (BA) i Kotoru (ME).

Projekt u okviru iz Interreg IPA Programa

Ukupna vrijednost projekta iznosila je  1.016.778,32 eura od čega je 864.261,56 eura sufinanciranje Europske unije. Projekat Wrecks4all odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020 i koristi resurse Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II). 

Turistička zajednica Hercegovačko neretvanske županije sudjelovala je s 256.602,60 eura.

Projekat je implementirao šest partnera: Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor, Crna Gora (vodeći partner), Turistička organizacija Općine Bar, Crna Gora, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije, BiH, Sveučilište u Splitu, Pomorski fakultet, Hrvatska, Hrvatski pomorski muzej Split, Hrvatska.

Adaptacija zgrade 'Brodari'

Ovim sredstvima Europske unije Turistička zajednica HNŽ-a izvršila je adaptaciju zgrade 'Brodari' u Mostaru gdje je u kolovozu 2021. godine otvorena VR/AR izložbena soba.

Ukupna vrijednost izvedenih radova bila je 49.940,34 EUR.

Radovi su se odnosili na rekonstrukciju krovišta, izradu fasade i na postavljanje otvora, kao i na uređenje prostorije za virtualnu prezentaciju podvodnog naslijeđa.

''Soba prima nekih 20 do 25 posjetitelja istovremeno. Pri dolasku posjetitelje dočeka osoba koja im točno objasni što sve mogu vidjeti i kako upravljati virtualnim naočalama. Dovoljno je da osoba sjedne u jednu od stolica, stavi naočale pokrene se programu sklopu aplikacije te audio vodič navodi gdje i koju lokaciju odabrati i pogledati te kako da se kroz nju kreću. Usput i pojašnjava tu samu lokaciju'', govori Zoran Vulin.

Također, izvršeno je i opremanje Centra za obuku ronjenja u Mostaru. Nabavljena je i oprema za ronioce te za prostoriju u objektu “Brodari“ (showroom) za VR/AR prezentaciju lokacija pogodnih za ronilački turizam u ukupnom iznosu od 105.000 KM.

Radionice i edukacije

U okviru projekta, objašnjava Semir Temim, kroz niz radionica i edukacija za aktere iz HNŽ podržan je razvoj ronilačkog turizma. Predstavnici ronilačkih klubova, turističkih agencija, organizacija i institucija relevantnih za turistički sektor prošli su kroz proces obuke vezano za destinacijsko upravljanje lokacijama za ronjenje i održivu valorizaciju podvodne kulturne baštine, istraživanje različitih modela upravljanja destinacijom, odabir najboljeg modela za ciljane lokacije, te modul za marketing i promociju tih destinacija.

Ovo uključuje i regionalnu radionicu održanu u srpnju 2021. u Mostaru, kao i još tri lokalne radionice u organizaciji Turističke zajednice HNŽ.

Video: WRECK4ALL projektne aktivnosti

''Organizirana je obuka na temu podvodne arheologije i fotogrametrijskog snimanja za 42 osobe u zemljama sudionicama projekta. Pomorski fakultet u Splitu izradio je novi nastavni plan i program i održao 'obuku za trenere' u Splitu u studenom 2021, koju su pohađala i četiri ronioca iz naše županije, a koji su zatim održali 7-dnevnu obuku za 10 ronilaca iz HNŽ. Najvažniji dio obuke bio je razvoj praktičnih vještina u 3D fotogrametrijskom dokumentiranju. Sudionici su slušali predavanja i raspravljali o arheologiji pomorstva, važnosti podvodne kulturne baštine za razvoj ronilačkih destinacija, tradicionalnim i digitalnim metodama dokumentiranja podvodne kulturne baštine za njezino očuvanje te korištenju fotogrametrije u rekreacijskom ronjenju. Savladali su osnove fotogrametrije i izrade fotorealističnih 3D modela kulturne baštine na kopnu i pod vodom'', objasnio je Temim.

Projektom je kao poseban turistički proizvod izrađena Virtualna mapa objekata/staza podvodne baštine istočnog Jadrana.

Foto: PR / Aplikacije za Android i iOS mobilne telefone

Osim toga, urađena je aplikacija za Android i iOS mobilne telefone za promociju i razmjenu informacija o aktivnostima ronilačkog turizma. Aplikacija pod nazivom WRECKS4ALL, koja omogućava posjet lokalitetima podvodne kulturne baštine Crne Gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, se može preuzeti iz trgovine na mobilnim uređajima.

Prilika za nastavak projekta

Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije već je uključena u aktivnosti za nastavak ovog projekta na način da su s partnerima radili na projektnoj aplikaciji pod nazivom WRECKS 2.0 - Kapitalizacija putem prijenosa modela WRECKS4ALL na nove teritorije za zaštitu podvodnog nasljeđa putem njegove digitalizacije i valorizacije kao nove turističke ponude.

Foto:PR / Online mapa nalazišta

WRECKS 2.0 radi na perspektivi kapitalizacije relevantnih iskustava i rezultata WRECKS4ALL projekta. Geografski, prenosi dobre prakse na južne jadranske teritorije, a koje su prethodno primijenjene na srednjem Jadranu u cilju bolje integracije čitavog jadranske regije na osnovu povijesnog i kulturnog pomorskog povezivanja.

S ovim projektom aplicirali su na sredstva u okviru 1. Poziva na dostavu projektnih prijedloga Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021 – 2027. za koji se nadaju da će biti odobren.

Kopirati
Drag cursor here to close